Nye regler fordeler unge på gymnasierne: - Anders trak nitten

Nye fordelingsregler har sendt Anders Adelfred ind på Langkær Gymnasium. Stik imod hans ønske

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Anders Adelfred må nøjes med at kigge på sit drømme-gymnasium udefra. Han fik en plads på Langkær Gymnasium.

- Vi trak nitten, siger Susanne Boe.

Hun er mor til Anders Adelfred fra Aarhus, der netop har modtaget et brev om, hvilket gymnasium han er kommet ind på.

Det blev Langkær Gymnasium i Tilst.

Allerhelst ville Anders Adelfred gå på Egaa Gymnasium, for der skal de fleste af hans venner begynde efter sommerferien.

- Det er ret irriterende. Det gælder jo ens fremtid, siger Anders Adelfred, der i øjeblikket går på Skovvangsskolen i Aarhus.

 

For sent at gribe ind

I januar blev der lavet nye fordelingsregler. Her blev alle STX-rektorer i Østjylland sammen med Region Midtjylland enige om at justere de fordelingsregler, som særligt gælder for gymnasierne i Aarhus.

Han skal et sted hen, hvor han kan få en god studentereksamen. Det kan han ikke på Langkær Gymnasium.
Susanne Boe, mor til Anders Adelfred

Justeringen betød, at ansøgere fra "socialt udsatte og uddannelsesfremmede" områder i Aarhus bliver jævnt fordelt på de syv gymnasier i byen.

- Det er fint, at man prøver at gøre noget. Men lige præcis på Langkær Gymnasium skulle man have gjort det for flere år siden. På få år er det gymnasium gået fra at være et af Danmarks gode gymnasier til at blive det gymnasium, der i dag ligger aboslut i bunden. Så det her med at de griber ind nu, så der bliver nogle ofre, hvor Anders er en af dem, det er under al kritik, siger Susanne Boe.

Lavt fagligt niveau

Hun mener ikke, at Langkær Gymnasium er det rette sted for hendes søn.

- Han skal ikke gå på et gymnasium, hvor det faglige niveau er så lavt, og hvor ledelsen ikke kan finde ud af at håndtere de problemer, der er, siger Susanne Boe.

Langkær Gymnasium er det gymnasium i Aarhus Kommune med det laveste eksamensgennemsnit i 2017.

Rektor på Langkær Gymnasium Yago Bundgaard ønsker ikke at stille op til interview.

Men han skriver i en sms til TV2 ØSTJYLLAND, at han ikke genkender kritikken.

Ethvert andet gymnasium

Susanne Boe afviser, at hun er utilfreds, fordi hendes søn ikke er kommet ind på sit drømmegymnasium.

- Han måtte få ethvert andet gymnasium. Han måtte rejse til månen og gå på gymnasiet, hvis det skulle være, siger Susanne Boe.

Familien har derfor sagt nej til pladsen på Langkær Gymnasium.

- Han skal et sted hen, hvor han kan få en god studentereksamen. Det kan han ikke på Langkær Gymnasium, siger Susanne Boe.

To gymnasier mangler elever

Der er stor forskel på, hvor mange første prioritets-ansøgninger de østjyske gymnasier har modtaget.

I Aarhus har fem almene gymnasier fået flere ansøgninger til det kommende skoleår, end de kan optage.

Helt anderledes ser det ud på Viby Gymnasium og Langkær Gymnasium.

Her har man ikke fået ansøgninger nok til at fylde de nye 1.g-klasser op. 199 ansøgere har valgt Viby Gymnasium som første prioritet, men der er plads til 252 elever.

Langkær Gymansium har fået 44 ansøgninger, og her er der plads til 224 elever.

Langkær Gymansium har fået 44 ansøgninger. Det er plads til 224 elever på gymnasiet.

Ifølge Hanne Roed (R), der er medlem af Fordelingsudvalget i Region Midtjyllands, er det ikke nogen ny problematik, at en ansøger til et gymnasium ikke får opfyldt sit ønske.

- Der er altid mange, der ikke får deres første prioritet opfyldt. Og der er desværre også altid nogle ansøgere, der ikke får nogen af deres tre prioriteringer opfyldt, siger Hanne Roed.

Det er et spørgsmål om plads.

- Det er trist at høre, hvor frustrerede både drengen (Anders Adelfred, red.) og hans mor (Susanne Boe, red.) er over et gymnasium, som bliver dømt så hårdt, som Langkær Gymnasium gør. Det er netop derfor, at vi har lavet nye fordelingsregler. Vi vil sikre, at gymnasierne ikke bliver uensartede. Vi har også gymnasier, der tiltrækker utrolig mange akademikerbørn. Det giver også en skævhed, siger Hanne Roed.

På grund af dispensationen er de elever, der kommer fra udsatte områder, blevet fordelt først.

- Derefter har vi fordelt efter de regler, som folketinget har fastlagt. Og det kan komme helt ned på, om man bor 100 meter længere fra et gymnasium, siger Hanne Roed.

VIDEO: Hanne Roed (R), der er medlem af Fordelingsudvalget i Region Midtjylland, forklarer her, hvorfor Anders Adelfred har fået tildelt en plads på Langkær Gymnasium, selv om det er stik imod hans ønske.

80 procent tosprogede elever

Debatten om fordelingsreglerne begyndte i 2016, hvor det kom frem, at Langkær Gymnasium opdelte eleverne i klasser ud fra etnicitet. Beslutningen om opdeling af eleverne blev truffet, fordi gymnasiet på det tidspunkt havde 80 procent tosprogede elever.

Justeringen af fordelingsreglerne i januar 2018 betyder, at ansøgere fra ti boligområder bliver jævnt fordelt på de syv gymnasier i byen.

De ti områder i Aarhus har fra 2011 til 2017 været på listen over såkaldte kombinerede udlejningsområder (KUO). Det offentliggør Transport-, Bygnings- og Boligministeriet hvert år en liste over.

KUO-områderne har mindst 1000 beboere, og mindst 40 procent af beboerne mellem 18 og 64 år er uden for arbejdsmarkedet.

VIDEO: Hanne Roed (R) forklarer her hvordan fordelingsreglerne konkret fungerer.

Flyttes til andre gymnasier

Efter optagelsesprøverne vil det samlede antal ansøgere fra de ti KUO-områder fremover blive opgjort. Herefter fastsættes den maksimale andel af KUO-ansøgere på gymnasierne.

Hvis et gymnasium har flere KUO-ansøgere end den maksimale andel, kan gymnasiet bede om, at de overskydende KUO-ansøgere flyttes til andre gymnasier.

Gymnasiet vil så få tildelt mindst et tilsvarende antal ansøgere, der ikke kommer fra de udsatte boligområder.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om Anders Adelfred, der ikke kom ind på sit drømmegymnasium.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her