Simon blev 'månedens medarbejder' efter 14 dage i jobbet: - Fuldstændigt mind-blowing

Som udviklingshæmmet har den 21-årige medarbejder brug for et job, hvor han kan være der på særlige vilkår. Det har vist sig at være en stor succes for både Simon og Bilka.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Video: Jonas Eriksen.

Kollegerne er aldrig i tvivl, når Simon Bonde Jørgensen har været på arbejde.

- Alting spiller bare! Det rum, han styrer, er 100 procent i orden, når han efterlader det, siger Nicklas Paarup Jensen.

Nicklas er afdelingsleder i varemodtagelsen og -udleveringen hos Bilka i Tilst, hvor Simon arbejder fem timer ad gangen to gange om ugen.

Han er 21 år og går på Birkeskolen i Brabrand, der er et tilbud til børn og unge mellem 15 og 25 år, som på forskellig vis har brug for at blive forberedt på et arbejdsliv på særlige vilkår.

Simon Bonde Jørgensen, der er udviklingshæmmet, startede i begyndelsen af marts i praktik hos Bilka, hvor han har ansvaret for at holde skralderummet pænt og ordentligt.

Den opgave har han taget på sig i en grad, så det er blevet bemærket af kollegerne og lederne, som derfor besluttede efter bare to uger i jobbet, at Simon skulle udnævnes som "månedens medarbejder".

Det blev han meget glad for at få at vide.

- Det er fuldstændigt crazy, synes jeg! Det havde jeg overhovedet ikke regnet med. At jeg skulle komme så langt på mit praktiksted. Det er fuldstændigt mindblowing, siger Simon Bonde Jørgensen.

Han er også glad for sine søde kolleger, som han kalder dem, og han sætter pris på de arbejdsopgaver, han har fået tildelt.

Da Simon er ordblind og derfor har svært ved at læse, har man sat en tavle op på væggen, hvor der i ene side står "opgave" og i den anden "færdig". Så bliver der sat billeder på den med de ting, han skal ordne i løbet af sin arbejdsdag. Eksempelvis en grøn affaldscontainer, der skal tømmes.

- Det gør det meget nemmere for mig, når der er billeder. Det er bare easy win, siger han med et stort smil.

Afdelingsleder Nicklas Paarup Jensen gengælder glæden, siger han til TV2 Østjylland. Han var selv med til at ansætte Simon efter en samtale, hvor det var tydeligt, at der var et match.

- Simon havde erfaring fra detailbranchen, da han har arbejdet i en anden butik. Vi har flere som ham i fleksjob, og de fungerer stort set på samme vilkår som alle andre ansatte, der blot ikke har kundekontakt, forklarer Nicklas Paarup Jensen.

I Simons tilfælde er der tale om ulønnet praktik frem til sommer, hvor det så skal vurderes, om Bilka vil fastansætte ham.

- Simon er en meget værdifuld medarbejder, fordi han tager så stort et ansvar for sit område. Han har virkelig taget det til sig, og hans gode humør smitter af på alle omkring ham.

Det samme siger Simon Bagger Stormgaard, der er kollega og teamkoordinator i varemodtagelsen.

- Tidligere skiftedes vi til at ordne skralderummet, hvor der konstant skal presses pap, plastik, organisk affald og småt brandbar i forskellige kompressorer. Den slags er der meget af i en stor butik som vores, og vi kan se, hvor effektivt det er, at det nu er en opgave, som Simon varetager til perfektion, siger Simon Bagger Stormgaard.

Heldigvis mange vellykkede eksempler

På Birkebakken i Brabrand, der driver Birkeskolen, siger souschef Sara Østerby Petersen, at det er vigtigt for deres elever, at de - hvis de har lysten til det - får lov til at komme ud og være på en rigtig arbejdsplads.

- Det bruger vi mange kræfter på at arrangere. Det handler om for de unge at finde ud af, hvordan de kan bruge deres ressourcer i den her verden på lige fod med alle andre mennesker, siger Sara Østerby Petersen.

Det er der heldigvis mange vellykkede eksempler på, påpeger hun.

Birkeskolen, hvor Simon Bonde Jørgensen går, er den ene gren ud af tre under den selvejende institution Birkebakken. Der er også an afdeling med rådgivning til familier og et såkaldt aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens paragraf 104.

Lige nu går der 22 elever på Birkeskolens særligt tilrettelagte uddannelse.

Særligt tilrettelagt uddannelse

  • En særligt tilrettelagt uddannelse, STU, er en tre-årig uddannelse målrettet børn og unge i alderen 15-25 med forskellige former for særlige behov.

  • Det er en individuel tilrettelagt uddannelse med fokus på fysisk træning og motion, teoretisk og faglig undervisning og praktiske og sociale aktiviteter.

  • Uddannelsen består af oplevelsesbaseret undervisning og praktik.

Kilde: Birkebakken / Birkeskolen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her