Nye rumeventyr: Lystrup-firma involveret i mission til Mars
Elektronikvirksomheden Terma har flere store rum-projekter i støbeskeen de kommende år
En 5,5 kilo tung strømforsynende boks er virksomheden Termas bidrag til en kommende rum-mission.
Dermed tager elektronikvirksomheden hul på endnu et stort internationalt projekt, som skal være med til at undersøge liv i verdensrummet.
Denne gang er det den fjerde planet fra solen og Jordens nabo, Mars, der skal udforskes. Virksomheden med base i Lystrup er blevet udpeget af det europæiske rumagentur ESA til at levere en del af elektronikken til en satellit, som skal sendes af sted mod Mars i marts i år.
- Det er ikke hverdag, at man får lov til at lave noget elektronik der skal lande på overfladen af Mars, siger Kim Plauborg, som er afdelingsleder for Termas afdeling Space Electronics.
Boksen med det mundrette navn "remote terminal power unit" er en strømforsyningsenhed til satellitten og dens landingsfartøj.
Håber at knække koden til Mars
Projektet hedder ExoMars og er forløberen til en endnu større Mars-mission, som skal finde sted i 2018.
Formålet med missionen er først og fremmest at knække koden til, hvordan det er muligt at lande et fartøj på Mars og samtidig undersøge luftforholdene på planeten. Satellitten skal tage prøver af eksempelvis metan-gasser, som kan være tegn på liv.
Missioner til Mars har tidligere været forbundet med stor usikkerhed, når det kommer til succesraten. Cirka halvdelen af missionerne er mislykkes, fortæller Kim Plauborg:
- Vi håber, at vi på den her måde kan blive lidt klogere på, hvad der skal til for, at det kan lykkes.
I november 2014 var Terma også involveret i missionen med rumsonden Rosetta, som skulle lande på en komet. Også her havde Lystrup-virksomheden stået for at producere strømforsyningen.
Planen er, at ExoMars-satellitten skal lande på Mars i oktober i år.
Du kan blive klogere på den kommende mission til Mars og Termas rolle i den forbindelse i tv-indslaget øverst i artiklen.