Journalrod og gammel medicin: Alvorligt påbud til kommunal sygepleje

En kommunal sygepleje i Favrskov Kommune får alvorlig kritik og et påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed efter et besøg i sommer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der er rod i både medicnhåndteringen og journalføring hos Sygeplejen i Hinnerup. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Sygejournaler, som mangler oversigter over både sygdomme og behandling, medicin, der har overskredet holdbarhedsdatoen og rod i antallet af tabletter. 

Det er skarp kritik, der rettes mod det kommunale tilbud Sygeplejen i Hinnerup, der har ansvaret for knap 300 patienter i Favrskov Kommune.

Styrelsen for Patientssikkerhed har givet et påbud til sygeplejen, hvor man altså vurderer, at der er større problemer af betydning for patientsikkerheden. 

Vi har haft vanvittig travlt i forbindelse med corona, og vi plejer at have styr på vores dokumentation.
Jeanette Rokbøl, ældrechef i Favrskov Kommune.

Ældrechef: Ingen fejl er sket

Ældrechefen i Favrskov Kommune forsøger dog at mane til ro. 

- Der er ikke sket nogen fejl, men påbuddet handler om, at der kan ske fejl, og det synes jeg er vigtigt i forhold til at berolige borgerne, siger Jeanette Rokbøl til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun erkender dog, at der ikke har været styr på dokumentationen. 

- Vi har haft vanvittig travlt i forbindelse med corona, og vi plejer at have styr på vores dokumentation, siger hun. 

Derfor har hun efter påbuddet sendt medarbejderne på kursus i både dokumentation og medicinhåndtering. 

- Så man kan altså være ganske tryg ved at få hjælp af vores sygepleje, siger hun. 

Gammel medicin og rod i tabletterne

Ved tilsynet i sommer kunne Styrelsen for Patientsikkerhed konstatere, at sygeplejerskerne ikke havde styr på antallet af tabletter på medicinlisten og antallet af tabletter i doseringsæskerne. Samtidig blev der fundet for gammel medicin, som altså havde overskredet holdbarhedsdatoen. 

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at der er risiko for fejlmedicinering for patienter, som tilses af Sygeplejen Hinnerup. Foto: Privatfoto

Derfor vurderer styrelsen, at de patienter, som Sygeplejen Hinnerup har ansvaret for, ikke kan være sikre på at få den rette medicin, og at der er risiko for fejlmedicinering. 

Også journalføringen blandt de 18 sygeplejersker og tre social- og sundhedsassistenter, som er ansat ved Sygeplejen Hinnerup, er særdeles mangelfuld. 

Styrelsen lægger blandt andet vægt på, at der er mangelfuld oversigt over sygdomme og funktionsnedsættelser og aftaler med den behandlingsansvarlige læge. 

Ikke første påbud i kommunen

Også Svane Pleje, der er en privat udbyder af hjemmepleje i Favrskov Kommune, har fået kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed.

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere beskrevet, hvordan en bekymret tidligere medarbejder fik Styrelsen for Patientsikkerhed til at rette fokus mod Svane Pleje Favrskov tilbage i slutningen af maj. 

Det resulterede også i et påbud, fordi styrelsen vurderede, at den sundhedsfaglige dokumentation ikke var overskuelig og systematisk, ligesom den i flere tilfælde ikke var opdateret i en længere periode.

Ifølge Svane Pleje var det dog Favrskov Kommunes ansvar, fordi det er en kommunal opgave at sikre, at journalerne er opdateret, når de overdrages til en privat udbyder. 

Jeg har fuld tiltro til, at man får rettet op på de her sager, og så hæfter jeg mig ved, at der gudskelov ikke er sket noget alvorligt med nogen patienter

Siden da har Svane Pleje afvist de kommunale opgaver, hvor journalerne ikke har været opdateret for nyligt.

- Lige nu er vi i gang med at finde nogle nye retningslinjer og procedurer, men først og fremmest skal journalerne være opdateret, når vi overtager opgaverne, sagde direktør Niels Brun Madsen til TV2 ØSTJYLLAND i sommer. 

Sygeplejen i Hinnerup har nu flere forhold, der skal rettes op på, hvis påbuddet skal ophæves.

Ældrechefen i Favrskov Kommune bekræfter, at det er en kommunal opgave at sørge for at opdatere journalerne.

Personaleudskiftning og mangel på oplæring

Der er altså både påbud til den kommunale og den private pleje i kommunen, og det er ikke godt nok, lyder det fra formanden for Social- og Sundhedsudvalget Rikke Randrup Skåning (A).

- Jeg har fuld tiltro til, at man får rettet op på de her sager, og så hæfter jeg mig ved, at der gudskelov ikke er sket noget alvorligt med nogen patienter, men det er klart, at dokumentationen skal der styr på, og det er allerede iværksat, siger Rikke Randrup Skåning.

Hun forklarer påbuddet med en stor personaleudskiftning og mener også, at corona-pandemien har kastet nogle rutiner i baggrunden. 

- Vi kæmper allesammen om de samme medarbejdere, og politisk har vi et stort fokus på rekruttering og fastholdelse. Nu skal vi skabe regler for de ansatte, som klart betyder, at der skal dokumenteres hver dag, siger hun. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her