Ejer af restaurant er forvirret - er en lap papir bevis nok?

Hvis man ikke har et bookingsystem eller en app til kunderne, hvordan dokumenterer man så, at gæster har bestilt bord en halv time i forvejen? Spørger en restauratør i Horsens.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Restauranter kan risikere at få en bøde, hvis de ikke kan dokumentere, at gæster har bestilt bord mindst 30 minutter inden ankomst.

Reglerne er klare og tydelige, hvis man vil på restaurant, bar, café eller værtshus: Man skal booke bord mindst 30 minutter, før man ankommer.

Men det er derimod en smule uklart, hvordan man som restauratør skal dokumentere det - for at undgå en bøde.

Det mener ejeren af Restaurant Venezia i Horsens.

Om vi gør det rigtigt, ved jeg ikke, men vi bruger vores sunde fornuft.
Henning Gamborg, ejer, Restaurant Venezia, Horsens

Han har nemlig intet bookingsystem, og reservationerne får han over telefonen og skriver ned på en lap papir.

- Vi har ikke hørt noget om, hvordan vi skal gebærde os. Om vi gør det rigtigt, ved jeg ikke, men vi bruger vores sunde fornuft og retter os efter reglerne, siger ejer Henning Gamborg til TV2 ØSTJYLLAND.

Han har forsøgt at lede efter retningslinjer på nettet, men uden held.

Politi: Spiralkalender er ok

På Erhvervsministeriets hjemmeside ligger de officielle retningslinjer for serveringssteder. Men her står der kun beskrevet, at der ingen formkrav er til, hvordan den forudgående reservation skal ske.

På politigården i Horsens siger de, at de vil acceptere både elektronisk og håndskreven dokumentation.

- Det vil altid være en konkret afvejning, og jeg kan forestille mig, at der vil være steder, hvor de har et online bookingsystem og andre, der har en spiralkalender, og så finder vi ud af det. Dialogen er det vigtigste, siger politiinspektør Michael Weiss fra Sydøstjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Både branchen og flere partier på Christiansborg har kritiseret reglen.

Ifølge Radikale Venstre var reglen et vilkår fra regeringen, for at serveringsstederne allerede kunne åbne op indendørs den 21. april i stedet for den 6. maj. Og derfor bakkede de op om den. 

Men det må kunne gøres smartere, siger de til TV2 ØSTJYLLAND.

Steder er forskellige

De så gerne, at serveringsstederne fik nogle alternativer til bookingreglen, for eksempel at der ikke må være kø udenfor.

Katrine Robsøe er valgt af østjyderne til Folketinget.

- Hvert sted er forskellig. Så derfor er det vigtigt at få nogle valgmuligheder. Danskerne har bevist, at de kan finde ud af at opføre sig ansvarligt, og det synes jeg også, at branchen har, så derfor håber jeg, at vi kan få noget mere tillid ind i det, siger Katrine Robsøe.

Hun mener dog ikke, at man helt skal droppe reglerne for at komme på café, restaurant, bar eller værtshus.

- Vi står med nogle varianter af corona, som er anderledes end sidste år. Det er derfor, vi laver en kontrolleret genåbning.

Serveringsstederne risikerer en bøde, hvis de ikke overholder reglen, om at kunder skal have bestilt bord minimum 30 minutter inden ankomst.

Henning Gamborg fra Restaurant Venezia i Horsens krydser fingre for, at hans håndskrevne dokumentation er tilstrækkelig.

30-minutters-regel kan måske afskaffes

Ifølge erhvervsmediet Finans oplyser brancheorganisationen Horesta, at SSI er ved at regne på en model, der kan erstatte det omstridte reservationskrav.

Mediet erfarer fra unavngivne kilder, at modellen vil betyde, at man blandt andet vil "reducere antallet af tilladte indendørs gæster afhængig af, om man råder over et bookingsystem eller ej."

Administrerende direktør i Horesta Katia K. Østergaard afviser at kommentere modellens indhold.

- Der er præsenteret en løsning, og der bliver nu regnet på, om den er sundhedsmæssig forsvarlig, siger hun.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her