Professor er bekymret over medaljefejring: Derfor tillod politiet festen
Antal coronasmittede stiger i øjeblikket. Derfor bør man undgå begivenheder som søndagens fodboldfejring.
Jublende AGF-fans fejrede søndag aften, at den aarhusianske fodboldklub med en tredjeplads i Superligaen har vundet sin første medalje i 23 år.
Det fik fans til at stimle sammen på Rådhuspladsen i Aarhus for at fejre bronzemedaljen. Men billederne fra fejringen bekymrer Hans Jørn Kolmos, som er professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet.
Risikoen for at sprede coronasmitte er nemlig stor, når en stor gruppe fester, synger og råber uden at holde afstand til hinanden.
- Når man står mindre end en meter fra hinanden, råber og er højrøstet, så er der selvfølgelig risiko for, at man spreder virus, hvis der er en iblandt deltagerne, som er smittet, siger Hans Jørn Kolmos.
'Kan ikke undgå flere smittede'
Smittetrykket i øjeblikket er stigende. I den foregående uge - uge 30 - har antallet af nye smittede alle dage været over 40. Og derfor bør man også tage søndagens fodboldfejring alvorlig, mener professoren.
- Den type af begivenheder bør vi altså ikke have for mange af. Hvis vi bare lader det, bliver vores nye normal i en periode, hvor smittetrykket stiger, efter at vi har passet på i så mange måneder, så får vi flere smittede. Det kan ikke undgås, siger Hans Jørn Kolmos.
Også Østjyllands Politi var bekymret for de mange mennesker, der var samlet. Det gav ordensmagten udtryk for på Twitter.
Bronzefesten i Aarhus er i fuld gang, men lige nu er der så mange forsamlet på Rådhuspladsen, at vi opfordrer til at sprede festen til resten af byen i mindre grupper. #politidk
— Østjyllands Politi (@OjylPoliti) July 26, 2020
Måtte gribe ind over for spontan fest
Inden kampen havde Østjyllands Politi oprettet fem såkaldte hotspots, hvor de havde ekstra beføjelser og muligheder for at gribe ind. De var foran Ceres Park, i Telefonsmøgen/Busgaden, på Store Torv, Ved Ingerslev Boulevard og ved Sct. Pauls Kirkeplads.
Men ikke på Rådhuspladsen, og her udviklede festlighederne sig kl. 22 til noget, som politiet måtte gribe ind over for.
- Efter kampen bevæger mange sig ind til bymidten, og der opstår en spontan fest på Rådhuspladsen, hvor omkring 1000 er samlet. Det gik rigtig hurtigt, og der var for mange mennesker, siger politiinspektør hos Østjyllands Politi, Martin Løye, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Men når det ikke er en planlagt fest, og den pludselig opstår, så er spilrummet lidt større. Og folk må godt være så mange samlet, hvis de deler sig i grupper af 100, fortsætter Martin Løye.
Spærrede vej under festen
I stedet for at rydde pladsen og uddele bøder valgte Østjyllands Politi derfor at spærre Vester Allé, så der var bedre plads til folk, og så man lettere kunne få dem spredt.
- Der var jo ikke fodboldballade i normal forstand, og det var vores vurdering, at det ikke var nødvendigt med yderligere indgreb. Langt de fleste var bare glade og i godt humør, siger politiinspektøren.
Omkring kl. 23.35 begyndte det at tynde ud med mennesker på Rådhuspladsen, og en times tid senere var der også sparsomt med fans samlet rundt om i resten af Aarhus.
Foreløbigt har Østjyllands Politi blot registreret fire sager under fejringen og selve kampen.
To personer er sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen, en for overtrædelse af fyrværkeriloven og en løb på banen under kampen.