Naboer har boet i støjhelvede sommer efter sommer – nu kan forbud være på vej

Støj fra store musikanlæg har de sidste tre somre holdt naboerne til Botanisk Have vågne om natten – og stressede om dagen. Men nu kan et forbud mod de store højtalere være på vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Store højttalere, som soundboksen her, kan give imponerende høj lyd, på trods af at den har en størrelse, der fortsat gør den nem at transportere.

Store musikanlæg med dunkende bastoner til langt ud på natten kan snart være fortid i Botanisk Have i Aarhus.

I hvert fald hvis det står til et flertal af partier i Aarhus Byråd, der vil have gjort de såkaldte soundbokse helt forbudt i parken.

Forslaget kommer fra Socialdemokratiet, SF og Konservative og vækker stor glæde hos Torben Brændgaard, der er nabo til Botanisk Have og de sidste tre somre har været hårdt plaget af støj:

- Jeg har ikke noget imod, at der er unge mennesker og musik, men når vi bliver så forstyrrede af det, så er det et spørgsmål om, at vi alle skal kunne være her, siger Torben Brændgaard.

Regler bliver ikke håndhævet

TV2 Østjylland har også tidligere år kunnet fortælle om naboer til Botanisk Have, der har haft oplevelsen af at leve i et støjhelvede nærmest i døgndrift. Også selvom deres døre og vinduer er lukkede.

Særligt under corona hvor bylivet var lukket ned, søgte mange mennesker mod byens parker og tog store musikanlæg med sig for at holde gang i festen.

Det betød, at det sidste sommer blev besluttet, at forstærkede anlæg, som for eksempel soundbokse, ikke var tilladt at afspille musik fra efter kl. 20. Den samme regel gælder i år – men bliver ifølge Torben Brændgaard og andre naboer til parken langt fra håndhævet:

Det har været meget stressende og i perioder har det været sådan, at jeg ikke har fået søvn.
Torben Brændgaard, nabo til Botanisk Have

- Det har været hårdt de sidste tre år. Vi har været utroligt belastede af støj i både hverdage og weekender, og det er ikke bare i det tidsrum, der er sat, for det stopper ikke klokken 20, og politiet har ikke ressourcer til at komme og stoppe festen.

- Det har været meget stressende og i perioder har det været sådan, at jeg ikke har fået søvn. Vi har naboer, der har måttet tage ud af byen med deres børn, fordi de ikke kan sove, fortæller Torben Brændgaard.

- Jeg synes, at man bør være ansvarlig, når man har en soundboks og spille i et omfang, hvor man stadig kan tale sammen, lyder det fra Mek Reinholdtsen.

Festen kan godt kamme over

Fredag aften var Mek Reinholdtsen, der er studerende i Aarhus, i Botanisk Have for at fejre en venindes fødselsdag med en gruppe venner.

Gruppen havde en soundboks med, hvorfra der blev spillet musik i et leje, hvor det fortsat var muligt at føre en samtale – og altså ikke var til gene for naboerne.

Men Mek Reinholdsten kan godt forstå, hvis naboerne til tider synes, at det kammer over, for det er ikke alle, der holder lyden i samme niveau som vennegruppen. 

Alligevel mener han ikke, at et forbud mod de store musikanlæg er vejen frem:

- Jeg tænker ikke, at forbud er løsningen. Jeg synes mere, at man skal have en åben dialog i forhold til et tidsrum, hvor man må have soundboks med.

- Jeg kan godt forstå, at noget musik er bedre end andet at høre på en stor højtaler, men jeg synes også, at man bør være ansvarlig, når man har en soundboks og spille i et omfang, hvor man stadig kan tale sammen, siger Mek Reinholdtsen.

Politikerne er ikke imod festen

Forslagsstillerne bag forbuddet har løbende været i dialog med naboer til Botanisk Have, og det er gennem den dialog, og ved at lytte til optagelser som naboerne har lavet af larmen, at Jesper Kjeldsen (S) er kommet frem til, at et forbud er nødvendigt:

- Vi har et problem. Jeg har talt med flere borgere, som bor i området, for eksempel børn, som har stået klokken 20 om aftenen i deres nattøj og fortalt, at de ikke kan sove. Det gør indtryk, fortæller Jesper Kjeldsen.

Det er ikke et forbud mod at spille musik i Botanisk Have, men et forbud mod de her forstærkede anlæg.
Jesper Kjeldsen, byrådsmedlem, Aarhus Kommune (Soc. dem.)

Samtidig understreger han, at det ikke er festen, politikerne er imod:

- Det er ikke et forbud mod at spille musik i Botanisk Have, men et forbud mod de her forstærkede anlæg, som er kommet på markedet indenfor de sidste år, som er en udfordring. Vi er nødt til at sætte en ny grænse, for der er kommet ny teknologi.

- Vi har et problem. Jeg har talt med flere borgere, som bor i området, for eksempel børn, som har stået klokken 20 om aftenen i deres nattøj og fortalt, at de ikke kan sove. Det gør indtryk, fortæller Jesper Kjeldsen.

- Vi er ikke imod festen. Det er den forstærkede musik fra de her anlæg, som man normalt ville skulle søge om tilladelse til at bruge, hvis man skal lave en koncert, og det går selvfølgelig ikke, siger Jesper Kjeldsen.

Forslaget kan først blive behandlet på byrådsmødet i august og forventes derefter at kunne træde i kraft i sensommeren.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her