Vil håndtere støj med dialog: - Vi kan ikke snakke os fra problemerne
Aarhus Kommune vil bruge dialog som redskab i håndteringen af støjplagede borgere.
Støj er et stort problem for mange mennesker.
I Aarhus Kommune alene anslås det, at 63.500 husstande er udsat for støjniveauer højere end 58 decibel – svarende til almindelig tale - mens lidt over 11.000 boliger i kommunen har støjniveauer over 68 decibel. Et niveau hvor de fleste vil føle sig stærkt støjbelastet.
Men støjskærme langs alle trafikerede veje er ikke en mulighed. I en ny handlingsplan for området peger Aarhus Kommune derfor på, at en del af løsningen ligger i mere dialog med de støjbelastede borgere.
- Støjen er taget til
Men dialog gør det ikke alene for beboerne Jegstrupvænget i Tranbjerg.
- Der skal handling bag ordene. Vi har et reelt støjproblem herude, og vi har behov for, at der bliver handlet på det med konkrete tiltag, siger Carina Graae Rasmussen.
Hun har boet i området i 12 år, og i den tid er støjen efter hendes opfattelse taget til.
- I den periode har jeg kun oplevet, at støjen er taget til. Der kommer mere og mere trafik ind ad landevejen. Senest er Giber Ringvej åbnet lidt længere ude og fører flere biler og lastbiler ind ad landevejen, siger hun.
Ekspert: Dialog kan give resultater
Men faktisk kan kommunens folk have fat i noget, når de lægger op til dialog om problemerne, så længe dialogen følges op af konkret handling.
Det siger Christer P. Volk, der er senior specialist hos Force Technology, hvor de har undersøgt, hvad der har betydning for folks oplevelse af støjgener.
- Ved at man ser, at myndighederne tager det alvorligt og gør noget ved det, kan det alene lede til at støjgenen bliver mindre. Det bliver et mindre fokuspunkt, og man tænker ikke så meget på det, hvis man føler, at der er styr på det, siger han.
Ifølge Christer P. Volk kan bekymring i sig selv fører til, at støjgenerne opleves værre.
- Hvis man har købt et dyrt hus, og det ligger ud til et sted, hvor der pludselig er planer om mere trafik, så får man en reel bekymring, og det kan lede til en stress-reaktion, som fører til øget støjgene, forklarer han.
- Vi kan ikke tale os fra problemerne
I Tranbjerg føles støjgenerne dog meget reelle, og selvom beboerne hilser dialogen med kommunen meget velkommen, gør snak det ikke alene.
- Det er meget presserende. Vi har kun oplevet at støjen har været stigende, og det vil fortsætte fremover, så vi skal have handling på herude. Det er fint med tillid og snak om sagerne, men vi kan ikke tale os fra problemerne, siger Carina Graae Rasmussen.
Rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men i et skriftligt svar, skriver han, at han vil inddrage byrådet i forhold til at opprioritere indsatsen på området.
Se indslaget her: