Nyt hus skal redde psykisk syge: Nu mangler der millioner til driften

Ingen psykisk syge skal tabes på gulvet, når de udskrives – sådan lød løftet – men nu mangler pengene

Om få dage er det præcis et år siden, at den 25-årige Jonatan Heide Becker skyllede død op på en strand ved Helgenæs. Han var dagen før blevet udskrevet til gaden direkte fra Psykiatrien i Risskov, og der var ingen ledige pladser på Aarhus Kommunes botilbud.

En uacceptabel død, der aldrig må ske igen, sagde daværende rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), og den daværende formand for Region Midtjyllands Psykiatriudvalg, Henrik Gottlieb (S), gav hinanden hånden derpå.

Løsningen skulle være et såkaldt fælles Psykiatriens Hus, hvor psykiatripersonale fra kommune og region skulle sidde skulder ved skulder og sikre, at ingen bliver sendt ud i det uvisse.

Mangel på penge ryster 

Nu viser det sig, at mens det er lykkes Region Midtjylland midt i massive sparerunder at allokere penge til projektet, så ser det anderledes ud i Aarhus Kommune, hvor der mangler 7 millioner kroner til driften. 

Den oplysning kommer bag på foreningen for psykisk syge SINDs formand, Knud Kristensen. Han sidder selv i en arbejdsgruppe, der er tilknyttet projektet og har intet før hørt om den tomme pengekasse.

- Det ryster mig, at pengene ikke er der, jeg forstår det simpelthen ikke. Det kan ikke være rigtigt, at man har arbejdet så længe med et projekt, og det så kan komme bag på en af parterne, at budgettet er, som det er, siger Knud Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det ryster mig, at pengene ikke er der, jeg forstår det simpelthen ikke.

Knud Kristensen, formand, SIND

Og han mener, at manglen på penge i kommunen vil have en stor betydning for det ambitionsniveau, der er lagt for projektet.

-  Der vil være funktioner, som man er nødt til at skære væk. Og så vil de borgere, der har brug for den indsats, igen skulle løbe fra Herodes til Pilatus for at få hjælp. Uanset hvad man skærer væk, vil det være en rigtig dårlig idé, siger Knud Kristensen. 

Knud Kristensen er ikke den eneste, der er ærgerlig over, at der mangler penge til projektet. 

- Vi bliver tidspressede samtidig med, at vi har et budget, som presser psykiatriområdet. Det er ærgerligt, at vi igen ser, at der ikke er styr på finansieringen, siger Kjeld Hvalsø (Ø), Aarhus Byråd. 

VIDEO: Hør Kjeld Hvalsø (Enhl.) fortælle, hvorfor han mener, at manglen på pengene er ærgerlig. 

Pengene er svære at finde

Ifølge Kristian Würtz (S), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, så er pengene svære at finde:

- Det er ikke nemt at finde penge, når vi skal spare i Aarhus Kommune, men hvis vi ikke bliver bedre til at løse på tværs, så bliver det formentligt dyrere. Det er også derfor vi siger, at vi har behov for at nå målet om at skabe et psykiatriens hus, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

quote Hvis ikke vi finder pengene til budgetforhandlingerne, så må jeg finde dem andre steder i socialforvaltningen, det vil uden tvivl blive smerteligt.

Kristian Würtz (S), rådmand Sociale Forhold og Beskæftigelse 

Hvor pengene præcist skal komme fra, det er Kristian Würtz ikke klar over på nuværende tidspunkt, men de skal findes på tværs af partierne, og det kan koste andre steder. 

- Hvis ikke vi finder pengene til budgetforhandlingerne, så må jeg finde dem andre steder i socialforvaltningen, det vil uden tvivl blive smerteligt, siger Kristian Würtz. 

Kort før påske blev det første indledende møde om det kommende Psykiatriens Hus holdt i Aarhus. De omkring 70 deltagere, hvoraf en tredjedel var borgere, patienter og pårørende, diskuterede, hvordan det kommende hus bedst kan hjælpe patienterne, og hvordan kommune og region bedst kan arbejde sammen. Planen er, at der skal afholdes et nyt møde snart, hvor planerne skal konkretiseres.

Psykiatriens Hus 

68831D8A-B906-4C15-B772-C7684ACCB70B

Private firmaer tester for corona på 15 minutter

Magnus Heunicke

Regeringen klar med nyt corona-varslingssystem

def_thumb,50_percent

Forældre-forkælelse: Her kan mor se teater, mens barnet bliver passet

YouTuber som SOSU-assistent - Rasmus Brohave er SOSU-assistent for en dag

Kendt YouTuber skal få flere til at vælge SOSU-uddannelserne

Gudenaadalens Efterskole - Coronaudbrud

Stort smitteudbrud på østjysk efterskole: Flere elever i kø til coronatest

coronatest podning corona covid-19 visir

Basket-trup hårdt ramt af smitte