Politiker forsinker hjælp til ukrainske flygtninge

I Horsens har et forslag om økonomisk støtte til ukrainske flygtninge skabt uenighed. Beløbet er ifølge DF-politiker for højt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Byrådspolitiker mener, at det foreslåede støttebeløb til ukrainske flygtninge er for højt. Foto: Horsens Kommune / Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En byrådspolitiker fra Dansk Folkeparti har ene mand forsinket, at Horsens Kommune kan udbetale støtte til danskere, der huser ukrainske flygtninge.

- Det er vanvittigt at drive politik på det, siger en af byrådskollegerne Martin Ravn (V).

Et forslag om at give økonomisk støtte til ukrainske flygtninge og danskere, der giver husly til dem, har skabt uenighed blandt byrådspolitikere i Horsens.

Det sker, fordi Michael Nedersøe fra Dansk Folkeparti er uenig i beløbet og derfor har gjort brug af den såkaldte standsningsret. Det betyder, at byrådsmedlemmerne er blevet indkaldt til et ekstraordinært byrådsmøde på lørdag.

Standsningsretten forklaret

Standsningsretten giver det enkelte medlem en vetoret mod, at udvalgets afgørelse i en sag bringes til udførelse, uden at kommunalbestyrelsen har truffet beslutning herom.

Det vil sige, at en beslutning ikke kan træffes, før den har været oppe på et byrådsmøde.

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet

Michael Nedersøe mener, at det foreslåede støttebeløb er for højt.

- Det afspejler ikke de faktiske udgifter, siger han om forslaget, der går på, at give et bestemt beløb per dag.

- Man behøver ikke at kunne lukrere på andres nød, siger Michael Nedersøe.

Martin Ravn (V), der er 1. viceborgmester i Horsens Kommune, kan ikke forstå, at Michael Nedersøe stiller sig imod forslaget.

- Jeg synes, det er vildt. De ukrainske flygtninge står i en sindssygt svær situation, og så vil han til at sætte beløbet ned. Det er vanvittigt at drive politik på det, siger Martin Ravn.

Martin Ravn (V) synes det er vildt, at Michael Nedersøe (DF) stiller sig imod forslaget. Foto: Horsens Kommune

Venstre-politikeren fortæller også, at han ikke havde forventet, at det ville tage ret lang tid at vedtage forslaget.

- Så kan vi bruge en lørdag formiddag på det, siger Martin Ravn sukkende.

Borgmesteren i Horsens, Peter Sørensen (S), ville gerne have været foruden at skulle indkalde til ekstraordinært byrådsmøde i en weekend.

- Jeg er ærgerlig over at skulle indkalde byrådet en lørdag, men jeg har respekt for, at man bruger sin demokratiske ret, og det værner vi alle sammen om, siger han.

- Det er ærgerligt for dem, der havde haft en forventning om, at det kom nu, siger borgmesteren. Foto: Horsens Kommune

Peter Sørensen fortæller også, at det betyder, at beslutningen og dermed pengene bliver forsinket som minimum med fire dage.

- Vi skal have den sag afgjort og ekspederet, så dem, der kan være presset økonomisk, men løfter en kæmpe samfundsvigtig opgave, kan få hjælp, siger han.

Ifølge borgmesteren vil forslaget om økonomisk støtte gælde med tilbagevirkende kraft fra den 10. marts 2022, hvis det bliver vedtaget. 

Mener, at beløbet er for højt

Forslaget går på, at ukrainske flygtninge, der selv er ansvarlige for kost og logi, kan få udbetalt 150 kroner per voksen og 75 kroner per barn per dag.

Danskere, der giver husly til ukrainske flygtninge, kan få udbetalt 150 kroner per voksen og 75 kroner per barn per dag. 

Michael Nedersøe (DF) er bekymret for, at det bliver en økonomisk fordel at huse ukrainske flygtninge. Foto: Horsens Kommune

Det er det beløb, som Michael Nedersøe mener, er for højt.

- Man kan få rimelig meget vand og varme for de penge. Desuden bor de hos nogen, hvor huset allerede er opvarmet.

- Hvis jeg tog en familie ind, ville jeg ikke have så høje udgifter, siger Michael Nedersøe.

Han mener, at beløbet ikke afspejler udgifterne, og at det derfor skal sættes ned.

- Pengene skal findes et sted, og jeg mener godt, at pengene kan bruges et andet sted, siger han.

Ved at gøre brug af standsningsretten forsinker du så ikke bare processen?

- Nej, det er min demokratiske ret. Men jeg kunne forstå, det kunne virke som en forhaling, hvis det først ville blive taget op på byrådsmødet om en måned, siger Michael Nedersøe.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her