Højt smittetal i Horsens får nu konsekvenser på plejehjemmene
Horsens Kommune har landets næsthøjeste smittetal, og derfor er der indført besøgsrestriktioner på kommunens plejecentre med øjeblikkelig virkning.
Der er for mange smittede med COVID-19 i Horsens Kommune, og det får nu konsekvenser for beboerne på kommunens plejehjem og deres pårørende.
Efter påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed indfører Horsens Kommune fra og med torsdag midlertidige besøgsrestriktioner på kommunens plejecentre.
Det betyder, at besøg på et plejecenter fra og med torsdag som udgangspunkt skal foregå på udendørs arealer. Pårørende kan dog få lov at komme indenfor, hvis besøget sker i en kritisk situation, eller den besøgende er den nærmeste pårørende til beboeren.
Borgmesteren fortæller, at der i kritiske situationer, eksempelvis ved alvorlig sygdom eller i livets sidste fase, vil være adgang for flere personer til en beboer.
- Dette aftales i hver enkelt situation med ledelsen på det pågældende plejecenter, siger borgmester Peter Sørensen (S) i en pressemeddelelse.
Landets næsthøjeste smittetal
Årsagen til de skærpede retningslinjer er, at Horsens Kommune lige nu har et smittetal, der ligger langt over bekymringsgrænsen på 20.
Det såkaldte incidenstal I Horsens ligger på 150. Det vil sige, at der er 150 smittede per 100.000 indbyggere.
Der bor dog ikke 100.000 indbyggere i Horsens Kommune, og det reelle tal er 136 smittede den seneste uge.
Samtidig har smitten i Horsens Kommune den seneste uge været stigende, og kommunen har nu landets næsthøjeste smittetal.
Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer på baggrund af deres analyse af de senest smittede borgere, at smitten hovedsagelig findes i den gruppe af borgere, som styrelsen anser for at kunne være i gruppen af pårørende til beboere på kommunes plejecentre. Derfor har de bedt kommunen om at indføre besøgsretriktionerne.
Cafeer og træning lukker
Besøgsretriktionerne i Horsens Kommune har også konsekvenser for de borgere, der ikke bor på plejecentrene, men benytter deres indendørs lokaler til for eksempel træning og café.
- De tilknyttede aktivitetscentre og cafeer vil blive lukket for alle, der ikke er visiteret, siger borgmester Peter Sørensen.
Hvis faciliteterne kan være åbne, vil de skulle kunne leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til at forebygge smittespredning.
Borgmesteren tilføjer desuden, at blandt andre frisører og fodterapeuter ikke er underlagt besøgsretriktionerne. Det samme gælder borgere, der af kommunen er visiteret til at komme i for eksempel et dagcenter/daghjem og til spisning i cafeerne.
Borgmesteren har indkaldt byrådet til orienteringsmøde torsdag formiddag, hvor det også vil drøftet, om der eventuelt skal sættes yderligere ind med lokale tiltag for at undgå smittespredning.