Antallet af konkurser stiger voldsomt: Historisk hotel har månedligt underskud på 500.000 kroner

Antallet af konkurser er steget voldsomt i januar og mange virksomheder hænger i med det yderste af neglene. På Jørgensens Hotel i Horsens kæmper de med et månedligt underskud på 500.000 kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Jørgensens Hotel i Horsens var i hele 2019 under ombygning, og det havde dermed ingen omsætning. Det betyder nu, at hotelejeren ikke kan søge om hjælpepakker og derfor skal dække et månedligt underskud på 500.000 kroner af egen lomme.

Gennem de seneste tre år har ejeren af Jørgensens Hotel i Horsens, Mads Hylleholt Bøttger, sammen med CASA, som ejer bygningen, brugt mange millioner på at renovere den 277 år gamle bygning i hjertet af Horsens.

Og endelig i marts måned 2020 stod hotellet klar til den store genåbning, men bare fire dage inden gik statsminister Mette Frederiksen på talerstolen til et pressemøde og lukkede hele landet ned.

Dermed blev udsigten til gæster i hobetal erstattet med den knap så fornøjelige opgave at skulle låse dørene og igen lade hotellet stå tomt. Og det efterlader nu hotellets ejer med en regning for 2020 på 6,8 millioner kroner.

- Det er noget af det mest surrealistiske, jeg nogensinde har været udsat for. Normalt bryster jeg mig af at have en god næse for timing, men den har godt nok fået et ordentligt hak her, for timingen var jo så uheldig, som noget overhovedet kan være, siger Mads Hylleholt Bøttger til TV2 ØSTJYLLAND.

Eftersom Jørgensens Hotel var under renovering i hele 2019, og dermed ikke havde nogen omsætning i perioden, kan virksomheden ikke godtgøre et tab af fortjeneste og dermed heller ikke søge om hjælpepakker.

Det betyder, at hotellets ejer lige nu må dække underskuddet i forretningen på 500.000 kroner om måneden af egen lomme.

Og selvom Jørgensens Hotel ikke står til at gå konkurs lige i den nærmeste fremtid, så er det klart at pengene med tiden vil slippe op, hvis ikke de snart igen kan åbne hotellet for gæster.

- For os er det et spørgsmål om, hvor stort et tab, vi kommer til at stå med, når vi kommer i gang igen. Og der er det selvfølgelig ærgerligt, at vi formentlig kan se ind i, at de næste fire til fem års god og sund drift kommer til at skulle dække det underskud, som coronakrisen har givet os, siger Mads Hylleholt Bøttger.

Mads Hylleholt Bøttger overtog i 2018 Jørgensens Hotel.

Eksplosion i antallet af konkurser i januar

Men hvor Jørgensens Hotel for nu har kapitalen til at holde skruen i vandet, så gælder det langt fra alle virksomheder i Østjylland.

Faktisk viser tal fra analysevirksomheden Bisnode, at antallet af konkurser er eksploderet i det østjyske denne januar sammenlignet med samme periode sidste år.

Tallene viser, at i alt 199 østjyske virksomheder er gået konkurs i januar i år. Til sammenligning måtte 61 virksomheder i Østjylland lukke ned i januar sidste år.

Særligt Aarhus er hårdt ramt i år, hvor hele 142 virksomheder er gået konkurs i januar. På de efterfølgende pladser ligger Horsens med 21 konkurser og Skanderborg med 11 af slagsen.

Spørger man kreditekspert og konkursanalytiker i analysevirksomheden Bisnode, Christian Anders Elkjær, så er det høje antal konkurser en direkte afledt konsekvens af coronanedlukningen.

- Det skyldes, at det danske erhvervsliv har været så presset i så lang tid, at de nu ikke kan holde længere. Derfor ser vi boblen briste og konkurserne stiger derfor her i januar måned og formentlig også i de kommende måneder, siger Christian Anders Elkjær til TV2 ØSTJYLLAND.

Christian Anders Elkjær er kreditekspert og konkursanalytiker i analysevirksomheden Bisnode, der står bag opgørelsen af konkurser i januar 2021.

Antallet af konkurser vil fortsat stige i 2021

Skal man tro Christian Anders Elkjær, så er det ikke kun her i starten af 2021, at vi vil se mange konkurser. Han forudser, at tendensen vil være gældende i hvert fald de næste seks måneder.

- Vi ser på tværs af brancher generelt, at virksomheder er i knæ. De kan simpelthen ikke klare at drive deres forretning under de nuværende tilstande, og derfor vil vi se en fortsat stigning i antallet af konkurser, siger Christian Anders Elkjær.

Ikke engang en fuldstændig genåbning af samfundet i den nærmeste fremtid kan ifølge ham ændre de dystre udsigter til et stigende antal konkurser i år.

- Det er således, at vi mener at kunne se, at hjælpepakkerne i 2020 har været med til kunstigt at holde en masse virksomheder i live. Så selvom vi genåbner, så vil vi se nogle af de her virksomheder, som normalt allerede ville være gået konkurs, de vil så gå konkurs, når tingene normaliserer sig, siger Christian Anders Elkjær. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her