Skole vil plante en skov - men efter tre år spænder regler stadig ben
En aarhusiansk skole har i snart tre år villet gøre mere for biodiversiteten, men skolens placering har sat en kæp i hjulet.
På Skæring Skole nord for Aarhus har de en drøm. En drøm, der består af grønne træer og buske, men som i tre år har ventet på at blive til virkelighed.
Eleverne og lærerne vil nemlig gerne gøre noget godt for naturen, og derfor kom man på idéen om at plante en skov.
- Vi vil så gerne være med til at bidrage til den problematik, der er omkring klima og ikke mindst være med til at øge biodiversiteten på et område, der ellers bare ligger fuldstændig dødt hen, siger skoleleder Anne Schwartz.
Skolen har i forvejen lavet et område, hvor der er blevet sået en masse græsser og engblandinger, som bier og andre insekter kan nyde godt af. Men det er ikke nok.
Reglerne er skolens mareridt
Skæring Skole ønsker at udnytte den åbne plæne, de har udsigt til lige nu, så man i fremtiden i stedet vil kigge ud på et 5000 kvadratmeter stort areal dækket af skov og beplantning.
- Vi vil gerne plante træer, og vi vil gerne have børn i området til at plante træer hen over en årrække, så vi får noget skov og bidrager, siger skolelederen.
Men der er blevet langt fra tanke til handling – meget længere end skolen havde forestillet sig.
Det er nemlig sådan, at lige præcis det område, skolen har udset sig til skov, ligger inden for strandbeskyttelseslinjen, og det betyder, at skolen ikke kan gøre drømmen til virkelighed.
Strandbeskyttelseslinjen
Strandbeskyttelseslinjen omfatter strandbredden og arealet op til 300 meter bag strandbredden - i sommerhusområder dog kun 100 meter eller mindre.
Strandbeskyttede arealer er forbudszoner, hvor der som hovedregel ikke må foretages ændringer af den eksisterende tilstand. Det betyder, at man ikke må bygge eller indrette sig lige så frit, som andre steder i landet.
Man må f.eks. ikke opføre bebyggelse, herunder til- og ombygning, opstille campingvogne, opsætte hegn, tilplante, udstykke areal eller ændre på terrænet.
Afslag på dispensation
Men så let giver skoleleder Anne Schwartz ikke op. Derfor søgte skolen tilbage i 2019 om dispensation fra Kystdirektoratet.
Det var dog en nedslående melding, der tikkede ind i november 2020, hvor skolen fik afslag på ansøgningen.
- Det er, fordi det er en ændring af tilstanden. Det vil sige, at den tilstand, der er, før man beplanter, er en åben og fri kyststrækning. Hvis man så planter træer, påvirker det landskabet betydeligt, og det er lige præcis det, reglerne skal forhindre, siger Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef i Kystzoneforvaltning hos Kystdirektoratet
Kystdirektoratet kan ikke kommentere direkte på den konkrete sag, fordi skolen har klaget over afgørelsen.
- Alle er enige om, at vi skal værne om vores kyster. Selvfølgelig skal vi det. Men det her projekt kan nærmest kun understøtte mere natur, der går i kystnært område, siger Anne Schwartz.
Drømmen holder, indtil håbet fjernes
Klagen kommer blandt andet, fordi der på begge sider af skolen er bebyggelse nærmest hele vejen i vandkanten, og derfor er skoleleder uforstående overfor afvisningen af dispensationen.
- Uden at blive alt for konkret på den sag, så kan en eksisterende påvirkning godt være noget, der kipper i retning af, at man kan påvirke lidt mere. Men det kræver en vurdering af den enkelte sag, siger Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef i Kystzoneforvaltning hos Kystdirektoratet
Skæring Skole forventer svar på klagen i løbet af efteråret, og indtil da må de nøjes med græs og engblandinger.
- Drømmen er stadig en lille børneskov, og det vil det være, indtil nogen slukker det lys for evigt. Vi håber til det sidste, siger Anne Schwartz.
Du kan se nyhedsindslaget herunder.