Politikere efter hjemsendelse: - Det er forrykt og bekymrende
Det er helt på sin plads med en hjemsendelse af Simon El-zeinab, mener flere politikere. Men ikke alle er nødvendigvis helt enige.
Der må være konsekvenser, når man udtaler sig positivt om en Hamas-leder.
Sådan lyder det fra flere politikere i Aarhus Byråd.
Torsdag blev Simon El-zeinab hjemsendt fra sit arbejde som socialpædagog i Aarhus Kommune, efter at han i et Facebook-opslag havde kommenteret på den afdøde Hamas-leder, Ismail Haniyeh. Ifølge Berlingske henviste Simon El-zeinab i opslaget til Hamas-lederen som "en stor leder" på arabisk og udtrykte sine kondolencer.
Siden har Simon El-zeinab forklaret i et nyt opslag på Facebook, at han er blevet “misforstået og brugt i en politisk kontekst”. Under opslaget har han modtaget opbakning fra flere borgere.
Ikke desto mindre mener Jakob Søgaard Clausen, byrådsmedlem for Danmarksdemokraterne, at det er nødvendigt at tage “skarp afstand” fra Simon El-zeinabs udtalelser.
- Det er helt vildt, at man som kendt og magtfuld profil i Aarhus støtter op om en leder af en terrororganisation. Det er forrykt og bekymrende, siger han.
- Når man arbejder med udsatte boligområder og udsatte unge, betyder det noget, hvad man har af holdninger. Vi har ingen interesse i, at nogen i vores samfund bakker op om Hamas.
Hjemsendelse på sin plads?
Også Mathilde Hjort Bressum, politisk ordfører for Venstre i Aarhus, mener, at Simon El-zeinabs kommentarer er over stregen.
- Det er uforeneligt at arbejde i Aarhus Kommune og arbejde med kriminalpræventive indsatser og have så ekstreme holdninger, som når man hylder lederen af Hamas, som er på EU’s terrorliste, siger hun.
Både Nicolai Bang, politisk leder for Konservative, og løsgænger Henrik Arens støtter hjemsendelsen, og dermed er der et solidt politisk flertal for beslutningen.
Ifølge Jakob Søgaard Clausen er det “naturligt” at hjemsende Simon El-zeinab.
- Det er det, der skal ske, når man toner rent flag. Så kan man ikke sidde i sådan en position. Det skal selvfølgelig have konsekvenser, når man er repræsentant for kommunen.
Mahad Yussuf, byrådsmedlem for Radikale Venstre, påpeger, at der er “værdier i kommunen, som man skal efterleve”, men at han er usikker på, om en hjemsendelse er retmæssig.
- Jeg har ikke set det oprindelige opslag, men generelt har man selvfølgelig sin ytringsfrihed. Som borger i Danmark har man ret til at vise sympati for de personer, som man nu har lyst til. Men når man er offentligt ansat, følger der også et ansvar for, hvad man siger. Han udøver sine rettigheder, selvom det for nogle ikke vil give mening at gøre det her, siger han.
Begrænset ytringsfrihed?
Jakob Søgaard Clausen mener, at grænsen for ytringsfrihed over for rollen som kommunalt ansat kan være svær at definere.
Har Aarhus Kommune begrænset Simon El-zeinabs ytringsfrihed ved at hjemsende ham?
- Det synes jeg bestemt ikke. Man må gerne have holdninger, også til konflikter ude i verden, men man må ikke støtte op om terrororganisationer. Det er en ret klar grænse, siger Jakob Søgaard Clausen.
Mathilde Hjort Bressum vil ikke vurdere, om Simon El-zeinabs ytringsfrihed er er blevet uretmæssigt begrænset.
- Juraen bag vil jeg lade juristerne definere, men det er stærkt problematisk, siger hun og understreger, at hun har en forventning om, at Anders Winnerskjold, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse “håndterer sagen”.
Rådmanden sagde torsdag til TV2 Østjylland, at offentligt ansatte har ytringsfrihed som alle andre i Danmark, men at der er grænser.
- Man skal have lov til at ytre sig, det mener jeg også er helt afgørende, men der er også spørgsmålet om, om man kan arbejde i den vestlige del af Aarhus og samtidig støtte en nu afdød Hamas-leder, der er på EU's terrorliste, sagde Anders Winnerskjold, der også kaldte opslaget "dybt problematisk".
TV2 Østjylland har været i kontakt med Simon El-zeinab, som ikke ønsker at stille op til et interview. Han henviser i stedet til sit Facebook-opslag fredag.