Rekordmange tilbudt plads: Er du kommet ind på drømmestudiet?
Flere håbefulde end nogensinde før har fået tilbudt en studieplads på Aarhus Universitet, der stadig har ledige pladser, fordi universitetet har øget sin kapacitet i kølvandet på Corona.
Tusindvis af håbefulde ansøgere kan nu se, om de er kommet ind på drømmestudiet.
Det drejer sig om 69.526 ansøgere, der nu har fået at vide, at de er optaget på en videregående uddannelse. Dermed er rekorden på 66.439 fra 2016 slået.
På Aarhus Universitet har man i år tilbudt hele 7.492 ansøgere en studieplads. Fem procent flere end sidste år, og samtidig det højeste antal nogensinde.
- Jeg glæder mig utrolig meget over, at vi igen i år kan tilbyde pladser til så mange ansøgere, som har ønsket at studere på Aarhus Universitet. Uddannelse styrker den enkelte og vores samfund, og der bliver brug for deres viden i fremtiden, siger prorektor på Aarhus Universitet Berit Elka.
Tilbudte pladser på de enkelte fakulteter:
- Arts tilbyder plads til 2.081 ansøgere (én procent færre end sidste år).
- Health tilbyder 877 pladser (én procent flere end i 2019).
- Aarhus BSS tilbyder 2.429 pladser (én procent flere end i 2019)
- Technical Sciences tilbyder plads til 1.128 ansøgere (20 procent flere end i 2019)
- Natural Sciences tilbyder plads til 977 ansøgere (20 procent flere end i 2019)
Fremgang på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser
Især på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser er der stor fremgang at spor.
Fakulteterne Technical Science og Natural Science går således begge frem med 20 procent. Dermed er der fremgang til både ingeniørområdet og IT-uddannelserne.
En fremgang prorektor Berit Elka er særligt tilfreds med.
- Vi har igangsat store faglige satsninger og lanceret nye uddannelser netop på ingeniør- og IT-områderne, fordi der er stort behov for viden og arbejdskraft. Derfor er det stærkt positivt, at så mange unge har lysten og evnerne til at gå i den retning, siger hun.
Hun peger samtidig på, at ungdomsårgangene bliver mindre i de kommende år, og at der altså derfor bliver større behov for højtuddannet arbejdskraft på disse områder.
Corona ødelægger sabbatåret - og ansøgerantal skyder i vejret
Aarhus Universitet har i år etableret 539 ekstra studiepladser.
Det har man gjort for at imødekomme den øgede søgning, som corona har medført. Den økonomiske krise presser nemlig det ufaglærte arbejdsmarked samtidig med, at sundhedskrisen må forventes at få antallet af backpack- og interrailrejsende sabbatårsholdene til at falde drastisk.
Begge dele resulterende i, at flere nyudklækkede studenter må forventes at gå direkte videre i uddannelsessystemet end sædvanligt.
Derfor er der på trods af det store optag stadig ledige pladser på Aarhus Universitet, som kan søges i de kommende uger.
- Vores vejledere er klar til at arbejde på højtryk for at hjælpe de afviste ansøgere godt videre. Der kan være ledige pladser på beslægtede uddannelser, så jeg vil opfordre dem, som ikke fik plads, til at tage kontakt til os, så vi kan forsøge at finde et godt fagligt match, siger Berit Elka.
Stigning på flere VIA-uddannelser
Også på VIA University College oplever man store stigninger i år.
6.171 nye studerende er i år tildelt en plads på landsplan, hvor der er oprettet 200 nye studiepladser svarende til en stigning på 2,3 procent.
Blandt andet kan flere af VIAs ingeniøruddannelser notere et markant øget optag, ligesom der er taget flere studerende ind på uddannelserne til eksempelvis sygeplejerske, bioanalytiker, lærer og designteknolog.
VIA i Randers slår for eksempel i år rekord med 297 optagede studerende. 10 procent flere end sidste år, der ellers også var et rekordår.
Også i Grenaa er alle pladser fyldt op.
I Aarhus er det særligt Global Business Engineering uddannelsen, der oplever fremgang. Her optager man 75 procent flere end sidste år, mens der på bioanalytiker-uddannelsen er sket en fremgang på 15 procent.
På VIA i Silkeborg er det særligt læreruddannelsen, man ser en fremgang hos. Her er der optaget 22,5 procent flere studerende i forhold til sidste år, ligesom alle 110 pladser på sygeplejerskeuddannelsen allerede nu er fyldt.
Dog oplever man på sidstnævnte et fald på 8,3 procent i forhold til sidste år.