Mangel på dagplejere: Kommune har måske løsningen
Langt de fleste kommuner i Danmark kommer til at mangle dagplejere de kommende år. I Favrskov Kommune forsøger man med nye tiltag at lokke flere til faget.
Drømmen om, at lillesøster Alberte skulle have samme, trygge start i dagplejen, som storesøster Frida havde fået, blev med ét revet i stykker for Sine Lyng Østergaard Andersen fra Søften.
Hun fik afslag på en plads i dagplejen, for der er mangel på dagplejere i Favrskov Kommune, og dermed måtte familien vælge en institution i stedet for.
- Det er rigtig ærgerligt, og jeg synes, kommunen skal gøre mere for, at der er et reelt tilbud om en dagpleje, siger Sine Lyng Østergaard Andersen.
Nu er Alberte landet godt i vuggestuen, fortæller Sine Lyng Østergaard Andersen, men hun mener stadig, at dagplejen er den tryggeste måde for de yngste at blive passet.
- Det er enormt trygt at aflevere til den samme person, og Frida ser ind imellem stadig sin dagplejer, siger hun.
Alle kan blive dagplejer
Sine Lyng Østergaard Andersens oplevelse er ikke enestående, for manglen på dagplejere er så stor, at der skal gøres noget nu, hvis ikke faget skal uddø, lyder det fra Favrskov Kommune.
Kigger man blot få år ud i fremtiden, ser det dystert ud for dem, der vil være sikker på at få en dagplejeplads. Antallet af dagplejere er siden 2007 mere end halveret, og i Region Midtjylland estimerer FOA, at der vil komme til at mangle mere end 1.200 dagplejere frem mod 2030.
Derfor prøver Favrskov Kommune nye, kreative strategier af i håbet om at lokke flere ansøgere til.
- Vi mangler dagplejere, og selvom vi rekrutterer løbende, så er vi nødt til at tænke anderledes. Hvad vi gjorde i går, er ikke det, vi skal gøre næste gang, siger Dorte Mørk, der er leder af dagplejen i Favrskov Kommune.
Derfor har kommunen også søgt efter alle typer ansøgere i håbet om, at flere kan se sig selv i jobbet. I en annonce forsøger kommunen at appellere både mænd, kvinder, unge og ældre til at søge jobbet.
- Vi har i forvejen en mangfoldig gruppe af børn og forældre tilknyttet dagplejen, og det må vores dagplejere også gerne afspejle.
Frygter I ikke, at I kommer til at tiltrække de forkerte til jobbet?
- Det har vi faktisk ikke oplevet endnu, men vi har en grundig ansættelsesproces, og så har vi kurser, der skal gøre dem, der kommer uden erfaring, kompetente til at udføre jobbet som dagplejer, siger Dorte Mørk.
Ny dagplejer: Overvej friheden
Fra sit køkkenvindue spejder Dorthe Bjerregaard ud på barnevognen. Nu er der ro og måske en times pause eller to. Hun er nyansat dagplejer i Favrskov Kommune og er kun lige ved at vænne sig til den nye hverdag. Hun er altså en af dem, Favrskov Kommune er lykkes med at ansætte.
For Dorthe Bjerregaard er det især friheden ved at være egen chef, som har fået hende til at skifte jobbet i institution ud med jobbet som dagplejer.
- Jeg kan helt selv bestemme, hvad vi skal i løbet af en dag. Det handler selvfølgelig om at kigge på børnegruppen, men der er en stor frihedsgrad, som jeg trives i, siger Dorthe Bjerregaard fra Voldum.
Frygter, at faget uddør
Spørger man Dorthe Bjerregaard om, hvilke betænkeligheder hun havde ved at takke ja til jobbet, så er det de mange arbejdstimer, som har været den største overvejelse. En dagplejer i Favrskov Kommune skal holde åbent 48 timer om ugen.
- Men jeg kom faktisk hurtigt over det, for der er en pause midt på dagen, hvor børnene sover, forhåbentlig samtidig, og der kan jeg både forberede lidt aftensmad eller gøre lidt rent, siger hun.
For Sine Lyng Østergaard Andersen fra Søften blev det ikke til en dagplejeplads, men hun håber til gengæld at kunne sætte fokus på, at der for forældre ikke nødvendigvis er et valg om institution eller dagplejen.
- Det er trods alt det første sted, vi sender vores børn hen, og for nogle børn er en mindre børnegruppe bare det rigtige. Så det er rigtig ærgerligt at tænke på, at forældre heller ikke i fremtiden kan være sikre på at få en dagplejeplads til deres børn, siger hun.