Rådmand: Tvungen vuggestue er synd for børnene og et 'monster'
Det er synd for de børn fra ghetto-områder, der bliver tvunget i vuggestue, mener rådmand for Børn og Unge i Aarhus
- Det er et bureaukratisk monster, og det er rigtig synd, at de her børn ikke bare får lov til at være børn sammen med danske kammerater i en vuggestue.
Thomas Medom, der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, er langt fra begejstret for en ny aftale, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet mandag har indgået.
Aftalen betyder, at børn, der kommer fra et ghetto-område og som er over ét år, fra næste år skal tvinges til at gå i vuggestue 25 timer om ugen.
Helt konkret skal børnene være i et såkaldt læringstilbud på 25 timer, som skal fordeles hen over ugens fem dag, og så vidt muligt være i børnenes vågne timer. Hvis børnene ikke møder op, bliver forældrene trukket i børnechecken.
Discount og mistrivsel
Ifølge aftalen så skal læringstilbuddet ligge uden for eksisterende vuggestuer, men kan godt etableres ved siden af eller i samme bygning som en vuggestue eller dagtilbud.
- Det, de skal ind i, er discount læringstilbud, hvor de skal lære om demokrati og grundlovsdag og alt mulig andet. Jeg synes, det er synd for børn, at de skal i obligatorisk læringstilbud for sig selv, hvor forældrene skal betale for bleerne og frokosten, siger Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune.
Rådmanden har ikke noget imod, at der kommer obligatoriske vuggestuer og børnehaver, men han synes, at den aftale, der nu er indgået, er 'rigtig, rigtig uheldig'.
- Jeg tror, der er nogen børn, som kommer til at mistrives i det her, eller i hvert fald får nogle rigtig, rigtig svære dage, når de skal til at lære om demokrati i stedet for at lege og passe deres søvnrytme. Jeg er også bange for, at det bliver dyrt og noget bøvl, når vi skal i gang med det her, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Stopur og skemaer
Thomas Medom ser helst, at man fortsætter, som man gør nu, hvor børnene lærer dansk gennem leg med andre børn, der taler dansk, og udvikler sproget gennem leg.
- Det er en nedvurdering af alle de pædagoger, der er i vuggestuerne. Jeg synes, det er ærgerligt, at den idé har udviklet sig til det her. Det er en underlig ting mellem opbevaring og en daginstitution, siger Thomas Medom.
Ifølge Medom skal pædagogerne nu til at stå med stopur og skemaer, ligesom de kan komme i fængsel i et år, hvis de glemmer at underrette.
- Hvis børnene har været der under 25 timer, så skal forældrene trække i børneydelse, hvis de har været over 25 timer, så sender vi en regning på bleerne og på maden, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.
Fakta om aftalen
* Børn fra udsatte boligområder, som ikke er indskrevet i et dagtilbud som etårige, skal have et obligatorisk læringstilbud på 25 timer om ugen.
* Det skal sørge for, at børnene udvikler et godt dansk sprog og udvikle deres generelle læringsparathed.
* De skal også lære danske traditioner og højtider at kende som for eksempel jul, påske, grundlovsdag, fødselsdage og fastelavn.
* Og så skal de lære demokratiske normer og værdier, som at drenge og piger er lige meget værd, at man skal respektere forskellige synspunkter på tværs af køn og baggrund, og at børnene har indflydelse på aktiviteter i dagligdagen.
* Det særlige tilbud kan foregå i regi af en almindelig vuggestue. Men kommunerne kan planlægge en åbningstid på 25 timer om ugen, der for så vidt muligt skal finde sted mens børnene er vågne. De skal altså ikke sove til middag, når de er der.
* Den nye form for institution skal være gratis for forældrene. Men de skal til gengæld selv betale for frokost og bleer.
* Forældre i udsatte boligområder, der vil passe deres barn selv, kan godt få lov til det, hvis de selv er i stand til at lære barnet om dansk sprog og traditioner. Det vil kræve tilsynsbesøg fra kommunen, og at begge forældre taler dansk svarende til det, der kræves for at bestå 9. klasse.
* Hvis forældrene ikke afleverer deres barn, stopper børnechecken. Også hvis barnet ikke er der nok eller ikke deltager i planlagte aktiviteter.
* Begge forældre skal desuden deltage i samarbejdet omkring barnet i læringstilbuddet.
* Som del af aftalen skærpes straffen desuden for ledere i offentlig tjeneste eller hverv – eksempelvis i dagtilbud og skoler – som ikke overholder de pligter, de er underlagt, herunder underretningspligten.
* Svigt kan fremover koste op til et års fængsel mod fire måneder i dag.
* Underretningspligten betyder, at ledere har pligt til at underrette kommunen, hvis de er bekymrede for, om et barn for eksempel udsættes for vold eller overgreb.
* Ændringerne om obligatorisk læringstilbud forventes at træde i kraft 1. juli 2019.
* Ændringerne om strafskærpelse for ledere forventes at træde i kraft 1. januar 2019.
Kilder: Ritzau / Børne- og Socialministeriet