Indsats i Bazar Vest: Vil have udlændinge til at sætte kryds

Katrine Robsøe var søndag på jagt efter stemmer i Bazar Vest. Ikke til sig selv men til demokratiet. Det er nemlig få udlændinge, der stemmer

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Udlændinge udgør en betydelig del af det samlede danske vælgerkorps, men kun en tredjedel af dem stemmer.

I Bazar Vest kunne man søndag løbe ind i Katrine Robsøe (Rad.V), der venligt uddelte lakridser og en opfordring til at afgive sin stemme, når kommunal- og regionsrådsvalget finder sted tirsdag.

- Generelt så står det jo lidt værre til med at få både unge og folk med anden etnisk baggrund til stemmeurnerne, siger Katrine Robsøe, der er medlem af Radikal Ungdom, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun har også et bud på, hvordan det kan være, at få herboende udlændinge sætter deres kryds.

- Jeg tror simpelthen bare, det er, fordi man ikke er så opmærksom på, at der er valg. Og hvis man ikke føler, at det har så stor betydning, om man sætter sit kryds eller ej, så kan man jo altid finde på noget andet at bruge sin tid på, siger hun.

Kun hver tredje sætter kryds

Udlændinge udgør en betydelig del af det samlede danske vælgerkorps.

For eksempel kan udlændinge, der kommer fra et andet EU-land, men har bopæl i Danmark, stemme til kommunalvalget.

Der er jo nogle af dem, der er født i ikke-demokratiske lande, og for dem er der jo endnu mere at skulle lære.
Yosef Bhatti, professor

Det samme kan udlændinge fra andre steder end EU, der har haft fast bopæl i Danmark i mere end tre år.

Men historisk set kniber det med at få udlændige i Danmark til stemmeboksen. Ved det seneste kommunalvalg i 2013 var det kun 34 procent af dem, der satte sit kryds.

Det kan der være mange forskellige årsager til, alt efter hvor udlændinge kommer fra, mener Yosef Bhatti, der er professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Men i nogle tilfælde kan det skyldes, at de ikke har fået det politiske system ind med modermælken.

- Der er jo nogle af dem, der er født i ikke-demokratiske lande, og for dem er der jo endnu mere at skulle lære, siger Yosef Bhatti til TV2 ØSTJYLLAND.

Du kan se hele interviewet med Yosef Bhatti her. 

Kender ikke deres stemmeret

Også hos Sct. Josef Kirke i Horsens går man en indsats for at ændre på statistikken.

Sognepræst Thomas Birkheuser brugte søndagens højmesse på at huske de udenlandske kirkegængere på, at de rent faktisk har mulighed for at stemme til valget.

- Jeg synes, det er vigtigt at deltage i valget, for det berører os allesammen, hvad der foregår i kommunen og i regionen for den sags skyld, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Daniela Gomig-Hansen fra Horsens var en af deltagerne, og hun satte pris på sognepræstens påmindelse.

- Jeg er ret sikker på, at mange af dem ikke er klar over, at de har stemmeret, for vi må jo ikke stemme til Folketinget, så jeg synes, det er super, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her