Rådmand erkender grov forsømmelse: Medarbejdere risikerer fyring
Den ansvarlige rådmand i Aarhus understreger efter sagen om Tove Dreyer, at det kan få konsekvenser for personale, der ikke passer deres arbejde i hjemmeplejen ordentligt.
Ved du noget om Tove-sagen? Skriv til journalist Christian Fomsgaard på chfo@tv2oj.dk.
Grove forsømmelser i hjemmeplejen i Aarhus kan føre til advarsler eller afskedigelser.
Sådan lyder det onsdag fra Christian Budde (V), der er rådmand og Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Udtalelsen kommer, efter at TV2 ØSTJYLLAND har fortalt om Tove Dreyer, der lå i syv timer på gulvet i sin lejlighed. På trods af, hun havde trykket flere gange på sit nødkald.
- Det må ikke ske. Der er tale om grov tjenstlig forsømmelse. Og principielt kan jeg sige, at når det sker, har det nogle konsekvenser. Når man har tjenstlige forsømmelser af denne karakter, kan det give påtaler eller afskedigelser, siger rådmanden, der endnu engang understreger, at han udtaler sig på et principielt niveau. Og ikke om den konkrete sag.
Han pointerer dog samtidig, at han er berørt og finder Tove-sagen dybt ulykkelig. At den slags ikke må ske. Og at det er vigtigt, kommunen lærer af sagen.
Søndag stod familien Dreyer frem og fortalte, hvordan de følte sig svigtet af Aarhus Kommune.
Dels på grund af kommunens behandling af deres mor og mormor, som forsøgte at kalde på hjælp via sit nødkald, men først fik den syv timer senere. Dels fordi familien havde en oplevelse af, at kommunen var tilbageholdende med informationer i sagen.
12.000 nødkald
Som nødkaldsordningen er skruet sammen i Aarhus, er det er de kørende hjemmeplejere, der modtager borgernes opkald på en vagttelefon.
Her skal de så – midt i dagens øvrige arbejdsopgaver – vurdere, hvordan borgeren skal have hjælp, og om de derfor skal forlade den borger, de allerede er hos.
Tal, som Aarhus Kommune har trukket for TV2 ØSTJYLLAND, viser, at der i kommunen rundt regnet er 1800 borgere udstyret med et nødkald. I september 2022, hvor Tove Dreyer faldt og havde brug for hjælp, var der, ifølge kommunens, egne tal 12.018 registrerede nødkald.
Måneden efter var der 12.291 nødkald. Det svarer til cirka 400 kald hver eneste dag.
- Det er fuldstændig vanvittigt. Jeg er helt med på, at nogle kald er en trykfejl, men det er fuldstændig vanvid at blive forstyrret 400 gange.
Sådan lød det tirsdag fra Jette Ohlsen, der er sektorformand for social- og sundhed hos FOA Aarhus.
I en rapport fra 2021 blev Aarhus Kommune anbefalet en ordning som i København og Aalborg, hvor det er en central, der tager imod nødkaldene.
Vil ikke ændre ordning
I Aarhus er der dog ikke umiddelbart udsigt til, at den nuværende nødkaldsordning bliver lavet om. Det oplyser rådmand, Christian Budde (V).
- Det fungerer overordnet rigtig, rigtig fornuftigt. Borgerne er grundlæggende trygge. Og vores medarbejdere er dygtige til at håndtere det. Så er det klart, der kan ske fejl. Og det kan der i alle systemer, hvor man har med mennesker at gøre.
Hvis det er så god en løsning, hvordan kan det så gå så galt?
- Jeg tror ikke, der findes kommuner i Danmark, hvor der ikke engang imellem sker fejl af en karakter, som ikke må ske.
Hjælpeløs i timevis
Det var den 30. september, Tove Dreyer faldt i sit eget hjem i Aarhus.
Fordi, hun tidligere var faldet, havde kommunen udstyret hende med et såkaldt nødkald. Et nødkald, hun, ifølge udskriften fra opkaldsloggen, trykkede på første gang klokken 17.45.
I de følgende timer trykkede hun yderligere fem gange. Og hver gang blev der kvitteret af en kommunal medarbejder. Dog uden, nogen kom også tilså den 97-årige.
Her trykkede Tove på sit nødkald
Tove Dreyer trykkede på sit nødkald flere gange, inden hun fik hjælp.
17:45 – Kvitteret
18:04 – Kvitteret
18:21 – Kvitteret
18:50 – Kvitteret
20:45 – Kvitteret
21:32 – Kvitteret
Først da hun trykkede på sit nødkald igen klokken 01:00 reagerede hjemmehjælpen ved også at dukke op på hendes bopæl.
Først ud på natten - efter endnu et tryk - fik Tove Dreyer den hjælp, hun i timevis havde kaldt på. Aarhus Kommune har tidligere bekræftet, at der gik syv timer. Og kommunen beskrev i den forbindelse indsatsen som 'stærkt forsinket'.
Aarhus Kommune har takket nej til interviews, men har tidligere i et skriftligt svar kommenteret sagen.
- Det bør ikke kunne ske - og det må ikke ske. Det er naturligvis helt afgørende, at alle vores medarbejdere svarer på indkomne nødkald og overholder alle retningslinjer – uanset om der er tale om vikarer eller faste medarbejdere. Vi har taget hånd om sagen, som vi behandler som en personalesag. Vi har derfor ikke mulighed for at kommentere yderligere på dette.
Retsmediciner: Farligt at ligge på gulv i mange timer
TV2 ØSTJYLLAND har spurgt tidligere retsmediciner og statsobducent Jørgen Lange Thomsen, hvad der kan ske, hvis en ældre person ligger på et gulv i flere timer uden selv at kunne rejse sig.
Jørgen Lange Thomsen påpeger, at det er lige så vigtigt at fokusere på selve årsagen til faldet. Og så fortæller han:
Hvis en ældre person ligger uden at få hjælp i adskillige timer, sætter organsystemerne hurtigere ud, end de gør, når man er yngre. Og typisk vil man blive dehydreret - ældre mennesker skal sørge for at drikke hele tiden. Og hvis ikke de får noget at drikke, kan deres nyrer sætte ud.
Den anden ting er, at man skal tænke over, hvorfor de faldt? Det sker tit for ældre på grund af forkalkninger i hjernens pulsårer.
En ældre person - et gammelt menneske - skal ikke ligge ret længe uden vådt eller tørt. For hver time, der går, er det farligere.
I den 97-åriges sundhedsjournal, som TV2 ØSTJYLLAND har set, står der intet om, hvorvidt de mange timer på gulvet har haft konsekvenser for hendes helbred. Men lægerne konstaterer blandt andet, at hun har nyresvigt, og at faldet har gjort, at ’korthuset falder’.
Døde tre uger efter
Tove Dreyer faldt igen fire dage efter faldet den 30. september. Hun blev indlagt på hospitalet.
I Tove Dreyers sundhedsjournal, som TV2 ØSTJYLLAND har set, står der intet om, hvorvidt de mange timer på gulvet har haft konsekvenser for hendes helbred. Men lægerne konstaterede blandt andet, at hun havde nyresvigt, og at faldet havde gjort, at ’korthuset falder’.
Den 97-årige kom efter eget ønske hjem for at dø. Det gjorde hun så tre uger efter det første fald. Men inden sin død nåede hun at fortælle familien om oplevelsen.
- Hvis man ikke gør sit arbejde, skal det have nogle konsekvenser, men generelt har min mormor haft søde hjælpere, siger Sofie Dreyer, der er Tove Dreyers barnebarn.
Tip TV2 ØSTJYLLAND
Hvis du har et tip, du synes, TV2 ØSTJYLLANDs gravergruppe skal undersøge, så skriv en mail til Kristian Jakobsen på krja@tv2oj.dk
Tip os