Politikere klar til at forbyde pesticider i Odder

Odder Kommune er en af de mest sprøjtede i hele Danmark. Nu vil flere politikere undersøge mulighed for påbud

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Flere politikere i Odder Kommune åbner op for påbud mod pesticider i nærheden af drikkevandsboringer. Foto: Colourbox

69 pct. af Odder Kommune er sprøjtet. Det viser en opgørelse som Danmarks Naturfredningsforening har lavet. Det betyder, at kommunen på landsplan ligger på en delt fjerdeplads sammen med Samsø og Langeland.

En plads i statistikken, der bekymrer i den østjyske kommune.

- Det er trist, der ikke er flere, der dyrker økologisk, siger spidskandidat for SF, Marianne Hundebøll, til TV2 ØSTJYLLAND.

Flere kommuner har i et forsøg på at beskytte grundvandet påbudt flere landmænd, at de ikke må sprøjte med pesticider.

For alvorligt til bare at kunne stå hen

I Aarhus Kommune skal politikerne onsdag diskutere, om de også vil kræve i alt 7.000 hektar jord sprøjtefrit. Et påbud der kan ende ud i retssager mellem kommunen og de berørte landmænd.

Det er landbrugets jord men vores drikkevand. Jeg ser ikke noget urimeligt krav i at forlange, det skal være sprøjtefrit.
Ditte Marie Thejsen, spidskandidat for Enhedslisten

Nu bliver mulige påbud også diskuteret op til kommunalvalget i Odder.

- Det er landbrugets jord men vores drikkevand. Jeg ser ikke noget urimeligt krav i at forlange, det skal være sprøjtefrit, siger spidskandidat for Enhedslisten, Ditte Marie Thejsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun bakkes op af Marianne Hundebøll fra SF:

- Vi skal først have en dialog og så et påbud, hvis det bliver nødvendigt. Det er for alvorligt til at bare at kunne stå hen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Landboforening er kritisk

Formanden for Landbo Odder-Skanderborg, Jens Gammelgaard, giver ikke meget for tallene fra Danmarks Naturfredningsforening.

Jeg har fuld tillid til, at miljøstyrelsen tester de pesticider, der kommer til landet. Det er eksperter på området, som kan deres kram - en politiker har kun følelserne at køre på. Det er ikke en kritik af politikere - men man skal lytte til fagfolkene.
Jens Gammelgaard, formand for Landbo Odder-Skanderborg

Ifølge ham dækker tallene bare over, at Odder er en landbrugskommune. Derfor vil der procentvis altid være en stor andel sprøjtet areal.

- Der sprøjtes ikke mere i Odder Kommune pr. hektar, forklarer formanden til TV2 ØSTJYLLAND.

Jens Gammelgaard driver selv en konventionel plante- og svineproduktion i kommunen. Han mener ikke, lokalpolitikerne bør stille krav til, hvilke sprøjtemidler han må bruge som landmand.

- Jeg har fuld tillid til, at miljøstyrelsen tester de pesticider, der kommer til landet. Det er eksperter på området, som kan deres kram - en politiker har kun følelserne at køre på. Det er ikke en kritik af politikere - men man skal lytte til fagfolkene, siger formanden til TV2 ØSTJYLLAND.

Socialdemokratiet afventer retssager

Hos den socialdemokratiske spidskandidat i Odder Kommune, Lone Jakobi, er man afventende i forhold til mulige retssager i Aarhus.

Hun er dog ikke afvisende overfor også at lave påbud i Odder Kommune.

- Jeg vil meget nødig sidde om 30 år, og så have været en politiker i Odder Kommune, der ikke handlede i forhold til at beskytte drikkevandsressourcerne. Vi bærer ansvaret for de næste generationer, og at der også er rent drikkevand til dem, siger Lone Jakobi til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmesteren vil ikke blande sig

Borgmester Uffe Jensen (V) vil ikke selv aktivt gøre noget for at mindske sprøjtningen med pesticider i kommunen. Han mener, diskussionen om pesticider og sprøjtning er et landspolitisk område.

- Det er jo lovgivning, der er bestemt på Christiansborg. Det man må bruge i Odder, må du også bruge andre steder. Der skal jeg ikke gå ind og sige, hvad man må eller ikke må, siger borgmesteren..

Han henviser til at, det er Miljøstyrelsen, der tester og godkender alt hvad man må bruge. Derfor er han heller ikke bekymret for borgernes drikkevand.

- Når vi måler på drikkevandet i Odder - så bliver det renere og renere. Vi har noget af det bedste drikkevand i hele Danmark, siger han og fortsætter:

- Hvis der var nogle forskere, der advarede os, så ville vi gøre noget. Men de meldinger er jo ikke kommet.

Konservative vil have sprøjtefri zoner

Borgmesteren skal dog ikke forvente enighed fra sin konstitueringsparter hos De Konservative.

Her vil spidskandidat Niels Rosenberg arbejde for, at der bliver lavet en aftale med landmændene om sprøjtefri zoner rundt om de forskellige drikkevandsboringer.

Står det til den konservative spidskandidat, Niels Rosenberg (i midten) skal landmænd kompenseres for det tab, de har i forbindelse med sprøjtefri områder.

- Vi er nødt til på et tidspunkt at sige, at nu skal vi have det her gjort. Vi er nok ude i noget, der ligner et påbud - men de får ikke mig med på påbud, hvis landmanden ikke får fuld kompensation, siger Niels Rosenberg.

Vi er nødt til på et tidspunkt at sige, at nu skal vi have det her gjort. Vi er nok ude i noget, der ligner et påbud - men de får ikke mig med på påbud, hvis landmanden ikke får fuld kompensation.
Niels Rosenberg, spidskandidat for Konservative, Odder

Ifølge Niels Rosenberg skal landmændene nemlig kompenseres for det tab, de har i forbindelse med sprøjtefri områder.

- Jeg tror faktisk ikke det kan blive så vanskeligt, hvis bare man giver dem de penge, det koster, siger Niels Rosenberg til TV2 ØSTJYLLAND.

Pengene vil han hente fra kommunen og forbrugerne.

- Vi er jo mange forbrugere, der bruger vand. Vi må jo være med til at betale, og kommunen kan måske også spytte lidt til. Alle må jo prøve at byde ind her, siger Niels Rosenberg.

Mere skov for at beskytte grundvandet

Den melding køber den lokale økologiske landmand Lone Vitus, bedre kendt som Lone Landmand, dog ikke.

- Det er et problematisk udgangspunkt, hvis man kan forlange erstatning for ikke at forgifte jorden, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun ser i stedet gerne, at kommunen rejser noget mere skov for at beskytte grundvandet.

- Hvis det ikke er muligt for kommunen at købe jorden frivilligt fra landmændene og rejse skov, så ser jeg ikke noget galt med påbud, forklarer Lone Vitus.

Hos Landbo Odder-Skanderborg synes formanden, Jens Gammelgaard, at der er en god dialog med politikerne i Odder Kommune. Men skulle det komme til påbud vil han anbefale sine kollegaer at tage sagen i retten.

- Vi har jo en grundlov og en domstol, og så må vi tage den der,  siger formanden til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Forbud mod sprøjtegifte var et af emnerne, der blev diskuteret til TV2 ØSTJYLLANDS valgdebat i Odder den 2. november 2017.
Tema:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her