- Skal du have noget til næsen? Pusherne opsøger unge i nattelivet
Hårde stoffer er udbredt i det aarhusianske natteliv. Og selvom man ikke selv opsøger stofferne, har hver femte unge i Aarhus oplevet at blive tilbudt andet end hash det seneste år.
Ved du noget? Så skriv til vores journalister på chfo@tv2oj.dk eller daja@tv2oj.dk
Kokain er det dominerende stof, når Østjyllands Politi er på patrulje i det aarhusianske natteliv
Det hvide pulver har overtaget førerrollen fra hash, og en endnu ikke offentliggjort undersøgelse viser, at de unge også oplever udbredelsen.
I løbet af det seneste år har hver femte unge på ungdomsuddannelserne i Aarhus oplevet at blive tilbudt andre stoffer end hash i nattelivet. Små ti procent af dem har prøvet det én gang, mens 11 procent fortæller, at de har oplevet det flere gange.
Det viser tal fra Ungeprofilundersøgelsen 2022, BørnUngeliv har lavet for Aarhus Kommune.
Og mens bassen pumper løs, nikker de unge, vi møder ved åen, da også genkendende til tallene.
- Når du går ned til åen, ser du simpelthen så mange narkodealere. Det er helt vildt. Du kan også se politiet, men det er, som om de ikke gør en skid ved det, siger Victor Rønnow Vang, der går i 3.g på HHX, til TV 2 ØSTJYLLAND.
Ungeprofilundersøgelsen
Ungeprofilundersøgelsen af lavet af BørnUngeliv for Aarhus Kommune.
3.033 unge århusianere i aldersgruppen 15-30 år har besvaret spørgeskemaet.
Besvarelserne er primært fra unge på HHX og STX, dernæst EUD, EUX og FGU samt i mindre grad 10. klasse og HF.
Undersøgelsen er endnu ikke offentliggjort, men TV2 ØSTJYLLAND har fået indsigt i tallene.
Opsøgende salg
Langt de fleste unge, vi møder en torsdag aften langs åen, har oplevet at blive tilbudt stoffer – også selvom det ikke er noget, de selv opsøger.
Faktisk er pusherne selv meget aktive for at skaffe nye kunder.
- Det er næsten på daglig basis. Man går en stille og rolig tur langs åen og hygger sig, og så kommer der en ukendt person hen og siger: 'Hey, vil du have noget godt til munden eller næsen?', forklarer Alfred Bisgaard Jensen, der går i 3.g, til TV 2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Det samme fortæller Malthe Højer.
- Du kan være på vej hjem, og så bliver du tilbudt alt muligt pis. Det er ikke fedt, siger han.
Fælles for de unge er, at tilbuddene er blevet en fast del af byturene, men bestemt en del, de godt kunne undvære.
- Det er en del af festlivet, men det er ikke en fed del af det. Kokain er da også et taberstof, lyder det fra Marie Bundgaard.
- Det er ubehageligt. Man vil bare gerne have en sjov aften, og så ved du, at der er stoffer i området. Det gør ikke aftenen god, siger Malthe Højer.
Kokainen er blevet renere
Den kokain, som politiet beslaglægger, bliver jævnligt analyseret, så man kan følge med i, hvordan udviklingen i kvaliteten er.
Udviklingen er senest i 2019 blevet sammenfattet i rapporten ”Purity of street-level cocaine across Denmark from 2006 to 2019: Analysis of seized cocaine”.
Og her taler tallene sit tydelige sprog: Kokainen er blevet meget renere med årene.
- Det gør, at hvis man tager den samme mængde kokain, som man har taget tidligere, bliver man mere påvirket af det, mere aggressiv og konfus. Man tror, man har mere styr på tingene, end man egentlig har, siger Morten Hesse, der er forfatter af rapporten og forsker ved Center for Rusmiddelforskning.
Rapporten viser desuden, at næsten fire procent af de danske unge under 25 år har taget kokain indenfor det seneste år. Derfor overrasker tallene fra Aarhus heller ikke Morten Hesse.
- Det viser både spørgeskemaundersøgelser og undersøgelser af dem, der søger behandling, siger Morten Hesse til TV 2 ØSTJYLLAND.