Julie fik ondt i hovedet på grund af iPad
En optiker i Hadsten oplever, at der en til to gange om ugen kommer børn med læseproblemer eller hovedpine, fordi de bruger meget tid på tablets
Vi bruger rigtig meget tid på telefonen eller en tablet, og vi har den med alle vegne.
Især børn bruger rigtig med tid på dem. Det kan være, de spiller, ser tegnefilm eller laver skoleopgaver. Men den massive brug af tablets kan give børn problemer.
En af dem, der har oplevet problemer, er Julie Byskov fra Hadbjerg.
- Nogle gange i skolen, når vi skulle læse på iPad, så fik jeg ondt hovedet, siger hun.
Også Julies mor, Anni Byskov, oplevede, at hendes datter havde det skidt.
- Når hun kom hjem, var hun meget træt, og hun havde ondt i hovedet. Nogle dage ville hun bare sove og gad ikke at læse eller noget som helst, fortæller moren.
Svært ved at læse
Nogle børn oplever også problemer med at læse. En af dem er Ida Winther.
- Jeg sad i sofaen og så i en bog, men jeg kunne ikke læse det rigtigt. Det blev blandet sammen på en måde, fortæller hun, og hendes mor, Tanja Winther, supplerer:
- Jeg opdagede også, at hun lagde nogle bogstaver sammen, så hun for eksempel kunne glemme ’L’et i et ord. Hun kunne simpelthen ikke se det. Og så blev hun også ukoncentreret, så vi kunne næsten ikke få hende til at læse derhjemme.
Det sker hver uge
Det sker jævnligt, at børn kommer til optikeren i Hadsten med den slags problemer. Faktisk sker det hver eneste uge.
- Inden for de seneste et til to år er det blevet stigende. Vi har måske én til to børn forbi hver uge for at snakke om det her problem, siger indehaver af Hadsten Optik, Mette Rasmussen.
Skærmen er tæt på
Når børn får problemer, skyldes det ifølge optikeren, at skærmen ofte er tæt på, samtidig med at de sidder med den i langt tid.
Det kan give spændinger i øjnene, som kan give de førnævnte symptomer.
- De kan have koncentrationsbesvær eller svært ved at sidde stille, siger Mette Rasmussen.
Får briller
Hos optikeren forsøger de at løse problemet ved at give børnene briller, så øjnene bedre kan slappe af, selvom de bruger en iPad. Til at begynde med får de en kasse med lånebriller, så kan de kan se, om de gør en forskel.
- Når de så kommer her efterfølgende, så kan vi tage en snak med dem, om det har hjulpet, og vi kan lave nogle målinger, der gerne skulle have ændret sig, i forhold til at de har brugt de her briller, siger Mette Rasmussen.
Men er det her ikke bare et udtryk for, at I gerne vil sælge nogle flere briller?
- Det kunne man godt tro, men nu har jeg jo optikerbutik i en lille by, og hvis det var, at jeg bare solgte briller til en masse børn, som ikke havde brug for det, ville det ikke være nogen særlig god reklame, siger Mette Rasmussen.
Læger er uenige
Selvom optikeren oplever, at der er mange, der kommer med problemet, så er lægerne ikke helt enige i, om det er tablets, der er skyld i problemet.
Øjenlæge Michael Lindholdt fra Aarhus mener, at tablets er skyld i øjenproblemer.
- Det er mit klare indtryk, at i tiden efter iPad’en blev lanceret, er der flere børn, der får en forbigående lammelse eller krampe i deres øjenmuskler. Det tyder på, at øjnene bliver belastet af det, siger han.
Det er dog langt fra den opfattelse, som de har på Aarhus Universitetshospital.
- Vi har ikke nogen sikker viden om, at man skal tage nogen specielle forholdsregler, udover at man skal tage en pause, hvis man føler gener, siger professor på øjenafdelingen, Toke Bek.
Han understreger sin pointe med, at folk ville have fået lignende symptomer, hvis det for eksempel var en bog, som de læste i i mange timer hver dag.
Derudover er det ifølge ham oftest langsynede, der oplever problemerne med at se ting tæt på i længere tid.
Men selvom der ikke er et entydigt bevis for, at det er tablets, der giver børn problemerne, mener Michael Lindholdt alligevel, at det må være dem, der giver udfordringer.
- Tidligere var børneleg sådan noget med, at så kiggede man tæt på, og så kiggede man langt væk og så rundt om, hvor det i dag med en iPad er meget statisk synsafstand, som børnene har, mener han.
Glade for briller
Hjemme hos familien Byskov er de ikke i tvivl om, at det må være deres iPad, der giver dem problemerne, men det kan være svært at sætte begrænsninger på børnenes brug af dem.
- Den er der jo over det hele, uanset om du går på biblioteket, ned og handler eller sidder derhjemme, siger Anni Byskov.
Derfor er der ikke kommet regler for Julies brug af iPad’en, og heller ikke hjemme hos Ida er der kommet regler for, hvor lang tid de må bruge den.
Til gengæld er de alle glade for børnenes briller, da de virkelig har gjort en forskel for børnene.
- Det går bedre, og jeg kan bedre læse med brillerne end før, og jeg ser bedre, siger Ida Winther, mens hendes mor også kan mærke en stor forskel.
- Vi kan mærke på hende, at det er blevet nemmere for hende at koncentrere sig, og vi tænker også, at det kan være sundt for hendes øjne at have briller på, når hun læser. Vi kan tydeligt mærke på hendes øjne, at det ikke er godt, hvis hun ikke har brillerne på. Hun bliver hurtigt udmattet, slutter Tanja Winther.