Tidligere udsendt: Forsvaret tilbød ikke nok hjælp
Pierre Skovgaard er glad for, at der er kommet fokus på veteraners ve og vel
Fra slutningen af 2009 og et halvt år frem var aarhusianske Pierre Skovgaard udsendt som dansk soldat i Afghanistan. En oplevelse, der har sat sine dybe spor.
- Man ser, hvordan mennesker ser ud, når de bliver skilt fra hinanden. Ens kammerater falder, og jeg kørte selv på en vejsidebombe, siger Pierre Skovgaard.
De seneste ti år har Forsvaret undersøgt folk, før de bliver sendt i krig, for at finde ud af, om de vurderes rustede til opgaven. Og den model fungerer som sådan fint, mener Pierre Skovgaard.
SE OGSÅ: Minister skal forklare hjælp til veteraner efter drab
- Vi har eksempler på folk, der har prøvet at blive udsendt syv gange, men hver eneste gang er de blevet lagt ned af psykologerne, der har sagt, at det ikke går. Det er jo altid bedre at være forebyggende end at skulle gå ind bagefter og bearbejde noget, siger Pierre Skovgaard.
Men når soldaterne vender hjem fra krig, opstår der problemer.
SE OGSÅ: Læge: Krigsveteran var akut sindssyg
- Ikke på et eneste tidspunkt hev Forsvaret fat i mig, efter jeg var hjemsendt. Det er fint, vi har fået noget fokus på det, men hvis vi tager vores allierede lande som USA og England, så har de altså hjulpet soldater, der kom hjem fra krig, siden Anden Verdenskrig, siger Pierre Skovgaard.
SE OGSÅ: Video: Hundredevis i fakkeltog efter dobbeltdrab
Debatten er opstået efter den tragiske sag, hvor 42-årige Lars Kragh er sigtet for at have slået sine forældre ihjel. Lars Kragh lider af PTSD efter udsendelse i Balkan-krigen i 90’erne.
Se hele indslaget øverst i artiklen.