Udsat kvinde frygter, at stalking fortsætter: - Det virker udsigtsløst
Ifølge SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, kan fængselsstraf være den eneste vej frem for at give udsatte kvinder ro i den type sager.
Når en 57-årig mand i dag tager plads på anklagebænken Retten i Aarhus, er det fjerde gang, han sidder tiltalt for at bryde tilholdet mod sin ekskone. Denne gang lyder tiltalen også på stalking, som siden januar 2022 har været ulovligt.
Men når dommen falder først i marts, kan det vise sig, at han kan forlade retten som en fri mand, da han kan have udstået sin straf, fordi han har siddet varetægtsfængslet siden september 2022.
- Så er jeg bange for, at møllen begynder forfra. Efter første retssag tror jeg, der gik fire timer, fra han blev løsladt, til han begyndte igen. Jeg nåede nærmest ikke at få beskeden fra advokaten, før han var i gang igen, siger den udsatte kvinde, der ikke ønsker sit navn frem.
- Dybt krænkende og frustrerende
I løbet af de seneste fire år har manden skrevet tusindvis af beskeder og kommentarer på mail, sms og Facebook samt ringet til ekskonen og deres to fælles børn via telefon og FaceTime.
- Jeg synes, det er dybt krænkende og frustrerende, fordi folk, der ikke kender os, ikke kan vide, hvad der op og ned, og hvad der er sandt og falsk. Og han skriver bare løs i sine beskyldninger og antagelser, siger hun.
Intet tyder på, at de tre fængselsstraffe, han indtil videre er idømt, har haft nogen virkning. Og hvis han er stålsat på at fortsætte, har hun svært ved at se, hvad der skal til, før han stopper.
- Hvis ikke der sker noget, hvis ikke han ændrer adfærd radikalt, bliver det mit liv at skulle bede politi og domstole om hjælp gang på gang. Så får jeg ikke fred. Det virker sådan lidt udsigtsløst, siger hun.
Eksempler fra anklageskriftet
Her følger tre eksempler på, hvad den tiltalte har skrevet om sin ekskone:
”Det menneske ved simpelthen ikke, hvad integritet er. Hun kan kun passivt sprede ben for højestbydende.”
”Jeg har aldrig nogensinde set noget menneske anvende så rå og brutal magt for at tvinge sine børn til underkastelse. Vi må se, om det holder efter, at de fylder 18 år.”
”Jeg har aldrig nogensinde i hele mit liv set så livsfarlig en psykopat jonglere rundt med folk og sælge punanien så billigt og intrigere så modbydeligt og beskidt og rundsmadre sine egne børn så grotesk for at opnå den mindste lille ligegyldige fordel og dække over alle sine svinestreger.”
Udover de knap 700 opslag manden er tiltalt for at have skrevet i den aktuelle sag, er han også tiltalt for at have opsøgt ekskonen på hendes nye adresse, og det er hun bange for vil gentage sig.
Min frygt er, at han dukker op på et tidspunkt, hvis ikke han må skrive og ringe. Min frygt er, at han ikke slipper det, at han bliver ved, og det eskalerer.
Politiker: Speciel og meget vanvittig sag
Gennem den gamle bestemmelse i tilholdsloven kunne stalking straffes med bøde eller op til to års fængsel. Nu skærpes straffen, så det kan give op til tre års fængsel.
At stalking i dag er en del af straffeloven, skyldes blandt andre SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, der i årevis kæmpede for netop det i Folketinget.
Hun kender også til den aktuelle sag og har bebudet, at hun vil følge den tæt.
- Der er ingen tvivl om, at det her er en helt speciel og meget vanvittig sag, og jeg kan selv have svært ved at se, hvad vi gør ved en gerningsmand, som genoptager stalkingen gang på gang. I nogen tilfælde har vi ikke andre muligheder end at sætte den her gerningsmand i fængsel for at give ofret ro. Derfor tror jeg, at i sager som den her, der er så voldsomme, er der brug for en høj straframme for at hjælpe ofrene, siger Karina Lorentzen.
Både hun og den udsatte kvinde i sagen fra Aarhus oplever, at myndighederne er blevet bedre til at håndtere sager om stalking, men Karina Lorentzen vil fortsat arbejde for større opmærksomhed på problemet hos både kommuner, domstole og politiet, for at hjælpe de udsatte kvinder.
- Jeg tror, man bliver nødt til at forstå, at stalking er en helt vanvittig form for forfølgelse, som ødelægger ofrene. I nogle tilfælde sætter dem ud af arbejdsmarkedet, giver dem PTSD og i det hele taget ødelægger deres liv, siger hun.