Nybagt far om gebyr på hospital: Man får pistolen for panden
Det burde være gratis for fædre at sove på hospitalet, når der kommer en lille ny, mener nybagt far. Gebyr skyldes stram økonomi, melder hospital
- Som far bliver man holdt gidsel. Man skal betale for at være sammen med sin familie. Jeg betaler for vores ophold via skattebilletten, men alligevel afkræver de mig 270 kroner døgn efter døgn, og for en lille familie render det op.
Jens Christian Jerup Olsen fra Thomasminde ved Trige er vred og forarget over, at han står med regning på over 900 kroner, efter at hans kone den 19. september fødte en datter på Aarhus Universitetshospital.
Hospitalet opkræver nybagte fædre 270 kroner per nat, hvis de vil overnatte på hospitalet. For det beløb får fædrene morgenmad, men ellers er der egenbetaling for alt på hospitalet.
Det har fået Jens Christian til at skrive en hilsen på hospitalets facebookside. En hilsen, som har fået rigtig mange andre borgere til tasterne. Jens Christian skriver blandt andet følgende:
'Misforstå mig nu ikke, for jeg vil skam gerne betale for de ydelser, vi får fra det offentlige, men hvis jeg skal betale tæt på en tusse for at sidde og sove i en stol (eller i den lamelløse drømmeseng) så vil jeg gerne se kvitteringen...'
Jens Christians kone og nyfødte datter kom hjem fra Aarhus Universitetshospital i onsdags efter at have tilbragt en uges tid på hospitalet.
- Vores lille datter fik gulsot. Det hvide i hende øjne blev gult, og hun skulle have lysbehandling. Min kone fik en blødning umiddelbart efter fødslen, og hun skulle også overvåges. Hun var bundet til sengen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Da familien har en ret stram økonomi, måtte Jens Christian mod sin vilje sove hjemme nogle nætter, mens mor og baby var indlagt.
- De nætter, hvor man kone lå der alene, måtte hun tit hive i den røde snor, og så skulle der sættes personale af. Når jeg var der, kunne jeg hjælpe, og det må være besparelse for et hospital, at der er en far tilstede, siger Jens Christian.
Det er ikke alle hospitaler, der opkræver nybagte fædre et gebyr for overnatning. Jens Christian mener ikke, at 270 kroner per nat er en lille pris at betale for at kunne være sammen med sin kone og nyfødte barn om natten.
- Det er ikke okay, at du får pistolen for panden og får at vide, at du skal betale 270 kroner, ellers kan du smutte, siger han og fortsætter:
- Det burde være en gudgiven ret, at en far kan få lov til at være sammen med moren og det nyfødte barn. Det hører ingen steder hjemme, at jeg skal betale et gangster-gebyr for at være sammen med dem. Jeg og min kone har begge betalt vores skat, og der er ingen udgifter ved, at jeg er der. Man malker en familie, der står i en sårbar situation.
Mens Jens Christian Jerup Olsen er fortørnet over gebyret for at sove på hospitalet, er det vigtigt for ham at understrege, at han kun har lovord til personalet på Aarhus Universitetshospital.
- De er topprofessionelle, og sødere folk skal man lede længe efter. Selvfølgelig kan man mærke, at de har travlt, men sådan er det jo, siger han.
Hospital: Det gør mindre ondt end at skære i personalet
TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet Aarhus Universitetshospital for at høre, hvorfor nybagte fædre skal betale for at sove på hospitalet.
- Det skal ses i lyset af, at vi har en meget stram økonomi på vores afdeling. I forbindelse med at vi skulle rejse nogle penge til en besparelse, var vi nødt til at prioritere midlerne, og det her synes vi gjorde mindre ondt end at spare på et beredskab, der i forvejen er ramt, siger Janni Dalby Salvig, der er ledende overlæge på Kvindesygdomme og Fødsler ved Aarhus Universitetshospital.
Hun mener ikke, at man kan se fædrene som en ressource, der kan aflaste personalet, mens de er indlagt, som Jens Christian Jerup Olsen pointerer.
- De to ting kæder vi ikke så meget sammen. Vi kalkulerer ikke med faren som en arbejdskraft, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Den ledende overlæge på Kvindesygdomme og Fødsler ved Aarhus Universitetshospital kan dog godt forstå, at Jens Christian Jerup Olsen synes, det er mærkeligt, at de nye fædre skal betale for overnatning.
- Men jeg håber også, at han kan se, at det er et tiltag, der er bragt i spil som følge af en meget stram økonomisk ramme. Når man ser det fra fædrenes side, skal man se det i den kontekst, at det er af nød af hensyn til at sikre et tilstrækkeligt beredskab af kvalificeret personale, lyder det fra Janni Dalby Salvig.
Jens Christian Jerup Olsen overvejer i øjeblikket, om han vil betale regningen til Aarhus Universitetshospital.