Universitet til udvekslingsstuderende: Genovervej om I vil afsted
Udenrigsministeriet har ændret sin vurdering af udvekslingsophold for universitetsstuderende. Derfor skal studerende nu genoverveje, om de vil rejse, lyder det fra Aarhus Universitet.
Coronapandemien sætter i den grad sit præg på rejsemulighederne til den øvrige verden. Det påvirker nu også omkring 250 studerende ved Aarhus Universitet, der er på vej på udvekslingsophold i udlandet.
De skal nemlig tænke sig om en ekstra gang:
- Situationen er meget uforudsigelig i øjeblikket, og vi ved ikke, hvad der sker, hvis vi sender dem ud. Derfor skal den enkelte studerende vurdere, om de vil fastholde deres udvekslingsophold, siger Rikke Nielsen, international chef ved Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.
Aarhus Universitet har besluttet at tage kontakt til alle udvekslingsstuderende, fordi Udenrigsministeriet har strammet op på sine anbefalinger vedrørende rejser ud af Danmark.
Studerende forstående
Et udvekslingsophold i et andet land er en unik oplevelse, man kun kan få som studerende. Derfor er det ikke overraskende nedslående, når omstændigheder som en pandemi besværliggør eller helt stopper den type rejser.
Studenterrådet på Aarhus Universitet kan imidlertid godt forstå, hvorfor universitetet nu melder ud, som det gør.
- Vi er forstående over for, at universitetet nu vælger at anbefale, at man bliver hjemme fra udvekslingsopholdene. Studerende har brug for tryghed og sikkerhed og det er svært at sikre det i disse krisetider, siger Marie Vedel Dall, der er næstformand i Studenterrådet og selv læser jura på Aarhus Universitet.
Hun kunne imidlertid godt ønske sig, at kravene til de studerende blev lempet under corona-pandemien.
- For mange ligger muligheden for udveksling på kandidaten, som varer to år og det betyder, at det nu er sidste chance, hvis man vil afsted, forklarer Marie Vedel Dall.
- Derfor kunne det være godt, hvis regeringen lempede fremdriftsregler og SU-regler, sådan at man kunne forlænge studiet lidt og gemme tid og SU til måske at komme afsted i efteråret.
Udvekslingsophold endt i gråzone
Det nye i Udenrigsministeriets anbefalinger i forhold til udvekslingsophold er, at studieopholdene ikke længere bliver betragtet som nødvendige rejser.
I stedet er udvekslingsophold endt i en gråzone, forklarer Rikke Nielsen:
- Derudover kommer der jo nogle meget klare signaler fra regeringen om at begrænse rejseaktiviteten, siger hun.
Læs også:
Noget af det, som de udrejsende studerende skal være opmærksomme på, er hvordan sundhedsvæsenet fungerer i det land, som de skal rejse til:
- Man kan jo forsikre sig mod forskellige ting, men en forsikring vil jo ikke kunne gøre noget ved et sundhedsvæsen under pres, siger Rikke Nielsen.
Normalt dobbelt så mange på udveksling
Aarhus Universitet melder ud nu, fordi universitetet stadig kan nå at sammensætte et alternativt semester til udvekslingsopholdet. Derved risikerer de studerende ikke at gå glip af et semester, hvis de skulle beslutte sig til at blive hjemme.
Normalt har Aarhus Universitet dobbelt så mange studerende på udvekslingsophold som de omkring 250 dette forår.
Årsagen til nedgangen skyldes blandt andet, at flere af universitetets internationale samarbejdspartnere har lukket for udvekslingsstuderende. Det gælder eksempelvis universiteter i Australien.