Politikerdebat får unge til at ryge hash

Debat om hash og opbakning til legalisering af rusmidlet, får flere unge til at prøve det

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Pusherstreet ryddes og politikerne endnu engang debatterer om hash skal gøres lovligt, opfatter flere unge det som en blåstempling af, at stoffet er uskadeligt og afprøver det. Det viser en rundspørge, som TV2 Østjylland har lavet til rusmiddelcentre og SSP-konsulenter i hele Østjylland.

- Når politikerne taler om at lave forsøg med legalisering af hash, er det med til at forstærke nogle unges holdning om, at det er ok at ryge hash, siger Morten Hørup, der rusmiddelkonsulent på ungdomsuddannelserne i Silkeborg.

Den seneste undersøgelse fra Vidensrådet for forebyggelse viser, at flere unge mellem 16 og 25 år ryger hash i dag end for 5 år siden. I 2010 havde 7-8 procent af unge mellem 15 og 25 år røget hash den seneste måned. Sidste år var tallet steget til 10 procent.

I Syddjurs Kommune oplever SSP-koordinator Birgitte Bach Thomsen, at den seneste debat om legalisering af hash har startet en diskussion blandt unge, om hash virkelig er så farligt, når nogle politikere vil have det legaliseret:

- Flere unge har også lagt mærke til, at det bliver brugt til kræftbehandling. De tror ikke, at det er så farligt.

SSP-koordinator Keld Kristensen fra Norddjurs Kommune oplever, at mange af de unge han møder på skolebesøg er i tvivl om, hvorvidt hash overhovedet er ulovligt.

- Vi ved, hvad hash gør ved unges kognitive evner, og samtidig snakkes der om legalisering. De unge bliver forvirrede over, hvor farligt det er - især de 14-15 årige, siger han.

Rusmiddelforsker Mads Uffe Pedersen kalder det stærkt bekymrende, at flere unge får en opfattelse af, at hash er et uskadeligt.

Unge bliver forvirrede
- Det er et rusmiddel, som man meget hurtigt bliver afhængig af. Og det, jeg ser som et problem, er, at en hel del unge, som har svært ved at tage en ungdomsuddannelse og har sociale udfordringer hurtigt kommer til at ryge hash hver dag, og det bliver svært for dem at tage en ungdomsuddannelse, siger professor Mads Uffe Pedersen.

Han mener ikke, at politikerne skal undlade at diskutere hash, men opfordrer til, at der bliver taget en politisk beslutning om enten det ene eller det andet, så blandt andet SSP-konsulenterne kan få ro til at skabe en egnet oplysningsindsats.

TV2 Østjylland har besøgt Randers Statsskole, hvor flere af eleverne i 2. G er enige om, at hash er helt almindeligt blandt unge i dag.

- Nogle steder kan man læse, at det er meget skadeligt - næsten overdrevet. Andre steder er der nogen, der mener, at det er sundt. Man bliver ret forvirret, siger Mikkel Sabro Yde, der er 17 år og går i 2.g på Randers Statsskole.

Morten Østergaard - formand for det radikale Venstre - er en af de stemmer i debatten der tidligere på måneden i forbindelse med Pusherstreets rydning gjorde sig til fortaler for legalisering af hash. På facebook skrev han, at han nu går ind for et forsøg med statskontrolleret hash-salg.

I aften kl 19.30 kan du høre om SSP-konsulenternes oplevelser med østjyske unges hashrygning gør indtryk på ham og hans fremtidige måde at debattere hash på.

Du kan se mere om debatten i indslaget øverst på siden. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her