Udflugtsmåls fremtid får politiker til at undre sig
Selv byrådsmedlemmer kan blive i tvivl om, hvornår de skal gå ind i en sag, eller om den skal behandles på udvalgsniveau.
Skal byrådsmedlemmer fra Skanderborg Kommune blande sig i situationen, hvor det populære udflugtsmål Klostermølle ved Mossø kan være på vej til at blive solgt med risiko for, at det ender på private hænder og uden offentlig adgang? Og hvordan skal byrødderne i så fald agere?
Det vil Danmarksdemokraternes Martin Frausing Poulsen i Skanderborg tage op på næste økonomiudvalgsmøde i kommunen.
- Det er en naturperle uden lige. Jeg ved jo ikke, hvad de kan finde på, siger Martin Frausing Poulsen.
Han er blevet påvirket af sager fra blandt andet Risskov, hvor der er blevet sat ulovlige skilte op. Men hvad man kan gøre som byråd, er han i tvivl om.
- Det er derfor, sagen er åben. Jeg har ikke tænkt det ud. Jeg har nogle ideer, men jeg ved ikke, hvad man må. Men vi skal forvalte skatteborgernes penge bedst muligt, siger økonomiudvalgsmedlemmet.
Martin Frausing Poulsens punkt på dagsordnen er relativt løst formuleret:
"Økonomi- og Erhvervsudvalget (skal) behandle forslag om diskussion af hjælp til Foreningen Klostermølles Venner," fremgår det af dagsordnen.
- Det er også for at finde niveauet for, hvornår et udvalg skal tage et emne op, og hvornår en politiker skal blande sig i en sag, siger Martin Frausing Poulsen.
Skulderskub fra flere sider
Netop hvordan man som lokalpolitiker skal agere, lærte byrådets 22-årige Venstre-medlem Sebastian Støckler noget om på seneste byrådsmøde.
Han havde fremsat et forslag om at skrue op for de kommunale temperaturer, hvilket affødte en halv times diskussion og behandling af punktet, som bevægede sig over i en diskussion om, hvornår en sag er ordentligt oplyst til, at byrådet skal tage den op, eller den først skal behandles i et fagudvalg.
Han blev blandt andet kritiseret for ikke i forvejen at have vendt forslaget med Venstres byrådsgruppe, som derfor heller ikke stod skulder mod skulder med ham.
I stedet fik han skulderskub fra alle sider af byrådssalen. Nogle hårdere end andre, men alle var inden for det rimelige, mener han.
- Der er jo nogle, der synes, at jeg blev dårligt behandlet, men det føler jeg nu ikke. Det gik jo, som det gik, og jeg tog det ikke personligt. Diskussionen var sådan set sund, og vi kom jo også lidt bredere omkring end mit forslag, siger Sebastian Støckler (V).
Han bemærker, at man som byrådsmedlem kan fremlægge forslag, hvor man vil, og at der heldigvis også er forskel på de 29 medlemmer - også deres fremgangsmetoder.
- Nogle gange kommer man måske længere ved at starte med at fremlægge sit forslag i et politisk udvalg, men det kræver jo også, at man ved, hvilket udvalg der er det relevante, og at man har plads der, siger Sebastian Støckler.
Han peger på, at Martin Frausing Poulsen netop er gået rigtigt ved at fremsætte sit forslag i økonomiudvalget, hvor han har plads.
Sebastian Støckler sidder selv i to udvalg, nemlig i børne- og ungdomsudvalget samt i sundheds- og omsorgsudvalget.
Ministeren i spil
Med erfaring som byrådsmedlem siden 2006 ved Martin Frausing Poulsen godt, hvordan man politisk behandler en sag og fører den frem blandt de øvrige byrådsmedlemmer.
I tilfældet med Klostermølle handler det dog ikke om at vinde en politisk sejr, men om at vende situationen med de øvrige medlemmer af økonomiudvalget for at afklare, hvad byrådet egentlig kan og ikke kan gøre.
Klostermølle ligger i Horsens Kommune lige på grænsen til Skanderborg.
- Det, at det ligger i et naboområde, betyder ikke, at man ikke vil hjælpe. Der kommer også mange gæster fra Skanderborg Kommune, siger Martin Frausing Poulsen og uddyber om forslaget, der altså skal tjene som grundlag for en diskussion i økonomiudvalget.
- Det er et signal om, at man skal tænke sig om, for det er en principiel diskussion.
Han mener, at det vil være nærliggende at rette henvendelse til ministeren.
Foreningen Klostermølles Venner blev stiftet i sidste uge, så det skal gå stærkt, hvis området skal sikres inden oktober, hvor det lige nu står til at overgå til statens ejendomsselskab, Freja.
Klostermølle har været ejet af staten siden 1975 og har omkring 50.000 besøgende årligt. Der står blandt andet et populært fugletårn, og så huser grunden landets største træbygning.
Punktet behandles i økonomiudvalget på onsdag.
Det er den nye forening Klostermølles Venner, der har gjort byrådsmedlemmet nysgerrig. Se indslag om foreningen herunder: