Bortførte Sarah har rørt mange – indsamling når stor milepæl
Siden danskerne første gang hørte om 17-årige Sarah Alsandi, er det kun gået én vej med indsamlingen, der skal hjælpe hende hjem til Danmark.
Mandag hørte offentligheden for første gang om 17-årige Sarah Alsandi fra Hammel, der i sommeren 2019 blev bortført til Irak af sin egen far. Foreningen Ny Identitet har siden kæmpet for at få hende hjem til Danmark.
For nylig lykkedes det at få hende væk fra familien, der ifølge pigen slår og truer hende. Hun har følt sig i livsfare længe.
For at have pengene til at bringe Sarah tilbage til Danmark har Ny Identitet haft flere indsamlinger kørende. Den ene rundede målet på 50.000 kroner, efter nyheden om Sarahs situation nåede diverse medier mandag.
Inden offentliggørelsen lå den blot på omkring 10.000 kroner.
- Vi er dybt taknemmelige for den hjælp, vi får. Jeg var bekymret for modstand, fordi Sarah ikke er dansk statsborger, men mange kan relatere til hende, siger formand for Ny Identitet Nader Ashkani til TV2 ØSTJYLLAND.
Født og opvokset i Danmark
Han forklarer, at pengene bliver brugt til tolkebistand, transport, advokater, psykologer og meget andet både i forbindelse med den nyligt overståede første redningsaktion, hvor Sarah Alsandi blev fragtet til et sikkert sted i Irak.
Men også det fremtidige arbejde med at få hende helt hjem til Danmark kræver mange midler.
- Der har naturligvis også været modstandere af hele målet med at få hende til Danmark, fordi folk mener, at hun jo er hjemme, når hun ikke er dansk statsborger. Men det er altså en teknikalitet, at hun ikke er det, siger Nader Ashkani og fortsætter:
- Når du er under 18 år, er det dine forældre, som skal søge på dine vegne, og da faren har en kriminel baggrund, kan han ikke søge. Sarah er født og opvokset i Danmark, og kan søge om statsborgerskab, når hun er over 18 og tilbage i landet.
Ikke i mål endnu
For Nader Ashkani har de indsamlede midler ikke været førsteprioriteten med at stå frem med historien.
Han mener, at opmærksomheden og det at mange får kendskab til sagen, er mindst lige så vigtigt.
- Vi er jo ikke i mål endnu. I morgen har vi et møde med Udenrigsministeriet, og vi bliver ved, indtil hun er hjemme, slår Nader Ashkani fast.
Formanden for Ny Identitet er langt fra ene om at ønske Sarah hjem. Mandag mødtes TV2 ØSTJYLLAND med en af Sarahs danske veninder.
Lærke-Cecilie Norman Svendsen og Sarah Alsandi var bedste venner og så hinanden nærmest hver dag. De hyggede sig, spiste pepperoni og røg cigaretter sammen.
Men en dag sluttede det, da den ene halvdel af venskabet pludselig var væk.
'Følte sig tvunget til at tage med'
- Hun ringede til mig en morgen og var helt grædefærdig. Hun sagde, at hun ikke kom hjem igen, og at hun ikke vidste, hvad hun skulle gøre, og hun fortalte, at de havde solgt deres hus og brændt hendes pas, fortæller Lærke-Cecilie Norman Svendsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Sarah Alsandi var blevet bortført af sin familie til Irak.
- Hun følte sig tvunget til at tage med, fortæller veninden.
Familien mente efter sigende, at deres datter var blevet for dansk, og hun skulle derfor med til Irak for at blive genopdraget.
- Hun var ligesom alle os andre, siger Lærke-Cecilie Norman Svendsen.
Har anden indsamling kørende
Hun og mange andre fra Sarahs østjyske netværk skal i den kommende tid sammen med Ny Identitet rundt med flyers.
Her vil Sarahs historie være beskrevet, og så vil der være information om, hvordan man kan støtte den indsamling, som der stadig er i gang.
TV 2 har været i kontakt med de kurdiske myndigheder, der skriver i en mail, at Sarah Alsandi ifølge irakisk lov ikke kan rejse ud af landet uden sine forældres samtykke, så længe hun er mindreårig.
Derfor kan Udenrigsministeriet først hjælpe Sarah Alsandi hjem, når hun er fyldt 18. Men det kan være for sent, frygter Sarah Alsandi selv.
Far nægter trusler og vold
Udenrigsministeriet har ikke ønsket at stille op til interview, men presserådgiver Thorleif Ravnbak skriver i en mail til TV 2:
- Udenrigsministeriets Borgerservice er bekendt med sagen og yder konsulær bistand. Vi har tavshedspligt i personsager og kan derfor ikke give yderligere oplysninger.
TV 2 har forholdt Sarah Alsandis far hendes udsagn. Han ønsker ikke at stille op til interview, men siger til TV 2, at han ikke ønsker, at Sarah rejser tilbage til Danmark.
Han benægter at have udsat Sarah for vold eller trusler og afviser, at hun er i livsfare hos ham og familien i Irak.