Mordsager og eftersøgninger: Torben har hjulpet politiet flere gange

Østjyske Torben Vang hjælper politiet med at finde lig til havs. Særligt i vintermånederne er der brug for ham.

Mordsager og eftersøgninger ligger langt fra dagligdagen som forsker på Aarhus Universitet. Og så alligevel ikke.

For Torben Vang, der er oceanograf og skipper på forskningsskibet Aurora, er også den mand, politiet ringer til, når det har brug for hjælp.

Gennem sit arbejde har han nemlig specialiseret sig i en særlig metode, der kan lokalisere lig under havets overflade. Det gør han i et tæt samarbejde med politiets hunde og dykkere.

- Jeg har brugt hele mit voksenliv på havet, og så har jeg fået en helt unik erfaring i de sager, jeg har været inde over, siger Torben Vang.

Som en af de førende på området bliver hans metoder brugt i både ind- og udland. Med vinteren lige rundt om hjørnet er hans viden højaktuel, da det er her, de fleste drukneulykker sker. Alene i perioden fra 2017-2021 mistede ti mennesker livet i det kolde vand i Aarhus Havn.

Selvom efterforskninger ikke er Torben Vangs primære beskæftigelse, betyder arbejdet noget ganske særligt for østjyden.

En afgørende brik

Torben Vang har specialiseret sig gennem mange år, og i 2017 blev vigtigheden af hans arbejde særligt tydeligt for offentligheden under den opsigtsvækkende ubådssag.

Her forsvandt den svenske journalist Kim Wall, efter hun havde interviewet den nu dømte Peter Madsen i hans ubåd. I flere måneder søgte lighunde og dykkere forgæves efter hende i Køge Bugt.

- Forestil dig en dykker, der kan se mellem fem og ti meter frem, og vi skal afsøge et område på tusind meter, siger Torben Vang.

Det var først, da den østjyske oceanograf blev tilkaldt, at den sidste brik faldt på plads.

Forestil dig det brøl, der var her ombord
Torben Vang, oceanograf

Torben Vang er ekspert i havstrømme, og hvad der kan påvirke dem. Tidevand, saltindhold og vejrforhold. Med den baggrund og hundenes markeringer beregnede han næsten præcise koordinater.

24 timer efter, han var ankommet på forskningsskibet Aurora, fandt dykkerne de første ligdele.

- Forestil dig det brøl, der var her ombord. Den forløsning, der var. Den var så stor. Jeg får stadigvæk næsten kuldegysning af at tænke på det, siger Torben Vang.

Sagen fik afgørende betydning for kommende sager.

Danske næser

I ubådssagen var det næserne på svenske lighunde, der gav Torben Vang den nødvendige data, der gjorde, at han hurtigt kunne udpege et søgested for dykkerne.

Men siden har Danmark fået sit eget lille korps af lighunde. De kan blandt andet hjælpe i drabssager, eftersøgninger af forsvundne personer og drukneulykker.

Her er lighunden Walther på øvelse i Aarhus Havn.

Vandsøgshundene er specialtrænede i at snuse sig frem til lig, der befinder sig i vand. Hvis en person drukner, afgiver legemet en færd, der stiger op til overfladen. Hundene trænes både til at identificere færden og fortælle deres fører, hvor de finder den.

Hundene står på en platform forrest på både og leder efter fært. Deres markeringer bliver sat ind på en GPS, som Torben Vang kan bruge til sine beregninger.

Fik hæder for sin indsats

På baggrund af indsatsen under efterforskningen af ubådssagen fik Torben Vang efterfølgende overrakt en hæderspris fra Anders Lassen Fonden af Kronprins Frederik og chefen for Frømandskorpset.

Oceanografen har efter sagen fået stor respekt for politiet og deres hundes arbejde og bidrager fortsat med sin viden i efterforskninger både i ind- og udland.

Og selvom det kun ganske få gange har været et levende menneske, der er blevet fundet, så er arbejdet enormt givende, fortæller skipperen.

- Det, at vi kan hjælpe i de her meget sørgelige situationer, når der er nogen, der er forsvundet, det betyder rigtig meget, siger han.

Torben Vang vil gerne give familierne muligheden for at komme videre.

- Så længe der er bare det mindste håb for, at deres pårørende kan være i live, kan de ikke komme videre med deres liv. Men lige så snart vi har den døde person, så er der en lille chance for, at de midt i sorgen kan kigge fremad. Og den del af det betyder rigtig meget for mig.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her