Østjyske brødre kåret som landets bedste til østersåbning
Der var spænding til det sidste, da landets bedste til at åbne østers skulle findes ved konkurrencen Danish Oyster Cup, der blev afholdt lørdag på Tir Na Nog i Aarhus.
Vinderen blev Simon Tønsager fra Navitas Kantinen, der dermed at klar til Worldcup'en, de nordiske og de europæiske mesterskaber i østersåbning.
- Det har været en forrygende dag, og det er da ingen hemmelighed, at det er fantastisk at løbe med sejren, lød det fra Simon Tønsager, der endte med en tid på 2 minutter og 35 sekunder. På den tid nåede han at åbne hele 30 østers.
Og østersåbning er åbenbart et særligt talent i Tønsager-familien, for tredjepladsen gik til broderen Jonas Tønsager, som i øvrigt vandt ved sidste års konkurrence. Jonas Tønsager arbejder i Havnens Fiskehus i Aarhus.
- Simon er en dygtig østersåbner, og han gav den det ekstra, der skulle til i finalen, siger Jonas Tønsager, der er helt OK med at have tabt til sin bror, til TV2 ØSTJYLLAND.
De to brødre har haft østersåbning som fælles hobby i omtrent 16 år. Hobbyen er opstået, fordi de begge har arbejdet som kokke i fiskerestauranter. De har i løbet af de mange år deltaget i adskillelige nationale og internationale turneringer.
Østersåbning er ifølge Jonas Tønsager ikke just en nem disciplin.
- Der skal hurtighed og finesse til. Man skal være detaljeorienteret, for det er ikke kun farten, det gælder om. Man bliver straffet, hvis østerserne er skårede, eller hvis der er skaller i den eller blod, fordi man har skåret sig, siger han.
Konkurrencen i østersåbning er en del af Oyster Week, som foregår hele efterårsferien. I forbindelse med Oyster Week blev der desuden afholdt Oyster Celebration i Aarhus søndag som et led i Aarhus 2017. Her kunne man for eksempel lære at gøre Tønsager-brødrene kunsten efter og åbne sine egne østers.