Politidirektøren om helikoptere i luften og en ung kollega med familie på intensiv
Efter ulykken, hvor en 31-årig betjent er endt i kritisk tilstand, udtaler politidirektøren i Østjyllands Politi sig nu om forløbet før, under og efter.
En 20-årig mand fra Aarhus blev mandag varetægtsfængslet i sagen, hvor en 31-årig politibetjent blev kørt ned i krydset Åby Ringvej/Silkeborgvej, hvorefter føreren af bilen flygtede.
Nu kommenterer politidirektør i Østjyllands Politi, Kirsten Dyrman, på sagen, der i løbet af weekenden satte et markant aftryk på bybilledet i Aarhus - med massiv polititilstedeværelse i dele af byen og helikoptere i luften.
I har en betjent, som befinder sig i kritisk tilstand på hospitalet, hvordan har det påvirket jer?
- Vi er selvfølgelig meget berørte af det. Det har især ramt hans nærmeste kolleger, der var med på gaden fredag aften, men hele organisationen er berørt, siger Kirsten Dyrman, politidirektør i Østjyllands Politi.
- Det har vi brugt weekenden og i dag på at bearbejde, og i fremtiden vil vi også hjælpe de medarbejdere, der er særligt ramte af det her.
Er på hospitalet med familien
Ved dagens grundlovsforhør kom det frem, at den 31-årige betjent, som blev påkørt under flugten, er blevet opereret for flere hjerneblødninger, samt pådrog sig delvist sammenklappede lunger under ulykken.
- Vi er meget til stede sammen med betjentens familie ude på sygehuset og støtter og hjælper dem, alt hvad vi kan, siger Kirsten Dyrman, politidirektør i Østjyllands Politi.
- Det er heldigvis ikke hverdagskost sådan noget her, men vi har en stærk organisation, der er vant til at håndtere svære episoder.
Betjenten havde stået klar til at lægge 'stop sticks' ud på kørebanen for at standse bilisten i krydset ved Silkeborgvej/Åby Ringvej i Aarhus, men endte med at blive ramt af flugtbilisten, der ifølge politiet kørte 'i meget høj fart'.
Hvad gik der forud for ulykken på Ringvejen?
- Vi havde forsøgt at standse en bil i den vestlige del af Aarhus, og da bilen ikke umiddelbart standsede, som politiet ønskede, sætter politiet efter bilen. Og så er det, der sker det her fuldstændig meningsløse og alvorlige færdselsuheld, siger Kirsten Dyrman, politidirektør i Østjyllands Politi.
- Fuldstændig forrykt kørsel
Under grundlovsforhøret kom det frem, at den sigtede havde kørt op mod 100 km/t på veje, hvor hastighedsgrænsen er 50 km/t.
Da han når til krydset ved Åby Ringvej var der også en anden politibetjent udover den ramte, der måtte springe for ikke at blive ramt.
- Der er ingen tvivl om, at det her er udtryk for vanvidskørsel. At køre frem i et kryds på den måde, hvor man ingen muligheder har for at orientere sig og se, om der er nogle, der kan komme til skade, hvilket desværre skete og gik ud over en af vores medarbejdere.
- Det er udtryk for en fuldstændig forrykt kørsel, siger Kirsten Dyrman, politidirektør i Østjyllands Politi.
Helikoptere i luften
Den 20-årige aarhusianer er sigtet efter en lang række paragraffer, blandt andet 'vold mod polititjenestemand' og 'forsætlig fareforvoldelse'.
Den 20-årige er sigtet efter følgende paragraffer:
Straffeloven:
- § 119, stk. 1 - vold mod polititjenestemand
- § 252 - forsætlig fareforvoldelse
- § 249, 2. pkt. - uagtsom legemsbeskadigelse under særligt skærpende omstændigheder
- § 253, stk. 2 - flugt fra et færdselsuheld
- § 291, stk. 2 - hærværk af betydeligt omfang
Færdselsloven:
- § 118, stk. 10, jf.
- § 126, stk. 1, nr. 4
- § 118, stk. 1.
Han nægter sig skyldig og ville ikke udtale sig under grundlovsforhøret, men en dommer afgjorde ved Retten i Aarhus, at han skulle varetægtsfængsles indtil 16. juli, da der er begrundet mistanke om, at det var ham, der førte bilen, som påkørte den 31-årige betjent i fredags.
Hvad sker der i tiden mellem ulykken og anholdelsen af den sigtede?
- Som jeg tror, alle borgere i Aarhus ved, så har der været en massiv politimæssig efterforskning med henblik på at anholde den pågældende, hvilket heldigvis skete i går aftes, siger Kirsten Dyrman, politidirektør i Østjyllands Politi.
- Vi har været massivt til stede på de lokaliteter, hvor vi mente, der var en chance for at finde den pågældende, og vi ved godt, at det har været generende for mange borgere, at politiet har været så talstærkt til stede, og at vi har haft helikoptere i luften. Men vi har vurderet, at det har været nødvendigt for at pågribe den pågældende.