Pladsmangel tvinger krisecentre til at afvise kvinder
Presset på de østjyske krisecentre er steget voldsomt de senere år. Det betyder, at kvinder på flugt fra vold risikerer at blive afvist
- Når jeg kom hjem, vidste jeg aldrig, hvad der ventede mig, siger kvinden, som vi kalder Anja.
Hun er flyttet på krisecenter med sin lille søn. På flugt fra et årelangt forhold, hvor psykisk vold var en del af hverdagen.
- Jeg gik altid på listefødder, fordi han kunne blive så rasende. Han kunne råbe og skrige og flå ting ned på gulvet, hvis tingene gik ham imod eller ikke kørte på en bestemet måde, siger Anja om manden.
I første omgang var der ikke plads til Anja på krisecentret.
- Jeg ringede ud på krisecentret, men der var ikke plads. Så prøvede jeg et par dage senere, og så lykkedes det heldigvis, siger hun.
På Aarhus Krisecenter, hvor Anja bor, kan forstander Ingelise Allentoft i den grad nikke genkendende til pladsproblemerne. Selv om krisecentrene henviser til hinanden, er der perioder, hvor alle syv krisecentre i Region Midtjylland må melde alt optaget.
- Udviklingen har været sådan, at der er i dag større efterspørgsel efter pladser end for bare to år siden. Vi afviser rigtig mange, siger Ingelise Allentoft.
Bare i år har Aarhus Krisecenter afvist flere end 200 kvinder på grund af pladsmangel.
Det lykkedes Anja at få plads, og det har gjort en kæmpe forskel for hende.
- Jeg følte virkelig, at jeg havde fejlet totalt som mor, men det fik de ret hurtigt pillet af mig her. Jeg skulle ikke bebrejde mig selv det, siger hun og uddyber:
- Jeg har fået hjælp til så mange ting, som jeg ikke kunne overskue at gøre selv. Det er også derfor, det er så vigtigt, at der er plads på krisecentrene, for ellers er jeg bange for, at jeg aldrig havde haft modet til at flytte fra ham.
I videoen øverst i artiklen kan du se hele historien med Anja og presset på krisecentrene.