Stor opstandelse efter hunde-drab: Flygter fra berygtet hundeejer
Torsdag mistede Kirsten Nielsen sin hund og bedste ven, servicehunden Krudt. Natalia Nissen og en række andre frygter, det er deres hund, der ryger næste gang.
En lang række hundeejere og naboer i Skåde er rystede og bekymrede efter Kirsten Nielsens chihuahua, Krudt, blev bidt ihjel af en større hund torsdag.
Snakken går over hækken, og opslag i lokale Facebook-grupper har fået flere hundrede kommentarer om sagen.
- Folk er simpelthen bange. Alle ved godt, hvad det er for to hunde, der er på spil, for de har terroriseret området længe. Det er så urimeligt, at det nu er gået ud over Krudt, så nu er jeg nødt til at stå op for det og pege på den ondskab, siger Natalia Nissen.
Nogle har kontaktet politi, dyreværn eller boligforening. Andre er begyndt at køre deres hunde væk fra området for at lufte dem, og nogen vil ikke lade deres børn lege på legepladsen.
For Natalia Nissen kom det torsdag så tæt på, at hun føler, det lige så godt kunne have været hendes chihuahua-hunde, der havde mistet livet.
- Jeg har bevidst holdt mig langt væk fra de hunde det seneste år, så da jeg så dem torsdag på vej hen til Brugsen, så løb jeg væk med mine hunde og gemte mig bag en hæk. Jeg overvejede at løbe mod plænen ved værtshuset, men havde jeg gjort det, er jeg sikker på, det havde været mine hunde, der var døde, for kort efter blev Krudt bidt der, siger hun.
Hun fortæller, at hun ofte har hilst på både Krudt og ejeren, Kirsten Nielsen, der
- Det er virkelig rystende. Jeg har grædt så meget, for jeg ved, hvad den hund betyder for Kirsten. Jeg er knust. Og virkelig træt af at gå og være nervøs for mine hundes liv hele tiden, siger hun.
Har tidligere anmeldt hundeejer
Natasha Lindgren Thomsen er en af dem, der fortæller, at hun tidligere har kontaktet politiet angående de aggressive hunde.
- Jeg så ejeren slå den ene hund med en flad hånd på maven. Når jeg er gået forbi, har jeg også flere gange set, at der står en bidehandske foran hoveddøren, så jeg frygter, de bliver trænet til kamp. Jeg er i hvert fald meget utryg ved de hunde. Lige nu i en sådan grad, at jeg ikke lader mine piger gå alene rundt på legepladsen, siger Natasha Thomsen.
En anden kvinde i nabolaget, Annette Hovedskov, fortæller, at hun er så bange for de pågældende hunde, at hun er begyndt at tage bilen og køre sin egen hund væk fra kvarteret, når den skal luftes.
- De hunde er farlige, og jeg er vildt bange og bekymret. Jeg har selv en stor hund, men hvis vi møder de hunde, har min hund ikke en chance, så jeg sørger bare for at holde mig langt, langt væk, siger Annette Hovedskov.
Ved du noget om sagen?
Så hører TV2 Østjylland gerne fra dig på tip@tv2oj.dk eller kontakt os her:
Tip osMødte hund på fri fod
Flere fortæller også, at de før har set hundene slippe fri og løbe væk fra deres ejer eller hundelufter.
- Det er ikke mere end et par uger siden, den ene hund var sluppet væk og løb og gøede helt vildt. Det har jeg set et par gange. Jeg er ikke bange for, at hundene gør mig noget, men jeg tør ikke møde dem med min hund, siger Celia Ditlevsen.
Rikke Randrup havde også for vane, inden hendes gamle hund døde i december, at vende om, så snart hun så de to frygtede hunde.
- Så var det bare med at skifte retning eller komme ind mellem nogle blokke, siger hun
Hun fortæller også, at hun en dag var inde hos hundeejeren sammen med en veninde for at tale om situationen.
- Jeg så to lænker hænge på radiatoren i stuen, og den ene hund stod lænket. Jeg var virkelig ikke tryg ved at være der, så jeg skyndte mig væk igen. Det er jo en frygteligt, at der ikke bliver gjort noget, siger hun.
Debat i boligforening
I den lokale boligforening, Arbejdernes Andelsboligforening, har der så sent som 14. maj - to uger inden Krudt blev bidt - været et afdelingsmøde, hvor et forslag om at forbyde en bestemt muskelhund blev vedtaget. Det fremgår af et referat fra mødet.
Begrundelsen for at forbyde nye lejere at have den pågældende hunderace var, at 'den er farlig' og at de små haver i boligforeningen ikke egner sig til at have den slags store hunde gående.
TV2 Østjylland er ikke lykkedes med at komme i kontakt med ejeren af de kritiserede hunde og skriver derfor ikke oplysninger, der kan identificere de pågældende hunde. Det har lørdag heller ikke været muligt at komme i kontakt med boligforeningen.
Hundeloven
Hvis en hund ved et overfald eller ved anden uacceptabel og farlig adfærd har bidt et menneske eller en anden hund, og hvis biddet kan betegnes som skambid, skal politidirektøren lade hunden aflive.
Et skambid defineres på følgende måde:
Flere dybe, punktformede sår, der når dybt ned i underhuden eller penetrerer ned i muskulatur. Det skal tydeligt fremgå, at der er tale om flere bid, og at det er foregået med nogen voldsomhed, eller
Udrivning (dyb flænge) i underhud / muskulatur (altså ikke kun i huden/skindet), eller
Bidlæsioner, der medfører tab af væv (bortset fra ubetydeligere skader på hundeører), eller
Bidlæsioner, der medfører døden, herunder situationer, hvor en hund rusker en anden hund til døde, uden at biddet i sig selv har givet anledning til skader af en karakter, som er beskrevet i de foregående tre punkter.
Skambid er derudover altid en vurdering sammenholdt af både bid og hundens adfærd i situationen. Hvis der er tale om et decideret angreb over en vis afstand, samt at biddet karakteriseres som ovenstående, vil skambidsbestemmelsen være opfyldt.
Definitionen er den samme for mennesker og hunde.
I hundeloven er der også mulighed for, at politiet kan lade en hund aflive, hvis følgende gør sig gældende:
'Hvis en hund har forvoldt skade på et menneske eller anden væsentlig skade, hvis hundens eller besidderens adfærd er af en sådan karakter, at den er egnet til at skabe frygt i sine omgivelser, eller hvis der i øvrigt er grundlag for at antage, at den pågældende hund kan være farlig for sine omgivelser'
Kilde: Østjyllands Politi og hundeloven
Hundeejer har fået pålæg
Det har lørdag ikke været muligt at komme i kontakt med Østjyllands Politi for en eventuel bekræftelse på tidligere anmeldelser af hundeejeren.
Men torsdag fortalte pressemedarbejder ved Østjyllands Politi Jakob Christiansen, at politiet kan hverken be- eller afkræfte, om man har haft fokus på hunden, der bed Krudt, før, men at der på daværende tidspunkt ikke var grundlag for at aflive eller fjerne hunden fra ejeren.
- Der er nogle helt bestemte kriterier, der skal være opfyldt, før man kan tale om aflivning. På nuværende tidspunkt er det ikke blevet vurderet, at de kriterier er til stede, siger Jakob Christiansen, der er kommunikationsmedarbejder ved Østjyllands Politi.
Ejeren har ifølge politiet fået et pålæg, men kan ikke komme ind på, hvad det er for et konkret pålæg.
TV2 Østjylland har søgt aktindsigt i antallet af sager i politikredsen, hvor en hund har bidt et menneske eller et andet dyr, men har fået afslag.