Nu kan du snart ringe op til et rumvæsen
Ja, du læste rigtigt. Aarhus Universitet afholder en rumsafari, hvor der bliver ringet op til planeter, som er 21 lysår fra os - og du kan få din hilsen med
Søndag den 25. oktober kan blive en skæbnesvanger dag i dit liv. Det kan nemlig blive dagen, hvor du sender en personlig hilsen til en planet ude i rummet.
Aarhus Universitet har en aftale med NASA om, at de data som Kepler-satellitten indsamler om jordlignende planeter ryger direkte til forskerne på Science & Technology-afdelingen på det østjyske universitet.
Nu har satellitten så fundet en planet, der ikke bare har de samme betingelser for liv, som vi har her på jorden. Den har også samme størrelse, afstand til sin sol og så er den tilmed tættere på os end andre lignende planeter:
- Den er 21 lysår væk. Det vil sige, at det tager 21 år at sende en besked derud med lysets hastighed. Så hvis de gider at svare os, og de kan dekryptere det danske sprog, så skal vi vente yderligere 21 år, før vi hører fra dem, siger Jens Holbech, der er chefkonsulent på Aarhus Universitets afdeling for Science & Technology, til tv2oj.dk.
Lige netop det med at sende en besked derud kan du være med til. Et stort astronomisk radioteleskop, der står i Finland, vil nemlig sende de danske beskeder af sted som tekst i radiofrekvenser eller mikrobølger, fortæller Jens Holbech:
- Vi beder folk om at sige med tre sætninger, hvad de synes er vigtigt at fortælle om os mennesker og om Jorden. De sætninger bliver så samlet og sendt ud til planeten. Det er en sjov idé, men det er også alvor i den forstand, at det når frem.
Arrangementet finder sted i Søauditoriet fra 13:30 til 17:00, og man regner med at flere hundrede vil møde op i søgen efter svaret på et af livets store spørgsmål:
- Alle går og tænker: "Er der mon liv derude? Og hvordan har det udviklet sig?" Betingelserne er der altså, og min besked er, at her på jorden er der mennesker, der behandler jorden og hinanden godt, men det er ikke alle, der gør. Det er vi ikke gode til som civilisation, så har I en opskrift?, spørger Jens Holbech.
Svaret på det spørgsmål får vi - hvis der er nogen til at svare - dog først i sommeren 2058.