Studiestart uden shots og øl: Her siger de 'nej tak' til promillerne
Der skal mere fokus på trivsel og mindre fokus på de våde varer, mener Erhvervsakademi Aarhus.
2324. Så mange nye studerende startede mandag på Erhvervsakademi Aarhus.
Som noget nyt har tutorerne taget en ekstrauddannelse på én dag, hvor skemaet inkluderede fællesskaber, grænsesætninger og tryghedsskabende aktiviteter.
På en af studieretninger på Erhvervsakademi Aarhus, markedsføringsøkonom, starter de sågar introugens første dage som 'sober curious', der betyder, at de ikke drikker alkohol.
Det skal bryde med den drukkultur, der ofte har været forbundet med den såkaldte rusuge.
Søren Griepentrog, projektleder for studiemiljø på Erhvervsakademi Aarhus, har været med til at udvikle den nye miniuddannelse, der skal klæde tutorerne bedre på, og én ting står klart: mindre alkohol og mere fokus på de forskellige mennesketyper.
- Vi kunne se fra studiestartsundersøgelsen, at der i år skulle ændres nogle ting. Det var fordi, der både var rigtig stor tilfredshed, men også stor utilfredshed med studiestarten sidste år. Det svingede for meget, og derfor ønskede vi at hæve bundniveauet, siger Søren Griepentrog.
Hvad betyder 'Sober curious'
Sober curious er betegnelsen for en ny tendens, der fokuserer på et mere reflekteret forhold til alkohol.
Sober curious kan oversættes til ædru-nysgerrig og er blevet mere populært på det seneste.
Det handler ikke nødvendigvis om at vælge alkohol helt fra - men mere at tænke over, hvor meget du drikker, hvornår og hvorfor.
Altså være nysgerrig på et liv med mindre alkohol. Bevægelsen udsprang i USA fra bogen 'Sober Curious' skrevet af Ruby Warrington og udgivet i 2018.
Kilde: Girltalk.dk.
For Søren Griepentrog handler det meget om den vedvarende trivsel, der kommer af en god og tryg studiestart - både for eleverne og for tutorerne.
- Vi kan se, at når du får en tryg studiestart, så er det mere sandsynligt, at du bliver på uddannelsen. Derfor screener vi alle introforløb og retter dem til, så de passer til alle personlighedstyper, siger Søren Griepentrog.
Derfor har uddannelsen også fokuseret på, at alkohol ikke skal være hovedperson i studiestarten.
Brætspil og gåture
Det er noget, som tutoren for urban landskabsingeniøruddannelsen, Andreas Bomm, synes godt om.
- Den ekstra tutoruddannelse, som vi har taget, klæder os rigtigt godt på, og alle virker meget glade for det. Det er også fedt at kunne sparre med de andre uddannelser om, hvordan vi skaber den bedst mulige studiestart, siger Andreas Bomm til TV2 Østjylland.
Hans egen studiestart inkluderede lidt mere alkohol end den, han nu selv er med til at arrangere.
- Nu arrangerer vi brætspilsaftener og gåture, og dem, jeg har snakket med, er meget tilfredse med, at vi ikke drikker så meget, siger Andreas Bomm.
'Megafedt tiltag'
På markedsføringsøkonomi bruger man også de første tre dage af introugen som "sober curious". Det betyder, at alkohol slet ikke bliver introduceret de første dage.
Det er noget, en af de nye studerende på uddannelsen, Ditte Marie Sejer, er glad for.
- Jeg synes, det er et megafedt tiltag. Så får man det kendskab og information, man har brug for, og uden at man drikker, og man har det godt om dagen og sidder ikke og har tømmermænd, siger Ditte Marie Sejer.
Hun var nervøs, før hun startede på uddannelsen, men hun mærker, at introen fra tutorerne har bidraget til, at hun er kommet godt fra start.
- Nogle af dem, jeg har snakket med, har måske savnet alkohol til at bryde isen, men langt de fleste har været glade for, at vi ikke drikker i starten, siger Ditte Marie Sejer.
I oktober laver Erhvervsakademi Aarhus endnu en studiestartsundersøgelse for at se, om tiltagene har givet de studerende en god studiestart.