Yahya Hassans mor i kamp for bibliotek: - Han ville være rasende
Yahya Hassans mor har meldt sig ind i kampen for bevarelse af Hasle Bibliotek i det vestlige Aarhus.
Hun er ikke i tvivl. Slet ikke. Hvis hendes elskede bibliotek bliver lukket af kommunen, kommer det til at få store konsekvenser. For integrationen i området, for kriminaliteten og for børn og unge mennesker mulighed for at få en god uddannelse.
- Det, der sker nu, er en krig mod sind og viden. Det er dumt, at jeg skal forklare politikerne, hvorfor biblioteket er vigtigt. De ved meget bedre end mig, hvor vigtigt det sted er. De skal stoppe med kun at tænke på penge. Tænk mere på børnene og de unge og deres fremtid, siger Hanan Adwan.
Hun er mor til den nu afdøde unge stjernedigter Yahya Hassan. Han holdt af at komme på Hasle Bibliotek for at læse avis, og hendes andre børn har også brugt stedet, blandt andet til lektiehjælp.
- Hvis Yahya stadig levede, ville han være rasende over, at kommunen kan finde på at foreslå at lukke Hasle Bibliotek. Det er en virkelig vigtig institution i området, siger Hanan Adwan.
Lukning kan øge kriminalitet
Af Aarhus Kommunes sparekatalog fremgår det, at kommunen vil kunne spare 1,5 millioner kroner, hvis Hasle Bibliotek bliver lukket.
- De penge, som kommunen vil spare, er meget lidt i forhold til de følgevirkninger, det vil få. Hvis de unge i området ikke kommer i kulturhuset og biblioteket - hvis de ikke kan mødes her og hænge ud, få lektiehjælp, spille musik og alt muligt andet - så er jeg bange for, de bruger tiden på hash, våben og kriminalitet i stedet, siger hun.
Hun mener, det er vigtigt, at der er et godt alternativt til områdets børn og unge. Og at Hasle Bibliotek de senere år har vist sig at være et vigtigt samlingspunkt sammen med kulturhuset, der ligger i samme bygning.
- Det samfund, der ikke læser en bog, er en uvidende. Vi har brug for en uddannet generation i fremtiden, og bogen er grundlaget for viden, siger Hanan Adwan.
Hun har selv været frivillig i biblioteket siden 2015.
- Danmark kan være et meget lukket land. Selvom man måske går på arbejde sammen med danskere, så snakker man måske ikke så meget sammen. Her i huset kan man mødes og tale sammen, så det er godt for integrationen, siger hun.
Stor demonstration
For et par uger siden blev der også arrangeret en stor demonstration for bevarelse af biblioteket. En af dem, der deltog, var skolelærer Mark Mmereki, der selv har brugt biblioteket som barn og ung.
- I nogle år havde Trillegården et virkelig dårligt ry, og her oplevede jeg, at biblioteket spillede en central rolle i forhold til at få det vendt. Biblioteket er et vigtigt mødested, og mange kommer her for at få hjælp til at begå sig i det danske samfund, fortalte Mark Mmereki, tidligere til TV2 ØSTJYLLAND.
Han har også selv været frivillig i Kulturhuset Herredsvang, som deler bygning med biblioteket, ligesom han også har været ansat som ungdomsskolelærer.
- Det er sindssygt dumt, hvis kommunen vælger at lukke biblioteket. Det er dansk kultur, når det er bedst, og stedet er en grundpille i området. På den lange bane kommer det til at koste på integrationen og sætte udviklingen flere år tilbage, siger han.
Besparelse på 1,5 millioner kroner
Ifølge sparekataloget kan Aarhus Kommune spare 1,5 millioner kroner årligt med lukningen. Biblioteket har 27 åbningstimer om ugen, som er bemandede.
Aarhus Kommune skriver selv i sparekataloget, at biblioteket bruges af mange af områdets borgere til "hjælp til at gebærde sig i det danske samfund - herunder at kunne få hjælp til at forstå breve fra myndigheder og skrive mails".
I stedet skal der fokus på, at Gellerup Bibliotek, der har lignende tilbud, skal række ud til Hasles beboere.