Vær opmærksom i vintertrafikken: Coronasmitte kan medføre manglende snerydning

Det kan blive nødvendigt at prioritere arbejdet og dermed droppe snerydningen på mindre befærdede veje, hvis Aarhus Kommunes vinterberedskab bliver ramt af coronasmitte

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Colourbox

Snevejret er for alvor kommet til Østjylland denne onsdag, og dermed har de østjyske kommuner nu en opgave i at få sneen ryddet af vejene.

En opgave, de hos vinterberedskabet i Aarhus Kommune er helt klar til, som tingene ser ud lige nu.

Men det kan hurtigt ændre sig, for hvis der skulle udbryde coronasmitte blandt de omkring 100 medarbejdere, der er beskæftiget i vinterberedskabet. 

- Hvis én af vores medarbejder får corona, så skal vi som udgangspunkt sende 5-6 mand hjem i forbindelse med smitteopsporing, og det kan vi sagtens klare. Men hvis den smittede medarbejder har været på et af vores værksteder eller depoter, så kan det straks være 30-40 mand, vi skal sende hjem, siger afdelingsleder i Entreprenørenheden hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Tenna Olsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Medarbejderne, der er beskæftiget i vinterberedskabet, arbejder også til dagligt med andre opgaver som eksempelvis tømning af skraldespande eller reparation af fortove.

Dermed kan smitten komme flere forskellige steder fra, og det medfører en risiko for, at serviceniveauet på snerydningen ikke kan opretholdes.

- Selvom vi overholder alle restriktioner og lige nu har et aktivt beredskab, er vi nødt til at forholde os til den risiko, at vores medarbejdere kan blive ramt af Corona. Er uheldet ude, står vi i en situation, hvor det er nødvendigt at prioritere i vores snerydning og saltning, siger driftschef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kim Gulvad Svendsen. 

Kim Gulvad Svendsen er driftschef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Prioritering vil følge vejklassificeringer

Hvis det bliver nødvendigt for vinterberedskabet i Aarhus Kommune at prioritere snerydningen, så vil prioriteringen følge kommunens eksisterende klassificeringer på veje, stier og fortov.

Prioritering vil være, at veje og stier i Klasse 1 vil blive prioriteret først, så Klasse 2 veje dernæst Klasse 3 og så fremdeles. Og ifølge Tenna Olsen, så bygger klassificeringerne på flere faktorer.

- Noget af det, der overvejende ligger til grund for klassificeringerne, er trafiktællinger, og dermed er det på disse veje, vi kan gøre mest for flest. Og så er der er jo nogle forbindelser, der skal opretholdes, også selvom de måske ikke er ligeså trafikeret, for at sikre, at der er trafikal sammenhæng i kommunen, siger Tenna Olsen. 

Man kan som borger føle sig ret sikker på at færdes snefrit, hvis man holder sig til vejen i Klasse 1, da de ifølge Tenna Olsen nærmest uanset hvad vil blive ryddet.

- Det er ret utænkeligt, at vi kommer til at bryde helt ned, og jeg vil vurdere, at vi kan opretholde klasse 1 veje og stier ryddet nærmest uanset hvad. Og så kan vi nok også på klasse 2, men det vil tage længere tid, inden de så bliver ryddet, siger Tenna Olsen.

Coronasmitte kan som bekendt ske fra det ene øjeblik til det andet, og dermed ved vinterberedskabet aldrig, hvornår det kan blive nødvendigt at prioriterer snerydningen.

Derfor opfordres borgere i Aarhus Kommune til at holde sig opdateret omkring snerydning enten på kommunens hjemmeside eller på Facebook-siden Trafik i Aarhus.

- Situationen kan hurtigt ændre sig, og derfor opfordrer vi aarhusianerne til at holde sig opdateret, inden de bevæger sig udendørs under frost og sne, siger Kim Gulvad Svendsen. 

Her ses de pågældende vejklassificeringer for Aarhus Kommune. I Klasse 1 findes de store indfaldsveje samt Ringvejen og Ringgaden, og dem kan man som borger ifølge Tenna Olsen føle sig ret sikker på altid vil blive ryddet for sne. Foto: Aarhus Kommune

Nødberedskab og SMS-service på vej

Der har endnu ikke under hele coronapandemien været smitte blandt medarbejderne i vinterberedskabet, og det håber man da heller ikke bliver tilfældet.

Men selvom medarbejderne overholder alle restriktioner, så kan smitten snige sig ind, og derfor er de hos Teknik og Miljø i gang med at oprette et nødberedskab, der kan sikre et minimum af snerydning, selv hvis hele korthuset vælter.

- Det er egentlig en åbenstående invitation til alle afdelinger i Aarhus Kommune om at stille mandskab til rådighed for os, der vil kunne hjælpe, hvis det skulle blive nødvendigt. Vi har også aftaler med eksterne firmaer om hjælp, og dem bruger vi primært, hvis der opstår noget akut, siger Tenna Olsen.

Foruden et nødberedskab, så er de hos Teknik og Miljø i Aarhus Kommune også ved at etablere en SMS-service, man som borger kan tilmelde sig, hvis man gerne vil holdes opdateret på snerydningen af kommunens veje.

- Vi regner med at kunne tilbyde den her SMS-service inden vi rammer weekenden, men vi kan ikke love det helt. I denne tid ved vi jo aldrig, hvordan situationen ser ud i morgen, siger Kim Gulvad Svendsen. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her