Danish Crown ramt igen: 44 er testet positive for coronavirus

En række coronasmittede Danish Crown-ansatte uden symptomer medvirker til smittestigning i Horsens.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I Horsens Kommune er der den seneste uge konstateret 88 smittetilfælde med coronavirus, og bare fra torsdag til fredag er smitten steget med hele 43 nye borgere, der er testet positive.

Størstedelen af disse kommer fra et udbrud på Danish Crown-slagteriet i Horsens, fortæller borgmester i Horsens Kommune Peter Sørensen (S) i en pressemeddelelse.

- Vi ved nu, at det stigende smittetal i hovedsagen er relateret til polsk arbejdskraft blandt andet med tilknytning til Danish Crown-slagteriet. Her har man igennem et stykke tid intensiveret kontrollen, så alle medarbejdere skal testes, inden de møder på arbejde, og derved har man fundet en del smittede, som ikke har haft symptomer på corona-virus, siger han.

Vil teste endnu flere

Danish Crown oplyser i en pressemeddelelse, at 44 medarbejdere er blevet konstateret smittede siden mandag. I alt har slagteriet testet cirka 500 medarbejdere ved såkaldte "hurtig-tests", hvilket har gjort, at de smittede medarbejdere hurtigt er blevet fundet.

- Det er på en gang skræmmende og positivt, at vi har fanget så mange, der hverken havde forhøjet temperatur eller symptomer på COVID-19. Positivt er det, at vi på den måde undgår, at alle de andre medarbejdere udsættes for smitte. Samtidig får vi sendt nære kontakter blandt kollegerne hjem nærmest øjeblikkeligt og på den måde begrænset yderligere spredning i samfundet, siger Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown Pork i pressemeddelelsen.

For at beskytte slagteriets ansatte mod yderligere smitte bliver det daglige antal hurtig-tests nu skruet yderligere op, så alle medarbejdere i den kommende uge bliver screenet mindst en gang.

Intet tyder på, at spredningen sker på slagteriet

De smittede arbejder stort set alle på aftenholdet. Intet tyder dog på, at spredningen sker på selve slagteriet, fortæller de hos Danish Crown.

Det er vores klare opfattelse, at smitten sker udenfor arbejdspladsen, fordi medarbejdere bor sammen, kører sammen eller er sammen i fritiden.
Per Laursen, produktionsdirektør, i Danish Crown Pork

Udover at følge myndighedernes anvisninger får alle medarbejdere tjekket deres temperatur, inden de kommer ind på slagteriet, og desuden arbejder alle med mundbind.

- Vi fik rigtig mange erfaringer med fra udbruddet i Ringsted, hvor medarbejdere fra Statens Serum Institut gennemgik slagteriet, og derefter kom med en række anbefalinger, som vi også har implementeret på slagteriet i Horsens. Det er vores klare opfattelse, at smitten sker udenfor arbejdspladsen, fordi medarbejdere bor sammen, kører sammen eller er sammen i fritiden, siger Per Laursen.

Danish Crown er løbende i dialog med de offentlige instanser, der koordinerer indsatsen mod COVID-19.

Myndighederne informeres, når medarbejdere bliver konstateret smittet i en hurtig-test og derefter testet efter den offentligt anerkendte metode.

På den måde sikres det, at smittede medarbejdere registreres i myndighedernes systemer, og der laves smitteopsporing fra myndighedernes side.

Har tidligere været ramt

Danish Crown har tidligere oplevet et stort udbrud af coronasmitte på deres slagteri i Ringsted.

Her har flere end 150 medarbejdere på slagteriet været testet positive, siden det første smittetilfælde blev konstateret i slutningen af juli.

Slagteriet i Horsens har ikke tidligere været udsat i så høj grad som nu. I september måned blev to personer dog testet positive for coronasmitte på slagteriet i Horsens. Her blev der igangsat en større testrunde, hvor mere end 3000 medarbejdere blev testet rundt på Danish Crowns slagteri.

Smittestigningen i Horsens er bekymrende

Selvom det er positivt, at man er bevidst om, hvor den stigende smitte i Horsens blandt andet stammer fra, så finder borgmesteren dog fortsat smittetallene i kommunen meget bekymrende.

- Det er meget bekymrende, at smittetallet stiger så voldsomt i øjeblikket, og i vores lokale krisestab følger vi udviklingen tæt, siger Peter Sørensen.

Kommunen er i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed for at finde ud af, om der skal tages yderligere foranstaltninger for at mindske smitten.

Smittestigningen betyder, at Horsens Kommune nu har et incidenstal på 97. Det vil sige, at der er 97 smittede med corona per 100.000 indbyggere. Myndighedernes bekymringsgrænse går ved 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her