Vaccination får skidt start: Borgerne er ikke blevet indkaldt i E-boks
Tirsdag skulle man være gået i gang med at vaccinere på Region Midtjyllands vaccinationscentre, men det gik ikke som planlagt, da ingen af de borgere, der skulle vaccineres tirsdag, er blevet indkaldt.
Den første runde af COVID-19 vaccinationer af plejehjemsbeboere nærmere sig sin afslutning. Det betød, at man tirsdag kunne begynde vaccinationen af den næste gruppe borgere på Region Midtjyllands syv nye vaccinationscentre i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro.
Det er dog ikke gået helt efter planen.
På vaccinationscentret i Aarhus, som er at finde på Aarhus Ø, kom de første vacciner tirsdag morgen, og de skulle ligesom ved de andre vaccinationscentre også have været gået i gang med vaccinationerne i dag tirsdag, men mange af vaccinationerne er nu udskudt på grund af tekniske problemer.
De tusindvis af borgere, som skulle vaccineres tirsdag, er nemlig ikke blevet indkaldt via den digitale postkasse e-boks.
Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i Region Midtjylland ligger fejlen hos Statens Serum Institut (SSI).
- Alt er gjort klart - nu mangler vi blot borgerne. Der er sket en fejl hos Statens Serum Institut. Instituttet har på grund af en teknisk fejl ikke fået informeret de borgere, som skulle vaccineres, i e-boks, siger han til Aarhus Stiftstidende og fortsætter:
- Der vil stadig være nogle, der selv finder ned til vaccinationscentrene, men det er klart, at der er risiko for, at personalet ikke får nok at lave. Heldigvis er vi lidt foran vores egen tidsplan, siger han.
Giver vaccinationerne til medarbejderne i stedet
Ved vaccinationscentret i Aarhus betyder det dog ikke, at vaccinerne kommer til at gå til spilde, hvis borgerne ikke møder op, fortæller Anette Rantala, der er leder af vaccinationsindsatsen i Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi har fået fat i 90 medarbejdere fra Aarhus Universitetshospital, som vi giver vaccinerne i stedet for, siger hun.
Og det betyder heller ikke, at man som borger mister sin vaccine, eller at man på vaccinationscentrene kommer bagefter.
- Planen er, at dem som skulle have været kommet i dag kan komme i morgen, siger hun.
Forventer at vaccinere 650 borgere indtil torsdag
Vaccinationscentret i Aarhus skulle efter planen have holdt åbent fra klokken 12-15, hvor de forventede at vaccinere 90 borgere.
- Lige nu er vi ved at gøre det sidste klar. Jeg har ansat omkring 70 læger og sygeplejersker, som er rekrutteret fra regionsdatabasen til at løfte opgaven, og nogle af dem er vi blandt andet i gang med at oplære i tingene hernede, fortalte Anette Rantala, da vi talte med hende tirsdag morgen.
I første omgang vil der blive vaccineret til og med den 7. januar.
- Vi forventer at vaccinere 650 borgere de her tre dage, siger Anette Rantala.
Det er fortsat uændret på trods af, at mange borgere, som tirsdag skulle have været vaccineret, ikke blev det.
4500 tider klar
I første omgang er det sårbare og ældre borgere, som er i særlig risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb, der er blevet indbudt til vaccination på vaccinationscentrene. Det kan for eksempel være ældre borgere, der nok klarer sig i eget hjem, men er afhængige af hjælp til personlig pleje og det praktiske, eller borgere med tilstande eller sygdomme som betyder, at de er særligt udsatte for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med COVID-19.
- Det er fantastisk, at vi allerede nu kan begynde at tilbyde vaccinationer mod COVID-19 til de første borgere, som ikke bor på plejehjem eller er frontpersonale i kommunerne eller på hospitalerne. I første omgang er der kun tale om tilbud til en mindre udvalgt gruppe, men jeg glæder mig til, at vi snart kan brede tilbuddet ud til mange flere, sagde regionsrådsformand Anders Kühnau (S) mandag.
Sådan er vaccinationsprioriteringslisten
- Personer som bor i plejebolig med videre.
- Personer med alder på 65 år og over, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem.
- Personer med alder på 85 år og over.
- Personer i sundheds- og ældresektoren, og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
- Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, der medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 samt udvalgte pårørende.
- Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb, eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
- Personer med alderen 80-84 år.
- Personer med alderen 75-79 år.
- Personer med alderen 65-74 år.
- Personer med alder under 65 år, som har tilstande og sygdomme, der medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
- Personale der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
- Øvrige befolkning udvalgt eksempelvis efter alder.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
For at kunne blive vaccineret som en af de første i regionens vaccinationscentre skal man være visiteret til det af sin læge eller kommune, som udvælger borgerne efter nogle kriterier fastlagt af Sundhedsstyrelsen.
Borgere, der ikke modtager invitation til vaccination i denne omgang, får tilbud om vaccination senere jf. den prioritering og rækkefølge, Sundhedsstyrelsen har fastlagt.
I første omgang bliver der i Region Midtjylland åbnet cirka 4.500 tider til vaccination.