Borgmester drømmer om en tredje vej for fremtidens skole

Samsø har under 400 elever. Alligevel har øen hele tre skoler. De skal nu blive bedre til at arbejde sammen på tværs af skel, så øens børn får den bedst mulige undervisning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Samsøs borgmester Marcel Meijer (S) vil tage det bedste fra øens folkeskole og kombinere det med friskolerne forældreengagement og friere rammer.

På Onsbjerg Lilleskole er den kombinerede 3.-4. klasse i fuld gang med en temauge om naturens kræfter. Alle skoler har temauger, men på Onsbjerg Lilleskole har de mange.

- I år har vi omkring ti temauger, siger skolens konstituerede leder, Susie Kristensen.

Hun er selv lærer for klassen og er gang med at udvælge tegninger, som eleverne skal lave af de forsøg, som de har udført i løbet af ugen.

Susie Kristensen er konstituerede skoleleder på Onsbjerg Lilleskole. Foto: Christine Vestergaard

Den frihed til at planlægge undervisningen på private skoler, er noget som Samsøs borgmester, Marcel Meijer (S), er rigtig glad for.

- På øens friskoler ser vi et fantastisk forældreengagement. De laver ture til udlandet også for nogle af de yngre elever, og sådan nogle ting kunne jeg egentlig godt tænke mig, at alle elever på Samsø fik mulighed for, siger han.

Kunne spare 4 mio. kroner om året

Der er to friskoler på Samsø. Udover Onsbjerg Lilleskole med 70 elever, så er der Samsø Friskole med 48 elever. Ifølge Marcel Meijer bruger Samsø Kommune cirka fire millioner kroner om året på elevbidrag til privatskolerne. Hvis nu alle de elever gik Samsøs eneste folkeskole, så kunne kommunen spare de cirka to millioner kroner om året.

Hvad koster det at gå på privatskole

Privatskolerne får tilskud fra kommunerne. Lige nu får de 76 procent af den gennemsnitlige udgift for en folkeskoleelev. Det kaldes koblingsprocenten. 

Resten af beløbet betaler forældrene selv. Det beløb varierer meget fra skole til skole og fra by til land. En skole, der ligger på landet, koster typisk omkring 1000 kr. om måneden pr. elev, mens skolepengene i storbyerne varierer mere og typisk ligger imellem 1000 og 2000 kr. pr. måned (2016).

Kilde: borger.dk

Den tanke tiltaler dog på ingen måder borgmesteren.

- Jeg ved godt, at der er rigtig mange kommuner, der gerne vil have så mange elever i folkeskolen som muligt, men jeg synes, at vi skal have kæmpe stor respekt for de forældre, som gerne vil og kan organisere deres egen undervisning, siger han.

På Samsø går 38 procent af kommuens unge i privatskole. Det er det højeste tal for en kommune i hele Danmark.

Samarbejde er vejen frem

Øens folkeskole har 217 elever lige nu. Der gik cirka dobbelt så mange elever på skolen for ti år siden, men faldende børnetal og den høje andel på friskolerne har fået elevtallet til at falde markant.

Dog begyndte der en enkelt elev mere på skolen efter sommerferien, end da skolen gik på sommerferie. Og Marcel Meijer er også yderst glad for øens folkeskole.

- Den er god til at tage sig af de svage elever, og så har den nogle fantastiske faciliteter, som friskolen ikke har, siger han.

Marcel Meijer (S) besøger 5. klasse på Samsø Skole, der er i gang med at bygge en raket til et fysikforsøg. Foto: Christine Vestergaard

Derfor ønsker han, at alle øens tre skoler skal blive bedre til at samarbejde i fremtiden og gøre brug af hinanden kvaliteter.

- Vi skal tage de bedste dele fra både friskolerne og folkeskolen og lave nogle fantastiske skoler på øen om nogle år til gavn for hele alle øens unge, siger han.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her