Anna er fra Sibirien og har ikke lært at cykle - men det skal hun nu

I Horsens skal en håndfuld SOSU-studerende snart i praktik i hjemmeplejen, men inden de kan sætte sig på cyklen og køre ud til borgerne, skal de første lige lære at cykle.

Vi synger, at det går så let som ingenting, men det gør det faktisk ikke for alle. Det er nemlig ikke alle, der er så glade for deres cykler, at en tur på den to-hjulede er lig med hygge.

For seks social- og sundhedsstuderende er det med rystende hænder, når de sætter sig op på deres cykler.

- Jeg har ikke den erfaring fra mit hjemland, så det er stadig svært for mig, siger Anna Meldgaard-Andersen.

Hun er vokset op i Sibirien og er uddannet jurist, så for hende har det ikke ligget i kortene, at hun skulle cykle rundt i hjemmeplejen i Horsens.

Men det skal hun nu til, og derfor har hun brugt seks timer på at lære at sætte i gang, bremse, vise tegn og køre om hjørner.

Anna Meldgaard-Andersen har lært at mestre balancen, men har stadig svært ved at signalerne i trafikken. / Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

En anden verden

Nogle af kvinderne har aldrig siddet på en cykel, og nogle havde aldrig troet, at de skulle komme til det. Derfor har undervisningen været med meget praktisk træning, og der har også været et par styrt indimellem.

- Det er ekstremt svært at lære at cykle som voksen, det ville svare til, at jeg nu skulle lære at stå på rulleskøjter. Vi tænker frem og at, 'nu falder jeg nok', og al den katastrofetænkning har man som voksen og ikke som barn, siger Hanne Christensen, rekrutteringskonsulent i Horsens Kommune.

Det er hende, der har været med til at stable kurset på benene, fordi hun kunne se, at der var nogle, der ville have svært ved at gennemføre deres praktik.

Formand Michael Bremer fra Dansk Skolecykling står for at afholde kurset og har bred erfaring med at undervise.

Voksne er ikke vant til at lære nye motoriske færdigheder
Michael Bremer, formand, Dansk Skolecykling

- Børn er vant til at lære motoriske færdigheder, de har lært at kravle, gå og spille bold, så derfor flytter de sig hurtigt motorisk. Voksne er ikke vant til at lære nye motoriske færdigheder, og de er også meget optagede af, hvad der kan gå galt, det er børn ikke, siger han.

Derfor tager det længere tid, når man som voksen skal lære at cykle i trafikken, fordi det tager længere tid at kunne flytte sit blik fra cyklen og ud i trafikken.

Men når man læser til social- og sundhedsassistent eller -hjælper, så skal man undervejs i praktik hos hjemmeplejen, og der foregår det primært på cykel.

- Kurset er en rigtig god mulighed for os, fordi vi kan forberede os til arbejde og praktik. Jeg var lidt nervøs, for det var en udfordring for mig at begynde på cykelkurset, siger Anna Meldgaard-Andersen.

Mere arbejdskraft

Cykelkurset har ikke tidligere været et tilbud til de SOSU-studerende i Horsens, men for Hanne Christensen er der en større mening med det.

- For mig er det et spørgsmål om, at vi har nogle elever, som vi gerne vil beholde på arbejdsmarkedet og i Horsens Kommune. Så hvis vi vil klæde dem på til at kunne løse deres opgaver og til at have frit valg i forhold til, om de vil arbejde på et plejecenter eller i hjemmeplejen, så kan vi faktisk hjælpe dem med relativt små greb, siger Hanne Christensen.

Derudover er Danmark et stort cykelland, og derfor er der endnu flere fordele i at lære at cykle, når man ikke er vokset op i landet.

- Det er godt for vores sundhed at kunne cykle omkring, og når man spejler sig i det danske samfund, hvor vi er vant til at cykle i Horsens, så tænker jeg også, at man bliver en del af en helhed, når man har muligheden for at cykle, siger hun.

Hanne Christensen, Anna Meldgaard-Andersen, Jonna Mae Gyares Ledet, Mary Ann Palada Bastrup Sørensen og Michael Bramer. / Foto: Emma Rixen Hedegaard / TV SYD

Som en del af kurset har de studerende også haft mulighed for at købe en billig cykel igennem kommunen, så de også kan øve sig i fritiden.

- Det er min første cykel, så det er lidt spændende. Jeg håber, jeg vil bruge den meget, siger Anna Meldgaard-Andersen.

Hun har efterhånden mestret balancen på cyklen, men der er stadig nogle småting, som hun fortsat skal øve sig på.

- Jeg kan kun cykle fremad, jeg kan ikke cykle rundt, og det er også svært for mig at vise signal, siger hun.

Næsten klar til praktik

Hanne Christensen tør godt kalde det første cykelkursus og nok ikke det sidste.

- Jeg har ikke noget overblik over, hvor mange elever vi i virkeligheden har, som er udfordrede, eller som godt kunne tænke sig at få det genopfrisket. Men vi har lige i dag talt om, at det kunne være, at vi skulle gøre det igen, siger Hanne Christensen.

Det igangværende hold kan måske også få brug for lidt mere træning, men Anna Meldgaard-Andersen føler sig faktisk klar.

- Jeg er mig meget stolt over at have været med på kurset, og at jeg nu kan bruge mine cykelevner til at komme rundt i byen, siger Anna Meldgaard-Andersen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her