Ny forskning: Dit tis kan afsløre om du har prostatakræft
Forskere fra Aarhus Universitetshospital har gjort et gennembrud inden for forskning i diagnosticering af prostatakræft
Vejen til en diagnose for patienter, der mistænkes for at have prostatakræft, kan i dag være ganske smertefuld med mange vævsprøver - de såkaldte biopsier.
På Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital har en gruppe forskere nu fundet en metode, som kan lette processen og dermed være banebrydende på området.
I stedet for at diagnosticere prostatakræft ud fra en blodprøve, som proceduren er i dag, har forskerne fundet ud af, at man kan opdage molekyler fra kræftcellerne i en ganske almindelig urinprøve.
Professor Karina Dalsgaard er en del af forskerteamet og håber, at urintesten med tiden kan blive indført på de danske sygehuse.
- Der vil nok gå to-tre år, inden vi har tilstrækkelig data omkring testen, men forsøgene har været lovende, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Bedre behandling
Udover at finde ud af, om en patient har prostatakræft, har det også vist sig, at den nye urintest kan skelne mellem aggressiv og fredelig prostatakræft, hvilket har stor betydning for behandlingen.
Forskerne har undersøgt urinprøver fra 500 danske mænd - halvdelen syge, halvdelen raske - og ud fra det kunne pege på, hvem urinprøverne kommer fra. Hvorvidt det er en patient med kræft eller ej.
Håbet er, at testen kan være med til identificere både om der er kræft, og hvor den er placeret, så patienterne kan undgå for mange unødige biopsier, hvor man med nåle tager vævsprøver ud.
- Testen vil kunne vejlede læger i, hvorvidt en operation er nødvendig, og derved vil de bedre kunne skræddersy behandlingen til den enkelte patients behov, fortæller Karina Dalsgaard.
Ved at kunne skelne mellem forskellige former for prostatakræft, er forventningen også, at mange unødvendige operationer kan undgås.
Urintesten er udviklet af forskere på Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i samarbejde med firmaet Exiqon og forskere fra Urinvejskirurgisk Afdeling og Patologi på Aarhus Universitetshospital.
Fakta om prostatakræft
- Kræft i prostata, eller blærehalskirtlen, er den hyppigste kræftform blandt danske mænd med ca. 4500 nye tilfælde hvert år.
- Diagnosen for prostatakræft stilles oftest på baggrund af et forhøjet PSA-tal i blodet (Prostata Specifikt Antigen).
- Hvis der er mistanke om prostatakræft, vil der blive taget nålebiopsier fra prostata. Denne procedure er forbundet med ubehag og risiko for bivirkninger i form af infektion, så biopsi-tagningen bør begrænses til de mænd, der reelt har behov for det.
- Der foretages i dag mange unødvendige prostata-biopsier, fordi PSA-testen er uspecifik.
- Derudover er det også vanskeligt at skelne mellem aggressiv prostatakræft, der kræver hurtig behandling og fredelig prostatakræft, som en mand kan leve med uden væsentlige symptomer resten af sit liv.
- Dette medfører at der opereres mange mænd unødvendigt - med risiko for alvorlige bivirkninger såsom impotens og inkontinens.