Tiltalt pralede med vanvittig kørsel: - Jeg er en hadet person
En 29-årig mand delte videoer med vanvidskørsel på sociale medier - nu er han tiltalt i sagen.
Motorcyklisten ser ind i kameraet. Det er tydeligt, at han kører stærkt. Pludselig løfter han forhjulet og kører afsted på ét hjul.
Videoen, der er delt på Instagram, har over 14.000 likes og 72 kommentarer, der sender alt fra hjerter og klappende hænder til rosende ord. Videoen er blot en blandt mange videoer med vanvidskørsel, som en 29-årig mand har delt med sine over 20.000 følgere.
På sine profiler skriver han, at han er 'mest kendt for vanvidskørsel på mc'.
Det er den vanvidskørsel, der nu har fået ham tiltalt i en omfattende sag om netop vanvidskørsel.
Det fremgår af et anklageskrift, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
- Jeg tror aldrig, jeg har set noget lignende. Vi har ikke tidligere haft en lignende sag i Østjyllands Politi, har politikommissær Amrik Singh Chadha fra Færdselssektion tidligere sagt om sagen.
Kørte 200 kilometer i timen på baghjul
Listen over ulovligheder er lang. Den 29-årige influencer er tiltalt for 32 forhold med i alt 85 lovovertrædelser.
Han har ifølge anklagemyndigheden blandt andet kørt på en ulovlig motorcykel uden kørekort. Han har også mange gange kørt langt over den tilladte fartgrænse.
Eksempelvis har han i Odder kørt 200 kilometer i timen på baghjul et sted, hvor man maksimalt måtte køre 80. Med den hastighed har han desuden passeret en modkørende bilist.
Flere gange nævnes det i anklageskriftet, at motorcyklisten har kørt forbi bilister, andre motorcyklister og personer i vejkanten med en høj fart og for lille afstand. Dermed mener anklagemyndigheden, at den 29-årige har forvoldt nærliggende fare for andres liv eller førlighed.
Det er også beskrevet i anklageskriftet, at den tiltalte, 29-årige mand foretog ulovlig vanvidskørsel, mens hans bekendte filmede kørslen. Det er netop det, man også kan se på den 29-åriges Instagram.
- Det er jo dybt uansvarlig kørsel, der ligger på de her optagelser. Det er forkasteligt, at man udsætter andre folk for fare og praler med det på sociale medier, har Jakob Bøvring Arendt, der er administrerende direktør for Rådet for Sikker Trafik. tidligere sagt til TV2 Østjylland.
Han mener, at videoerne kan inspirere andre til selv at gå ud og agere uansvarligt i trafikken.
- Grundlæggende er vi bange for, at unge mennesker, der henter deres inspiration fra sociale medier, bærer det med ud i trafikken, sagde han.
En hadet person
I en over 30 minutter lang video på YouTube forklarer den 29-årige mand, at han kørte på sin BMW uden kørekort, og da han holdt en pause, blev han stoppet af politiet.
Siden har sagen udviklet sig, efter den 29-åriges GoPro-kamera blev beslaglagt, og politiet fik adgang til adskillige videooptagelser, fortæller han.
Den 29-årige erkender, at han har kørt på baghjul, og at han har kørt for hurtigt, men han mener ikke, at han har sat menneskeliv i fare.
- Selvfølgelig kan jeg godt lide fart, det skal jeg ærligt indrømme. Men det ser mere voldsomt ud på videoer, end det er i virkeligheden, siger han i videoen fra midten af oktober.
TV2 Østjylland har rakt ud til den 29-årige for at få et interview. Det har han takket nej til. Han skriver dog, at han naturligvis ikke anbefaler, at man sætter andre i fare eller kører vanvidskørsel. Han skriver ligeledes, at det har han heller aldrig opfordret til.
I et opslag på Instagram uddyber han også sagen.
- Jeg ved godt, at jeg er en hadet person i det danske land p.t. Myndighederne og medierne prøver at statuere et eksempel ud af det, så de kan få folk til at vende sig imod mig, står der i opslaget, der fortsætter:
- Det er muligt, du synes, jeg er et røvhul, fordi jeg har kørt for stærkt, men derfor har jeg aldrig villet nogen personer noget ondt. Tværtimod har jeg prøvet at få folk sammen i stedet og skabe gode minder og relationer.
Blåstempling af ulovlig adfærd
Selvom den 29-årige motorcyklist ikke føler, at han har villet nogen noget ondt, kan det godt være problematisk at dele ulovlig ageren på sociale medier, hvor særligt den yngre målgruppe trolig følger med.
Det har Jonas Ravn, der er seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel ved Center for Digital Pædagogik i Viby, tidligere forklaret til TV2 Østjylland.
- Det kan i hvert fald blåstemple en ulovlig adfærd. Det, de ser på sociale medier, har hos nogle betydning på deres egen adfærd, sagde han.
Skal forældre være bekymrede for, at deres børn tager den ulovlige adfærd, de ser på sociale medier, med ud i den virkelige verden?
- Nej, det tror jeg ikke nødvendigvis. Det er enormt vigtigt at tale med de unge om grænser, men jeg tror, det er noget, de fleste forældre er gode til at tale med deres børn om. Man kan naturligvis blive inspireret af en TikTok-video, men det betyder heldigvis ikke, at unge påbegynder vanvidskørsel selv, lød det fra seniorkonsulenten.
Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at den 29-årige får frakendt førerretten ubetinget, og at både hans ikke-indregistrerede BMW-motorcykel og hans GoPro-kamera konfiskeres.