Terma om anmeldelse: - Eksporten er sket i fuld overensstemmelse med reglerne
Den aarhusianske virksomhed Terma fra Lystrup er blevet politianmeldt for sin rolle i krigen i Yemen. Terma afviser dog fortsat, at de har overtrådt reglerne.
Søndag morgen kom det frem, at den aarhusianske virksomhed Terma, der blandt andet producerer forsvarsudstyr, er blevet politianmeldt for at have leveret udstyr til borgerkrigen i Yemen.
En sag, som der en længere periode har været fokus på. Terma afviser dog fortsat, at eksporten skulle være sket i strid med de gældende regler på området.
- Det er fortsat Termas opfattelse, at den pågældende eksport er sket i fuld overensstemmelse med gældende danske og internationale regler, skriver de i en pressemeddelelse.
Sagen overgået til Østjyllands Politi
Politianmeldelsen kommer på baggrund af en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen, der blev igangsat efter afsløringer fra TV2 og Danwatch, hvor de tidligere i år kunne fortælle, at Termas udstyr bliver brugt i krigen i Yemen.
Formålet med undersøgelsen har været at undersøge Termas eksport af navigationsradarudstyr til De forenede Arabiske Emirater for at afklare, om EU-reglerne om eksport af dual-use produkter, herunder den såkaldte catch-all regel, er blevet overholdt.
Erhvervsstyrelsen har på baggrund af dette overdraget sagen til Østjyllands Politi med henblik på nærmere efterforskning af, om catch-all reglen er overtrådt som følge af, at Terma ikke på forhånd gav meddelelse til Erhvervsstyrelsen om eksporten af de pågældende reservedele.
Terma har overfor TV2 ØSTJYLLAND afvist at stille op til interview, mens sagen vurderes af politiet, men de oplyser i pressemeddelelsen, at de fortsat ønsker at bidrage til efterforskningen.
- Terma har igennem hele forløbet samarbejdet med Erhvervsstyrelsen og har bidraget med detaljerede oplysninger og dokumentation i sagen. På samme måde har vi overfor politiet tilkendegivet, at vi naturligvis vil samarbejde om sagen, og stille den information til rådighed, der er nødvendig for en hurtig afklaring, står der.
Strafferammen er op til otte års fængsel
Strafferammen for brud på reglerne om eksportkontrol omfatter bøder og fængsel i op til to år.
I særligt grove tilfælde, hvor "der er tale om skærpende omstændigheder, kan der straffes med fængsel indtil 8 år," fremgår det af Erhvervsstyrelsens hjemmeside.
TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en kommentar fra Østjyllands Politi, men de oplyser, at det først vil være muligt mandag.
FAKTA OM KRIGEN I YEMEN
- En koalition af arabiske og afrikanske lande gik i marts 2015 i krig i Yemen som reaktion på, at houthi-oprørsgruppen i januar 2015 væltede landets regering.
- Koalitionen mod houthierne er anført af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
- Mellem 100.000 og 230.000 er døde i kamphandlinger eller som følge af krigen og flådeblokaden af landet, der forhindrer forsyninger af mad, medicin og nødhjælp.
- 80 procent af landets 28 millioner indbyggere har brug for nødhjælp.
- Millioner sulter og mangler medicin, og FN betegner Yemen som den værste humanitære krise i verden.