Frederik drikker fire øl om dagen - for at komme i 'form'
Studerende drikker tre til fire øl om dagen i en hel måned, mens de træner op til et universitetsevent. Det er et risikabelt forbrug, mener Alkolinjen
- 3, 2, 1, NU!
Han kyler ølflasken over hovedet, tømmer den, drejer ti gange rundt om den, sprinter ned til båden og springer i den. Han skal over på den anden side af søen og så tilbage igen. Og det kan kun gå for langsomt.
Frederik Damholt Hansen træner op til den årlige kapsejlads i Universitetsparken. En dyst, der går ud på at bunde øl og sejle hurtigst. Han har trænet det meste af foråret, men i starten af april gik den intense træning for alvor i gang.
- Den sidste måned har vi mødtes hernede hver dag, og så drikker vi cirka tre til fire øl per mand, siger Frederik Damholt Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
De psykologistuderendes hold består af fem sejlere og én bådvender. Tilsammen regner de med at nå igennem 15 kasser øl, inden slaget skal stå fredag den fjerde maj.
Der skal nemlig helst øves med øl hver gang, hvis man vil mestre den rette teknik, lyder det:
- Problemet med at øve med for eksempel vand er, at vand ikke skummer eller skyder lige så meget som øl. Så grunden til, man træner med øl, er for at vænne sig til det og for at kunne klare presset, når man skal drikke det under konkurrencen. Og så bliver man også mere forpustet, når man træner med øl end med vand, siger Frederik Damholt Hansen.
Kapsejladsen foregår hvert år i Universitetsparken i Aarhus og samler forskellige studieretninger på Aarhus Universitet og øvrige videregående uddannelser, der har kvalificeret sig til konkurrencen. De dyster om at bunde en øl, snurre rundt om den 10 gange og efterfølgende sejle over søen i Universitetsparken hurtigst.
I år regner man med, at arrangementet tiltrækker mellem 25.000 og 30.000 studerende. Samarbejdspartnerne tæller blandt andre RedBull og Royal, og i år er Anders Lund Madsen og Anders Breinholt, der har den meget populære podcast Anders & Anders, værter under konkurrencen.
Kan skade organerne
Selvom Kapsejladsen er en stor og sjov begivenhed, der ryster de studerende sammen, så er forbruget af øl noget, der får Alkolinjen til at spærre øjnene op.
- Den kombination af fysisk aktivitet og et massivt forbrug af øl lyder helt absurd. Som udgangspunkt er det et risikabelt forbrug, de tilegner sig. Når man gør det så systematisk i en hel måned, så udsætter man sig selv for en potentiel fare, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder for Alkolinjen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Sejlerne fra psykologistudiet drikker mellem tre og fire øl om dagen i måneden op til kapsejladsen. Når de bunder øllene, bruger de en særlig teknik, som får øllet til at skumme. Derfor svarer hver øl - ifølge de studerende selv - ”kun” til mellem en tredjedel og en halv genstand.
Det bringer dem op på mellem 7 og 14 genstande om ugen alene fra træningen. Dertil kommer det, de unge sejlere drikker, når de fester i weekenderne.
- Ved et højt forbrug af alkohol risikerer de skader på organerne som øget vægt, leverpåvirkning, bugspytkirtelbetændelse, hukommelsesproblemer og på sigt afhængighed, siger Bjarne Stenger Elholm.
Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger er der høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis man indtager 14 genstande eller mere som kvinde og 21 genstande eller over som mand om ugen.
Kommer i bedre form
Frederik Damholt Hansen synes selv, at de tre til fire øl om dagen lyder lidt ekstremt.
- Jeg tænker overfor mig selv, at det er okay, at jeg drikker de tre til fire øl, fordi jeg samtidig laver 40 sekunders sprint, hvor man sejler og snurrer, og det er rigtig hårdt. Sidste år vil jeg mene, at jeg kom i bedre form af det, og det håber jeg også sker i år, siger han.
Det er anden gang, at Frederik Damholt Hansen sejler til Kapsejladsen. Sidste år tog han den sidste tur i kajakken, da Psykologi-studiet sikrede sig sejren i finalen.
- Det er lidt svært at skulle forklare folk, at man drikker så mange øl. Det er også spøjst, hvis man skal op og mødes med studiegruppen bagefter. Så tager man måske lige et glas vand inden. Men det er ikke, fordi man mærker, at man går fuld hjem fra en træning, siger han.
Sejler for at vinde
For de studerende er der stor prestige i at tage hjem fra Kapsejladsen med førstepræmien, Det Gyldne Bækken, i favnen. Derfor bliver der trænet hårdt op til den skæbnesvangre fredag.
- Kapsejladsen handler om at forsvare sit studies omdømme i parken. Om at få lidt universitets ”street cred”, kan man kalde det. Og det er klart, at hvis man vil vinde, så er man også nødt til at træne derefter, siger Frederik Glent-Madsen, der er medicinstuderende og en af de to ansvarlige studerende for Kapsejladsen 2018, til TV2 ØSTJYLLAND.
Den hårde træning foregår dog kun i en begrænset periode i foråret, og når konkurrencen er overstået, er Frederik Glent-Madsen ikke i tvivl om, at øldrikkeriet nok skal finde tilbage til et naturligt leje.
- Kapsejladsen er i bund og grund en udvidet ølstafet, så alle deltagerne ved, at det involverer øl. Hvor meget, man vælger at træne, er op til en selv. Man kan vælge at træne med sodavand eller alkoholfri øl, hvis man vil begrænse sit indtag af alkohol i træningsperioden, siger han.
Frederik Glent-Madsen har observeret de 12 konkurrerende holds træning. Og selvom der endnu er en uges tid til, dysten bliver skudt i gang, har han allerede spottet nogle favoritter.
- UMBI (medicinerne, red.) stiller med et stærkt hold i år. Idræt plejer også at blive rigtig gode i ugerne op til. Jeg er også begyndt at lægge mærke til statskundskab, siger han.
Spørger med Frederik Damholt Hansen fra psykologi, der har vundet de seneste to år, bliver det ikke nemt at hive sejren hjem igen i år, selvom holdet træner hårdt.
- Vi går efter at vinde vores heat, men det bliver en svær opgave i år, for vi ligger meget lige. Vi arbejder på at komme i finalen, men den bliver vanskelig at vinde, for medicinerne ser virkelig gode ud, siger han.
13 hold deltager i konkurrencen fordelt på fire forskellige heat. Tre hold går videre til finalen. TÅGEKAMMERET, det naturvidenskabelige fakultet, har i år deres eget heat og deltager dermed ikke i den egentlige konkurrence.
Kapsejladsen 2018 finder sted fredag den 4. maj. Programmet starter klokken seks om morgenen og slutter 17.20, hvor vinderen kåres.
DE KONKURRERER TIL KAPSEJLADSEN 2018
ØF = Økonomisk Forening
Umbilicus = Medicinernes fredagsbar
@LKYMIA = Kemikernes festforening
SIFFOS = Folkesundhedsvidenskab
2. heat:
Profus = VIA Campus C
Apollonia = Tandlægerne
SL = Studenterlauget/Aarhus BSS
Beerceps Maximus = Idræt
3. heat:
Humbug = Arts/humaniora
PF = Statskundskab
Psyk = Psykologi
FUT = Ingeniørerne
4. heat:
TÅGEKAMMERET = Det naturvidenskabelige fakultet