Pride-parade i krise: - Det ser sort ud
Den årlige Aarhus Pride-parade er truet, efter store dele af de frivillige er droppet ud af arbejdet. Nu skal der findes nye, hvis LGBT+-fejringen skal blive til noget.
- Det ser unægteligt sort ud.
Tonen er ikke til at tage fejl af, da Aarhus Prides talsperson, Mona Linaa, skal sætte ord på den situation, foreningen bag det store endagsevent står i.
Aarhus Pride står i en akut krise, der kan betyde, at der ikke bliver afholdt et Pride til maj, som foreningen ellers håber på.
I tiden før og efter det seneste Aarhus Pride i sommeren 2024 mistede frivilliggruppen bag nemlig 75 procent af sine medlemmer. Det er den gruppe, der hvert år arrangerer og organiserer Pride-paraden med alt, hvad det indebærer.
Men nu står altså kun den resterende "lille, hårde kerne", som Mona Linaa kalder den, tilbage. Ifølge hende er det presset fra Pride-paraderne, der til sidst er blevet nok. Og hun afviser, at der er opstået dårlig stemning eller konflikter i frivilliggruppen.
Men hun beskriver et især ydre pres på Aarhus Pride, der har fået bægeret til at flyde over for nogen.
- Vi er frivillige, har egne privatliv og jobs, og vi får ikke en rød øre for det her. Når der så står folk, der er utilfredse med, hvordan man gør det (arrangerer Aarhus Pride, red.), så er det nemt at sige: "Så må I selv gøre det."
Aarhus Pride søger nu nye, frivillige kræfter, der vil tage opgaven op og blive en del af arrangørerne. Sker det ikke, kan det ende med, at man må droppe den parade, gruppen håber at få stablet på benene i slutningen af maj.
- Vi arbejder benhårdt på, at 'Priden' skal bestå - ikke bare i 2025, men også fremadrettet, siger Mona Linaa.
Ikke en joke
Første trin bliver en generalforsamling den 18. januar, hvor håbet er, at nye kræfter vil melde sig klar. I Facebook-begivenheden for generalforsamlingen gør Aarhus Pride det klart, hvor slemt det står til:
"Aarhus Pride har akut brug for DIN hjælp, hvis der skal være en Aarhus Pride i 2025. Det her er desværre ikke en joke."
Kan man på mindre end fem måneder nå at få stablet det hele på benene med en ny frivlliggruppe?
- Det håber vi, at vi kan, siger Mona Linaa.
Voldsomt stormvejr
Den første Pride-parade i Aarhus' gader blev afholdt i 2012, og siden da har flere tusinde mennesker én dag hvert år - bortset fra coronaåret 2020 - samledes til en hyldest af diversitet.
I København har Copenhagen Pride været ude i et voldsomt stormvejr, efter organisationen deklarerede sin støtte til Gaza og begyndte at stille krav til sponsorers aktiviteter i Gaza. Det endte med, at Copenhagen Prides forperson gennem mange år trak sig, og organisationen måtte undskylde udmeldingen.
Samme fejl vil Aarhus Pride ikke begå. Det er ifølge Mona Linaa meget vigtigt for Aarhus Pride, at det ikke er en politisk organisation.
- Vi hylder de græsrødder, der tager de politiske kampe for LGBT+-rettigheder. Men vi skal ikke være politiske. Vi ønsker overhovedet ikke at blande os i politik.
- Det vigtige for os er, at alle kan komme til Pride og være sig selv - uanset familiært eller religiøst ophav, siger hun.
Men efter balladen om Copenhagen Pride har Aarhus Pride også kunnet mærke, at potentielle sponsorer er sværere at få overbevist.
- Vi har oplevet en vis nervøsitet blandt nogle af vores sponsorer. Vi forsøger at være selvstændigt arrangement, men vi bliver ofte blandet sammen med Copenhagen Pride, siger hun.
Mona Linaa håber dog, at det lykkes at få flere sponsorer med på vognen. Et af de store mål er at få én ansat i Aarhus Pride, som vil kunne samle trådene og dermed tage noget af byrden fra de frivillige.
Generalforsamlingen bliver holdt lørdag den 18. januar på caféen Sappho i det centrale Aarhus.