Osman vil bryde tabu: Indvandrer-piger må også spille fodbold
Sportschef hos Vatanspor i det vestlige Aarhus møder unge piger, der gerne vil spille fodbold, men ikke må for deres forældre
Torsdag aften oplevede Osman Eroglu fra Aarhus noget, der fik hans sind i kog.
Han var på én gang både chokeret og skuffet. Osman Eroglu – der er sportschef i fodboldklubben Vatanspor – mødte en ung muslimsk pige, der elsker fodbold og ønsker at spille selv. Det må hun bare ikke for sine forældre.
- Hun havde fået at vide derhjemme, at hun ikke måtte spille, fordi hun var pige. Jeg har hørt den samme historie fra andre, men jeg ved ikke, om det er religion, forældrenes uvidenhed eller fordomme, der er skyld i det, siger Osman Eroglu til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Den unge udenlandske pige, der var omkring otte-ni år, var sammen med en jævnaldrende pige ude at se Vatanspors træning.
Den anden pige elsker basketball, men her er sagen den samme – forældrene forbyder hende at spille.
- Det gør mig da ked af det. Jeg har en datter på samme alder, der spiller fodbold, og sådan skal det være. Der skal ikke være forskelsbehandling af drenge og piger. Det skal vi til livs, mener Osman Eroglu.
Sportschefen oplever, at der ikke tænkes på samme måde om de danske piger, der i stor stil er en del af de danske fodboldklubber.
Tilbud om gratis fodbold
- Jeg tror, at forældrene til de udenlandske piger tænker, at fodbold er en mandesport, og vi lever i en mandeverden. Heldigvis er det ikke alle udenlandske forældre, der er så snæversynet, lyder det fra Osman Eroglu.
Og han vil være med til at bryde tabuet, om at muslimske piger ikke må dyrke fodbold, basketball og andre sportsgrene, som nogle forældre ser som mandesport.
- De skal i gang med at spille fodbold, så jeg har besluttet mig for at starte et U10-hold (hold for piger under 10 år, red.) her i Vatanspor, som bliver gratis for forældre. Det skal ikke være økonomien, der holder dem væk, så jeg dækker alle omkostningerne forbundet med holdet, siger den gavmilde sportschef.
Osman Eroglu håber dermed, at han kan få gjort op med forestillingen om, at nogle indvandrerpiger ikke må spille fodbold.
- Jeg tror, at det får stor betydning, når først de er i gang. Når forældrene får øjnene op for mulighederne for, at børnene kan hygge sig, røre sig og få en fantastisk dag på træningsbanen, siger han.
I forvejen har Vatanspor en fem-seks unge pigespillere, men nu satser sportschefen på, at der kommer flere til, så der kan meldes et hold til turneringer.
I videoen øverst i artiklen kan du se et interview med Osman Eroglu.