VIDEO: Her springer store bomber fra 2. verdenskrig

I løbet af ugen har Søværnet været i krig med at sprænge gamle bomber fra 2. verdenskrig i havet ud for Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Video: Forsvaret

Det sendte rystelser helt ind på land, da Søværnets Dykkertjeneste i løbet af ugen sprængte bomber i Aarhus-bugten.

Bomberne er en del af det tyske krigsmateriel fra 2. verdenskrig, som blev dumpet i bugten efter krigen. Aftalen efter krigen lød på, at ingen måtte overtage de tyske våben, og derfor blev det dumpet forskellige steder - og altså deriblandt i en zone i Kaløvig.

Præcis hvor meget krigsmateriel, der stadig ligger i Aarhus-bugten, er svært at sige. Det fortæller Bo Snestrup Petersen, chef for Søværnets Dykkertjeneste.

- Man havde ikke helt styr på mængderne, dengang det blev dumpet. Da tænkte man, at hvis man dumper det til havs, så forsvinder det, forklarer han.

Man regner dog med, at der er omkring 6000 genstande af forskellig art tilbage i de danske farvande efter 2. verdenskrig.

Der ligger stadig bomber fra 2. verdenskrig på bunden af Aarhus-bugten. Foto: Forsvaret

Forbudsområde

Cirka hvert andet år tager Søværnets Dykkertjeneste på tur til det område i Kaløvig - den såkaldte forbudszone - hvor man ved, der blev dumpet krigsmateriel, for at se, hvad der dukker op. Og denne gang var der altså stor gevinst, da der blandt andet blev fundet to 1000 kilo tunge bomber til artillerigranater, som skulle destrueres.

Det røde felt viser, hvor det gamle, tyske krigsmateriel ligger. Fordybningen er flere steder mere end 20 meter dyb, mens resten af bugten sjældent stikker dybere end 10 meter. I dag er der fortsat forbud mod at fiske, dykke og sejle i området.

-  I år har vi været heldige at finde rigtig meget. Vi har fundet cirka 30 ammunitions-genstande, hvoraf nogle er bortsprængt i løbet af ugen, fortæller Bo Snestrup Petersen.

Når der først er gevinst, og der skal sprænges gamle bomber, foregår det ved, at de først slæbes til et mere sikkert sted - i det her tilfælde cirka 4,5 kilometer sydøst for Aarhus. Derefter foretager Søværnets Dykkertjeneste nogle små sprængninger - såkaldt "skræmmeladninger", som skal sørge for, at alt maritimt liv kommer væk fra stedet.

- Det gør vi flere gange, inden vi foretager den store sprængning, siger Bo Snestrup Petersen.

Gammel aftale

Cirka hvert andet år foretager Søværnets Dykkertjeneste rutinemæssigt eftersøgninger af gamle miner og bomber i sejlrenden til Studstrupværket.

Aftalen går helt tilbage til opførelsen af Studstrupværket, da kulprammene skulle igennem forbudszonen for at komme ind til værket.

Det blev Søværnets opgave at tjekke sejlrenden igennem, så der ikke dukkede gamle bomber og ammunition op.

Det er forskelligt, hvor meget der dukker op ved rutinetjekkene, men i denne uge har fangsten været stor, da omkring 30 genstande er fundet.

Ingen forurening

I efteråret 2023 blev det undersøgt, om kemikalier fra miner, bomber og andet krigsmateriel i området mellem Egå og Skødshoved nord for Aarhus kunne være sivet ud og forurenet bugten.

Mistanken opstod, fordi lignende tyske undersøgelser viste, at TNT og andre giftige stoffer kunne sive ud og blive optaget i plante- og dyreliv.

Det var seniorforsker Hans Sanderson fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, som stod for undersøgelsen af forholdene, hvor bomber og lignende er dumpet ud for Aarhus.

I december 2023 slog en rapport fast, at de gamle, tyske bomber ikke skader miljøet, på trods af, at bomberne frigiver TNT til vandet. Mængderne er nemlig så små, at det ikke udgør et problem, lød konklusionen fra Hans Sanderson og hans hold.

Forholdene kan dog ændre sig, og derfor kan der være behov for yderligere undersøgelser, lød det dengang.

I alt har Søværnets Dykkertjeneste foretaget fire sprængninger i løbet af ugen, og flere kan være på vej i weekenden, hvor man også fortsætter operationen i området.

Bo Snestrup Petersen understreger, at hvis man i området opdager gammelt krigsmateriel, så skal man ikke forsøge at få det med hjem - så skal Søværnet kontaktes med det samme.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her