Peter Madsen kan ende i Horsens efter flugtforsøg
Peter Madsen kan ende med at skulle afsone i Storstrøm, Nyborg eller Ennermark Fængsel i stedet, påpeger formand for de fængselsansatte John Hatting.
Efter at drabsdømte Peter Madsen tirsdag formiddag truede sig ud af Herstedvester Fængsel i Albertslund, vil han formentlig få et nyt hjem bag tremmer, og det kan blive Ennermark Fængsel uden for Horsens.
Det vurderer John Hatting, der er landsformand i Kriminalforsorgsforeningen. Foreningen repræsenterer civilt ansatte i fængslerne såsom lærere, pædagoger, socialrådgivere og psykologer.
Han fortæller, at Kriminalforsorgen med det samme kan gå ind og se på Peter Madsens afsoningsforhold. Der er altså ikke brug for at afvente en eventuel dom for flugtforsøg.
John Hatting kan ikke sige det med sikkerhed, men han vurderer, at Peter Madsen ikke kommer tilbage til Herstedvester foreløbig.
- Min umiddelbare vurdering er, at der vil gå en rum tid - altså en række år - hvis det overhovedet kommer på tale, siger John Hatting.
Møgsur afsoning forude
Han fortæller videre, at der vil være særligt fokus på Peter Madsen i lang tid fremover.
- Han vil få langt færre frihedsrettigheder internt i fængslet. Hans mulighed for at deltage i de aktiviteter, der er, vil blive underlagt al den sikkerhedskontrol, der kan lade sig gøre.
- Det bliver simpelthen møgsur afsoning for ham. Min vurdering er, at det bliver rå, kedelig afsoning for ham i lang tid fremover, siger John Hatting.
Normalt at flytte indsatte efter flugt
John Hatting fortæller, at det er almindeligt at flytte en indsat efter en flugt.
- Der kan være alt det uudtalte, et psykologisk spil mellem den ansatte og indsatte. Det er der ingen grund til at puste unødigt til.
- Så det er en del af en helt almindelig professionel håndtering af en fangeflugt, at man ikke kommer tilbage til det samme, siger han.
Peter Madsen er idømt livstid for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall i 2017.
Flere fængsler er i spil
John Hatting fortæller, at der er flere andre fængsler, der også kan håndtere livstidsdømte som Peter Madsen. Det kan være Storstrøm Fængsel på Falster, Nyborg Fængsel og Ennermark Fængsel uden for Horsens.
- De er vant til bandemedlemmer, rockere og andre hærdede kriminelle, siger John Hatting.
Ved flugten gjorde Peter Madsen brug af et bombelignende bælte og en pistollignende genstand til at true sig ud af fængslet.
John Hatting mener umiddelbart, at personalet har håndteret det korrekt.
- Det er min umiddelbare vurdering, at personalet har gjort alt rigtigt. Man skal ikke risikere liv og lemmer for at gå på arbejde, siger han.
Peter Madsen nåede at være på fri fod i cirka fem minutter, før han blev anholdt af politiet. Da var han netop sprunget ind i en hvid varevogn, hvor der sad en chauffør, som dog ikke vurderes at have noget med flugten at gøre.
Peter Madsen er ikke den første, der tager flugten
Peter Madsen er dog ikke den første, der har taget flugten fra et dansk fængsel. Hvert år er der fanger, der flygter fra de danske fængsler.
I 2019 var der tre undvigelser fra lukkede fængsler og fire undvigelser fra arresthuse.
Vi er endda højt på listen over lande i Europa, hvor flest flygter per 10.000 indsatte, viser en rapport fra Europarådet i 2018. Nedenfor følger beskrivelser af tre af de mest opsigtsvækkende fangeflugter i Danmark.
De fleste undslupne indsatte blev fanget inden for få uger, men en enkelt nåede helt til udlandet, før han blev anholdt igen.
Tre opsigtsvækkende fangeflugter
2019 - Bandeleder flygter fra psykiatrisk afdeling i Slagelse
I 2019 flygtede bandelederen Hemin Dilshad Saleh fra en psykiatrisk afdeling i Slagelse, hvor han var fængslet. Han fik besøg af sin fætter, der i en kageæske havde medbragt to skydevåben.
Med pistolen rettet mod hovedet på en ansat lykkedes det dem at flygte i to ventende biler, hvor fem andre sad. Bandelederen blev senere pågrebet og udleveret fra Spanien.
2012 - bandeleder flygter fra Statsfængslet Østjylland ved Horsens
2012 lykkedes det en anden bandeleder at flygte fra Statsfængslet Østjylland ved Horsens, men det var uden den store dramatik. Muhammed Figuigui udgav sig for at være en anden fange, der skulle på uledsaget udgang.
Hans identitet blev ikke tjekket ved porten, og derfor kunne han sætte sig i en taxa og køre væk. Figuigui blev fanget igen halvandet år efter i en lejlighed i København.
1995 - 12 fanger flygter fra Vridsløselille Fængsel
I 1995 bragede en gul gummiged ind i muren til Vridsløselille Fængsel, hvor 12 fanger flygtede ud af hullet, mens fængselsbetjente løb efter.
Kilder: Kriminalforsorgen, Ritzau, Berlingske, TV 2, Ekstra Bladet, Kristeligt Dagblad.